Remontoimis- ja sisustustrendit kehittyvät jatkuvasti

Ympäristöystävälliset materiaalit ja kestävää kehitystä edustavien materiaalien käyttö on lisääntynyt. Halutaan tehdä kodista ekologisempi. Isoimmat pinnat; lattia, katto ja seinät ovat tärkeitä suunnitella ekologisesti kestävistä materiaaleista. Ekologinen sisustaminen koostuu monesta asiasta ja siihen vaikuttavat meidän hiili-ja materiaalijalan jälkemme.

Minimalistinen sisustus on päivän trendi. Pohjoismaalaisten suuri etu on, että olemme tottuneet siihen, että jokainen valonsäde on hyödynnettävä. Olemme aina suosineet vaaleita sävyjä ja erityisesti valkoista. Maanläheiset sävyt ovat rantautuneet Espanjaan kuten beige, ruskea ja luonnonvalkoinen ja niiden odotetaan jatkavan suosiotaan myös tulevina vuosina. Tilojen tarve on tuonut mukanaan minimalistisen ja toiminnallisen tyylin, jossa vallitsevat selkeät linjat ja esineitä on vähän. Trendinä ovat avarat kodit, joissa on vähän sisustuselementtejä. Tämä ei tarkoita, että asunnon pitää olla iso, päinvastoin pitää muistaa, että pieni asuinneliömäärä vähentää elinkustannuksia ja karsii myös turhaa tavaraa. Pieni on energiatehokas.

Tilojen joustavuus tarkoittaa modernimpaa tilasuunnittelua, avarampia tiloja, myös olohuoneessa, joka etenkin aikaisemmin rakennettiin eteiskäytävän yhteyteen ja oli kovin kapea. Tilankäyttöä voidaan lisäksi maksimoida elementeillä, jotka yhdistävät sisä- ja ulkotilat. Tilanjakamiseen voidaan myös käyttää kirjahyllyjä tai monitoimihuonekaluja. Monikäyttöisiä huonekaluja ovat esim. porrasjakkara, joka voi toimia sekä kenkätelineenä että siihen voi sijoitella kasveja. Mikään ei elävöitä niin kuin kasvit, sillä kosketus luontoon auttaa meitä rentoutumaan. Nykyään voi nähdä huoneessa pienen kasvien keitaan, nurkan, johon aseteltu kauniisti erilaisia kasveja. Tutustuin Valenciassa kiinteistövälittäjään, joka jätti työnsä ja keskittyi täyspäiväisesti Tower Garden- tuotteiden maahantuontiin ja myymiseen. Olemme itse hankkimassa Tower Garden- “puun” olohuoneemme nurkkaan sekä ulos. “Puusta” lähtee ns. ulokkeita kuin oksia, joissa voi kasvattaa esim.yrttejä, kasviksia, hedelmiä ja kukkia. Tower Garden-puu hoitaa itse säännöllisen kastelun ja yhteen puuhun voi laittaa jopa 32 erilaista kasvia. Lisää tietoa www.towergarden.com (juice plus+) tai instragamista wayan_karlos_tower_garden.

Graniitti, marmori ja laatta ovat ikisuosikkeja. Kivi on yksi vanhimmista sisustusmateriaaleista, ja se tulee olemaan jatkossakin suosittu. Kalkkikivi, laatta ja marmori ovat suosituimpia materiaaleja espanjalaisessa sisustuksessa. Nykyään on tarjolla valtava valikoima erilaista marmoria, mutta erikoisuudet myös maksavat. Kuten eräs nuori tarjoilija Barcelonassa sanoi, että jos haluaa enemmän, niin pitää myös maksaa enemmän. Olimme tilanneet edullisen lounaan, joka ei todellakaan määrällisesti eikä laadullisesti tyydyttänyt meitä. Tämä nuoren naisen kommentti oli hämmentävä, mutta paikkansa pitävä, joten aina välillä siteeramme sitä, koska se pitää täysin paikkansa, kuten meidän tapauksessa kun meidän piti hankkia upeat sinertävät marmorilattiat olohuoneeseemme. Sininen marmori oli upea, mutta aivan liian kallis, joten luovuimme ajatuksesta ja hyvä niin. Ranskasta tuli porukka entisöimään vanhan puulattian ja he tekivät erinomaista työtä. Heillä oli tarvittavat välineet esim. puulattian hiontalaite, jota oli yllättävän vaikea löytää ainakin Valenciassa, koska puulattiat harvinaisia. Olisimme käyttäneet paikallisia, mutta puulattian kunnostaminen ei kiinnostanut.

Puu on Espanjassa hyvin suosittu sisustusmateriaali johtuen sen kauneudesta, lämmöstä ja monipuolisuudesta sekä ennen kaikkea sen ekologisuudesta. Puu varastoi hiiltä ja siten sen hiilijalanjälki on negatiivinen. Puulla päällystetyt seinät ja katto voivat olla elegantti sisustusratkaisu. Vanhemmissa rakennuksissa ei juuri ole käytetty puulattioita, vaan laattaa tai marmoria, koska kovat materiaalit ovat kestäviä, eivätkä kulu kovinkaan helposti ja niitä on paremmin saatavilla. Onneksi nykyään käytetään puuta ja parkettilattioita, jotka ovat lämpimiä materiaaleja. Puuaidat eivät ole kovin yleisiä, mutta toivottavasti yleistyvät. Halusimme talomme ympärille puuaidat peittämään rumat kivimuurit. Korkeat, rustiikkiset puulaudat tuovat elävyyttä, luonnon läheisyyttä ja lämpöä.

Sisä- ja väliseinäikkunat tuovat valoa ja avaruutta. Suuret peilit eivät koskaan petä. Ne voivat jopa kaksinkertaistaa tilan ja moninkertaistaa valon määrän. Espanjalaiset haluavat koteihinsa valoisuutta ja luonnonvalon maksimoimisessa sisustusratkaisuna toimivat sisä- ja väliseinäikkunat. Ratkaisuna käytetään myös liukuvia paneeleita, puiset -tai lautapaneelit ovat hyviä vaihtoehtoja. Eräs mukava seinä ratkaisu on liitutaulu. Varsinkin lasten mieleen on seinä, johon voi piirtää tai raapustella muistiinpanoja tai tehdä kauppalistan.

Materiaalien lisäksi on kiinnitettävä huomiota myös niiden pintakäsittelyyn. Jos haluaa tapetoida, niin kannattaa valita ekologisia vaihtoehtoja tapeteiksi mm. pellavanöljyinen. Luonnollisia, ekologisia vaihtoehtoja pintakäsittelyyn ovat mm. pellavamaalit ja -öljyt ja kalkkimaali. Espanjassa yksi tärkeimpiä maalin ominaisuuksia on, että maali hengittää, päästää kosteuden läpi etenkin, jos maalaat ulkoseinät sisäpuolelta. Homeongelma on otettava huomioon, koska se nyt vaan on tosiasia ja pakoon siitä ei pääse. Samoin tapetoidessa pitää huomioida kosteusasiat. Itse olen tapetoinut yläkerran kaapit ja makuuhuoneen seinän, jonka takana on naapuri, ei ulkoseinä. Alakerrassa ei tapetoisi mitään, koska lähellä maata. On muistettava, että muovi ei ole kestävän kehityksen mukainen pintamateriaali, koska siinä on käytetty uusiutumatonta maaöljyä, josta syntyy ympäristölle haitallisia päästöjä. Jos haluaa tehdä muutoksia, vaikkapa seinien suhteen, niin voi maalata tai yksinkertaisesti lisätä taustakuvan. Taustakuvista on tullut yksi eniten käytetyistä vaihtoehdoista viime vuosina.

Suurten sisäikkunoiden lisäksi myös peileillä ja LED-valaistuksella saadaan lisävaloa ja viihtyisä ympäristö. Tilasimme Englannista japanilaisen hyvin pelkistetyn lattialampun, joka on kuin musta, pitkä putki. Kaukosäätimellä huomaamattoman lampun saa vaihtamaan väriä ja tuo tilanteen mukaan huoneeseen erilaisen valaistuksen. Vastaavia lamppuja on saatavilla nykyään monesta kaupasta ja näitä käytetään ainakin Espanjassa esim. luoden väritaidetta seinille tai portaikkoon. Valaisimissa trendeinä ovat tällä hetkellä luonnonmateriaaleista tehdyt lamput ja minimalistinen muotoilu. Älä rajoita vain yhden lampun sijoittamista kattoon. Sijoita erilaisia valopisteitä eri voimakkuuksilla eri korkeuksilla muuttaakseesi huoneen ilmapiiriä. Huoneiden välillä kulkevan valon määrän optimointi on tehokas keino energian säästöä ajatellen.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *