Luontomatkailijan toivemaa

Espanja on maa, jossa voit maata hiekkarannalla tai lasketella vuoristossa. Voit patikoida jylhissä metsämaisemissa, tutustua tippukiviluoliin tai villin lännen tapaan ratsastaa mm.aavikolla. Jokaiselle löytyy jotakin.

Espanjan voi ilmastollisesti luokitella valtamereen(Maan pohjoisosat), Välimereen(Välimeren rannikko), vuoristoon(Cantabrian vuoret ja Pyreneiden vuoristo) ja subtrooppiseen ilmastoon(Kanarian saaret). Espanjassa on hyvin vaihteleva, yleisesti lauhkea, ilmasto ja lähes kaikkialla on kylmiä ja kuumia kuukausia. Yksi Euroopan vuoristoisimmista maista on Espanja, jonka vuoksi maisemat eivät ole koskaan tylsiä. Voidaan sanoa, että Espanjan pinnanmuodot ovat Euroopan monimuotoisimmat, jotka jaetaan kymmeneen luonnon-alueeseen, jotka ovat mm.Cantabrian vuoristo, Pyreneiden vuoristo, Meseta Central tasanko(laaja keskitasanko Iberian niemimaalla), Andalusian tasanko ja rannikkojen tasangot, Ibericon alue, Penibetica-vuorijono(Granada), Ebron jokialue(Aragon, Valencian maakunta), Baleaarit ja Kanariansaaret.

Aavikot

Jos haluat nähdä aavikot villin lännen tyyliin, niin matkusta Almeriaan. Maakunnassa sijaitsee Euroopan ainoa hiekka-aavikko sekä Cabo de Gata-Nijarin luonnonpuisto, yksi harvoista Välimeren vulkaanisista geopuistoista. Luonnonpuistossa on mm. Tabernasin autiomaan, jossa on kuvattu yli 500 elokuvaa ja jossa on edelleen Villin lännen kaupunki lavastettuna.

Cabo de Gata-Nijarin luonnonsuojelualue

Ei se ole mikä tahansa autiomaa, mikä sijaitsee Navarrassa, sillä Unesco on julistanut sen biosfäärialueeksi. Navarran vehreiden maisemien joukosta erottuu mielenkiintoinen aavikkomaisema. Sen eläimistö ja kasvisto ovat tyypillisimpiä Afrikan mantereella kuin Iberian niemimaan pohjoisosassa. Siellä esiintyy kotkia, korppikotkia, pöllöjä, kettuja, villikissoja ja kaikenlaisia matelijoita. Autiomaahan on tehty valtava polkupyöräverkosto, jossa voi pyöräilyn lisäksi patikoida tai liikkua mönkijällä. Kulkuvälineen voi vapaasti valita, jopa ratsastaminen on mahdollista. Näissä karuissa maisemissa on kuvattu mm. James Bond, The world is not enought-elokuva. Pitää vaan muistaa laittaa kunnon kävelykengät jalkaan kun lähtee patikoimaan ja ihailemaan maisemia.

Luolat

Espanjassa on paljon luolia, jotka ovat muodostuneet miljoonien vuosien aikana ja joista useammat ovat monia kilometrejä pitkiä. Harmi, etten ehtinyt käydä tippukiviluolissa Nerjassa, kun kävin siellä. Tippukiviluolat ovat kuuluisia siitä, että sieltä on löytynyt noin 6000 vuotta sitten asuneiden ihmisten luurankoja ja kalliomaalauksia. Millaista olisi asua luolassa? Nykyäänkin kallion sisään rakennetut asunnot ovat varmaan erityisen toimivia kuumissa maissa, sillä kivi toimii luonnon omana viilettäjänä. Kallion sisään rakennetut asunnot ovat vuosituhansia vanha keksintö, mutta nykyaikana melko harvinainen asumisratkaisu. Matkallani Granadasta Murchiaan näin näitä nykyajan kallion sisään rakennettuja asuntoja ja liikkeitä. Rakennuksen etuosaan oli rakennettu kuisti ja/tai pieni puutarha. Energiaa säästyy ja on ympäristöystävällinen ratkaisu. Taloissa on sähköt ja vedet. Olen nähnyt kuvia kalliotaloista ja todellakin kaikki huoneet ovat kaiverrettu kallion sisään, joten ei ikkunoita muuten kuin mahdollisesti edessä muutama, ihan kuin Kiviset ja Soraset -sarjoissa. Hyvä puoli on, että on ainakin hiljaista, luonto lähellä ja sääolosuhteet eivät juuri vaikuta.

Mallorcalla on siitä erikoinen luola, että sen sisällä on maanalainen järvi “EL Mar de Venecia”, jossa järjestetään upeita audiovisuaalisia näytöksiä. Euroopan ainut meriluola sijaitsee Malagan itäpuolella Rincon de la Victoriassa. Tarina kertoo, että luolan löytäjät kuolivat sinne salaperäisen räjähdyksen seurauksena. Teneriffalta löytyy vuorostaan luola, jossa on Euroopan pisin vulkaaninen käytävä, joka on säilynyt luonnonmukaisena.

Metsät

Selva de Iratin luonnonsuojelualueet

Espanja on yksi metsäisimmistä valtioista Euroopassa, varsinkin Pohjois-Espanjassa metsää on silmin kantamattomiin vuoristojen lomassa. Pyreneiden aarre on Iratin viidakko, missä on yksi suurimmista ja parhaiten säilyneistä pyökki- ja kuusimetsistä Euroopassa. Metsä on erittäin runsas puustoinen. Siellä pyökit, tammet, kuuset, koivut, pajut, saniaiset ja sammaleet toimivat kotina mm. hirville, metsäkauriille ja villisioille. Metsä on lintujen erityinen suojelualue mm. tikkojen, partakorppikotkien ja merikotkien. Samoin alueen matelijoiden joukossa on useita, jotka ovat vaarassa kadota mm. gallipato(Euroopan suurin sammakkoeläin) ja kilpikonna. Iratin viidakko sisältää 17 000 hehtaaria villiä luontoa. Espanjassa on Euroopan suurin kasvilajien monimuotoisuus, joten maa tarjoaa upeita elämyksiä ihmisille, jotka nauttivat liikkumisesta luonnossa ja etenkin metsissä.

Muniellosin luonnonsuojelualue

Muniellos on yksi parhaista luonnonsuojelualueista, jonka arvokkain elementti on metsä, tammilehto, jota pidetään Espanjan suurimpana ja on yksi parhaiten säilyneistä Euroopassa. Tammilehdon arvo on niin suuri, että se on julistettu biosfäärialueeksi Unescon toimesta. Alueella kasvaa kastanjaa, hasselpähkinäpensaita ja pyökkiä sekä erilaisia jäkälätyyppejä. Rikas eläimistö, kuten tikat, metsot ja haukkoja. Alueen metsissä asustelee myös iso harmaa karhu, susia, kettuja, kauriita ja villikissoja.

El Regajal-Mar de Ontigolan luonnonsuojelualue

Alue sijaitsee lähellä Madridia. Se on saanut nimensä siitä, se koostuu kahdesta toisistaan erottuvasta alueesta. Toisaalta on Mar de Ontigolan kosteikko ja toisaalta El Regajalin maa-alue, jossa on rikas entomologia, runsas määrä eri hyönteislajikkeita. Erityinen arvo on perhospopulaatiolla, joka on yksi maailman suurimmista. Kosteikko on tärkeä runsaalle lintupopulaatiolle mm.albatrossit, haikarat, ankat ja hanhet.

Koko Eurooppa oli ikimetsää ennen ihmisiä. Kun maanviljelys alkoi noin 4000 vuotta sitten, niin alkoi metsien tuhoaminen. Myöhemmin rakennettiin rautaruukkeja, höyrysahoja, laivoja ja rautateitä. Keksintö keksinnöltä ihminen raivasi lisää metsää. Välimeren rannikoille metsien totaalinen tuho tuli ensimmäisenä. Viimeisen sadan vuoden aikana metsien pinta-ala on kuitenkin lähtenyt lisääntymään, onneksi. Luonnonsuojelualueita perustetaan, joista moni sijaitsee Espanjassa. Espanjan parhaat luonnonsuojelualueet ovat aitoja vihreitä keuhkoja ja niillä on valtava ekologinen arvo kasviston ja eläimistön, villieläinten vuoksi.

Lisää kuvia instagramissa.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *