Espanja siirtyi oikealle

PP, keskusta-oikeistolainen kansanpuolue, sai enemmistön seitsemästä Andalusian kahdeksasta suuresta kaupungista. Kansanpuolue on onnistunut ottamaan suuren osan sosialistien vallasta Espanjan tärkeimmissä kaupungeissa 28. toukokuuta pidetyissä kunnallisvaaleissa. Madridissa kansanpuolue on saanut eniten ääniä kaikissa piireissä. Se on saanut eniten ääniä kaikissa Valencian 19 piirikunnassa, kun vuonna 2019 kansanpuolue sai vain viidessä. Sevillassa kansanpuolue on lähes kaksinkertaistanut äänimääränsä neljän vuoden takaisesta.

Kansanpuolue on tehnyt ison vallankaappauksen kunnallisissa ja alueellisissa hallituksissa ja vienyt sosialisteilta vähintään kuusi ​​kymmenestä alueesta Kanariansaarilla, mikä merkitsee erittäin selvää muutosta paikallisvallan poliittisessa kartassa. Sosialistit menettivät kruunun jalokiven, Valencian, mutta ei vain sitä. Katastrofi oli paljon odotettua pahempi. Kansanpuolue PP nieli lähes kokonaan vuoden 2019 Ciudadanosin äänestyksen ja se samalla pyyhkäisi suuret kaupungit, mukaan lukien Sevillan, jonka sosialistit toivoivat säilyttävänsä.

Sunnuntain vaalit ovat jättäneet Katalonialle täysin erilaisen tilanteen kuin muualla Espanjassa, sillä sosialisti ovat voittanut suurella äänestyksellä taantuvaa itsenäisyysliikettä vastaan. Uusi poliittinen ilmapiiri, joka on syntynyt itsenäisyyttä kannattavien johtajien armahdusten ja muiden jännitteiden lieventämiseen tähtäävien toimenpiteiden jälkeen vuosikymmenen itsenäisyyttä kannattavan liikkeen jälkeen, on suosinut sosialisteja.

Parlamenttivaalit

Välittömien parlamenttivaalien järjestäminen on ovela päätös, joka sisältää riskejä äskettäin kiistattoman tappion kärsineelle pääministerille Pedro Sánchezille, mutta myös hänen päävastustajalleen, kansanpuolueen johtajalle Alberto Núñez Feijóolle. Kunnallis- ja aluevaalit ovat jättäneet skenaarion, jossa kaksi hegemonista voimaa koko maassa näyttää selvältä, PSOE(Sosialistinen työväenpuolue) ja PP(Kansanpuolue). Ainoat poikkeukset ovat Katalonia ja Baskimaa. Kolmas voima, joka ennen oli aikaisemmin PCE(Kommunistinen puolue), mutta nykyään paikan on ottanut äärioikeisto, Vox. Kansanpuolueen ongelma on hyvin samanlainen kuin Suomessakin, jossa äärioikeiston kannatus on kasvanut ja jota vasemmisto tuo esille siinä toivossa, että poliittinen valtataistelu syrjäyttäisi maltilliset äänestäjät tai yksinkertaisesti demokraatit, jotka ovat huolissaan ääriliikkeiden uudelleen noususta ja muistuttavat siitä, kuinka Giorgia Meloni Italiassa tai entinen Ranskan kansallisrintama ovat tehneet eron perinteisistä konservatiivisista puolueista. Tämä ei ole pieni ongelma, kuten osoittaa Brysselin parlamentissa parhaillaan käynnissä oleva sota kahden saksalaisen, Manfred Weberin, Euroopan kansanryhmän puheenjohtajan, joka haluaa normalisoida suhteet äärioikeiston kanssa ja Ursula von der Leyenin, kristillisdemokraatin, komission puheenjohtajan välillä. Núñez Feijóon mahdollinen hallitus Voxin äärioikeiston kanssa vaikuttaisi poliittiseen tilanteeseen ja vähentäisi niiden ihmisten ääniä, jotka edelleen puolustavat Euroopan oikeistoa ja jotka eivät pidä mahdollisena avata ovea nationalistisille ja uskonnollisille ääriliikkeille.

Taloudellinen kuilu jakaa Espanjan kahtia

Etelässä työttömyysaste on huolestuttava, vaikka se laskee, niin se vie Espanjan Euroopan kärkeen. Pohjoisella puoliskolla maksetaan hyviä palkkoja, samoin kuin korkeimmat eläkkeet. Muualla palkat ovat keskimäärin epävarmempia ja eläkkeet pienemmät. Työpaikan löytäminen on paljon monimutkaisempi tehtävä, jos se tapahtuu etelässä. EPA:n mukaan Extremadura ja Andalusia ovat työttömyyden kuningattaret, joiden työttömyysaste on 19,5 prosenttia ja 18,5 prosenttia. Alhaisin työttömyysaste on Baskimaassa, 8,4 prosenttia. Baskimaa on yhteisö, jossa on eniten kuntia (lähes 90 %), ja se on 25 prosentin joukossa Espanjan korkeimpien tulojen joukossa. Sitä seuraa Katalonia, jonka väestöstä lähes puolet ansaitsee korkean tuloluokan mukaan. Vastakkaisella puolella on Andalusia, jossa suurin osa sen kaupungeista (83,3 %) kuuluu 25 prosentin alhaisimpien tulojen joukkoon, kuten myös Extremadura. Vähiten työttömiä on alueilla, joissa enemmän yrityksiä, laaja palvelusektori ja johtavat televiestintäyritykset. Yritykset haluavat huippuosaajia ja mahdollistavat etätyön. Asuinpaikan sijainti menettää merkitystä, liikkuvuus lisääntyy ja tämä voi mahdollistaa joidenkin heikompien alueiden työllistymisen ja pienentää eroa työllistymisestä.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *