Kaupantekotilaisuus

Kaupantekotilaisuus

Kiinteistön ostaminen ja myyminen menee pitkän kaavan mukaan. tarvitaan juristi, joka selvittää kaikki asuntoon liittyvät asiat ja notaarin luona tehdään kaupat….ja kaikki tämä maksaa. Välilliset kustannukset noin 15 % ostaessa + lakitoimiston saatavat noin 2000-3000€ riippuen tietenkin asunnosta ja toimistosta. Myytäessä tulee maksettavaksi kiinteistövälittäjän välityspalkkio, juristin palkkio ja myyntivoittovero. Myytäessä pidätetään tietty summa, jotta verottaja voi katsoa, onko tullut myyntivoittoa.

Notariaatti

Notariaateissa on myös eroa. Suomalaiselle melko nurinkurinen tilanne, että iso porukka odottaa pitkän pöydän ääressä notariaatin saapumista. Suurin osa ajasta menee pelkkää odottamiseen. Paikalla ovat myyjät + juristi, ostajat + juristi ja kiinteistövälitysfirman edustaja/edustajat. Ensimmäisessä kaupantekotilaisuudessa notaari oli iäkkäämpi nainen, joka oli hyvin tietoinen omasta arvostaan ja sekä oli pukeutunut että käyttäytyi sen mukaisesti. Hän luki monisivuisen kauppakirjadokumentin läpi espanjan kielellä ja juristimme käänsi sen englanniksi lause lauseelta. Koko tilaisuus kesti lähemmäksi 4 tuntia. Tämän jälkeen tilaisuudet ovat menneet nopeammin, kesto vain 2-3 tuntia ja notaari lukenut vain pääkohdat. Viimeksi tilaisuus kesti, koska myyjillä asuntolainaa ja heillä oli pankkinsa kanssa jotain selvitettäviä asioita keskenänsä. Ystävämme Bart, kiinteistövälittäjä/arkkitehti, hermostui ja sanoi, että myyjien ja heidän pankin välisten asioiden selvittämisen vuoksi me emme istu täällä turhan pantteina ja se tehosi. Kaupat tehtiin tämän jälkeen nopeasti.

Lainan ottaminen ja omistaminen avioliitossa

Aivan nurkan takaa tuli yllätyksenä tieto, että jos aviopuoliso ottaa esim.asuntolainan, niin molempien on pakko ottaa se yhdessä. Jos toinen aviopuolisoista haluaa siis ostaa kiinteistön ja tarvitsee sitä varten lainaa, niin se ei onnistu ilman, että molemmat ottavat lainan yhteisesti. Meidän oli pakko yhdessä ostaa asunto, vaikka näin ei ollut tarkoitus. Jos aviopuoliso ostaa yksin asunnon, jonka haluaa myöhemmin myydä, niin toisella aviopuolisolla on mahdollisuus vaikuttaa sen realisointiin. Ikävä tilanne esim. erotessa, koska toisella valta vaikuttaa toisen omistamaan kiinteistöön, sen myymiseen. Olinkin hieman ilkeä kaupantekotilaisuudessa ja kysyin, että saanko ostaa auton ja myydä sen ilman aviomieheni suostumusta. Sain vastaukseksi, että kyllä se onnistuu. Lisäsin, että entä jos se Ferrari. En saanut vastausta.

El Cabanyalin kerrostaloasunto oli minun omistuksessa, mutta papereihin tarvittiin myös puolisoni nimi, kun halusin myydä asunnon. Kaupantekotilaisuudessa molempien piti olla läsnä. Ongelma tuli, koska mieheni kieltäytyi allekirjoittamasta kauppakirjaa, koska tällöin Suomen verottaja saa sen käsityksen, että mieheni on myynyt asunnon kanssani ja saanut täten minulta lahjan. Vastapuolen juristi hermostui totaalisesti ja uhkaili kauppojen peruuntumisella. Lopulta notari saapui huoneeseen ja suostui siihen, että mieheni ei kauppakirjaa allekirjoita.

Sopimusten irtisanominen

Tilanne oli poikkeuksellinen omalta osaltani siksi, että en ottanut itselleni juristia. Kerrostaloasunto oli rakennettu 2000-luvulla ja kun ostin sen muutamia vuosia sitten, niin lakitoimisto teki hyvin perustavan työn ja selvitti, että asunto hyvässä kunnossa. Tiedustelin kylläkin alustavasti, mutta kaikki lakitoimistot ottivat toista tonnia siitä, että tulisivat paikalle kaupantekotilaisuuteen ja tästä en ollut valmis maksamaan. Välittäjämme pelotteli, että jos jotain yllättävää ilmenee, niin olen siitä vastuussa ja ajatus siitä, että joutuisin oikeuteen vieraassa maassa ja vieraalla kielellä, kieltämättä huolestutti. Pysyin kiinni päätöksestäni ja kaikki meni lopulta hyvin. Ei tullut yllätyksiä asuntokaupoista, mutta kiinteistövälitysfirmassa työskentelevä avustaja kiukutteli minulle, koska en suostunut ottamaan hänen tuttua juristiansa. Avustaja ei mm. katkaissut vesilaitoksen kanssa tekemääni sopimusta, kuten hänen olisi pitänyt. Samoin kotivakuutus jäi voimaan ja tämä saatiin katkaistua tutun pankkivirkailijan avustuksella, jonka tapasimme Deniassa. Netin lopetus oli oma tehtäväni, mutta sekin vaati useamman puhelinsoiton. Kun jätin soittopyynnön, niin sain vastauksen vasta 3 viikon päästä. Pyysin apua Bartilta, jolla hyvä espanjan kielen taito ja hänellekin iskettiin luuri korvaan. Välillä tuntuu, että kun asiat eivät luista, niin espanjalainen tekee katoamistempun, ei vastata puheluihin eikä yhteydenottopyyntöihin. The case is closed.

Aftersale service for lifetime

Maria hoiti kaupantekoon liittyvät toimistotyöt ja auttoi ostajia, jos tarvittiin apua. Kutsuin häntä avustajaksi, koska hän auttoi asiakkaita myös asuntoa myytäessä, kuten olen aikaisemmin kertonut. Maria oli valtavan ystävällinen ja hänellä oli hyvä englannin kielen taito. Jälkeenpäin ajatellen, ehkä liiankin ystävällinen. Maria tarjosi meille, kuten useat kiinteistövälitysfirmat, aftersale -palveluja esim. etsi tekijät remonttia varten tai auttoi netin hankkimisessa. Talomme oli ollut koko vuoden tyhjänä ja tehty remonttia sekä ylä-että alakerrassa, joten tarvitsimme perusteellisen siivouksen ennen tuloamme joulukuussa. Maria lupasi hoitaa asian ja ilmoitti hinnan, joka tuntui melko isolta, mutta koska oli kyse perusteellisesta siivouksesta sisältäen ikkunoiden pesun, niin hyväksyimme tarjouksen. Ja kun saavuimme jouluna paikalle, niin olimme suorastaan mykistyneet. Asuntomme oli likainen, jäätävän kylmä ja edelliset omistajat olivat vieneet jääkaappi-pakastimen mennessään. Oli siis jouluaatto ja iltapäivä. Hyppäsimme taksiin ja menimme Valencian keskustaan Tres Forquesiin, jossa meillä oli vielä kerrostaloasunto. Melkein juosten yritimme ehtiä kodinkoneliikkeeseen ennen sulkemista, jota olimme useasti käyttäneet ja saaneet hyvää palvelua. Liike oli vielä auki ja selitimme, osaksi viittoen, että meillä on todella suuri ongelma. Myyjät ymmärsivät, että tilanne vakava. Turistit ilman jääkaappia ja heillä olisi juhlapäivä, jouluaatto. Löysimme liikkeestä taksiin mahtuvan jääkaapin ja ajoimme tyytyväisinä takas El Puigiin.

Aftersale-palvelut eivät välttämättä ole tavallista edullisempia. Halusimme entisöidä talomme puulattiat. Marian ehdottamien yritysten hinnat olivat tähtitieteelliset. Lopulta mieheni hyvä ystävä tuli Ranskasta remonttiporukan kanssa laittamaan lattiat ja seinät kuntoon. Hinta oli ainakin puolet siitä mitä espanjalaiset yritykset halusivat. Emme vielä tällöin olleet tutustuneet luotettavaan yrittäjään Joseen, joka myöhemmin remontoi taloamme ja veloitti meiltä saman hinnan kuin paikallisilta. Kun otin asian esille tavatessani Marian pomon, niin hän oli pöyristynyt siitä, että edes saatoimme epäillä, että Maria vetäisi välistä. Tässä kohtaan olin itse myös hämmentynyt, koska ei ollut tullut mieleenikään, että Maria olisi vetänyt välistä, vaan että hän oli suositellut liian kallita yrityksiä. Myöhemmin Maria lähti firmasta. Tämäkin vähän naurettava tapa, että ei voida suoraan myöntää, että joku joutui lähtemään työpaikasta, vaan asia esitetään siten, että kyseinen henkilö halusi lähteä. Hyvä ystävämme Lucia, joka oli pitkään ollut pomona firmassa, joutui jättämään työpaikkansa, koska asuntokauppa hiljeni epidemian vuoksi.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *