Tämä on ryöstö!

Hieman dramaattisesti ilmaistu, mutta välillä sitä tuntee olevansa ryöstön kohteena asuntomarkkinoilla. Ulkomaalaisista ostajista otetaan kaikki irti. Olet vieraassa maassa ja kielitaito heikko, niin olet helppo kohde.

Juristien uusi rahastuskeino

Myös juristit ovat keksineet jotain uutta, nimittäin kuinka ulkomaalaisista otetaan vielä enemmän irti. Uusin keino on rahastaa ulkomaalaiselta myyjältä, joka ei itse pääse kaupantekotilaisuuteen. Valenciassa on otettu käyttöön uusi rahastuskeino. Jos haluat, että juristisi on paikalla kaupantekotilaisuudessa, ottaa shekin vastaan ja vie sen pankkiisi, niin perustaksa on 1% kauppahinnasta + muut palvelut. Tänä kesänä eräs asunnon myyjä pyysi tarjouksia siitä, että juristi hoitaisi hänen puolestaan kaupanteon. Tarjoukset olivat noin 3000€- 5000€ + alv + muut kulut. Kova taksa korkeintaan 4 tunnin työstä. Suurin osa ajasta menee pankissa. Vielä pari vuotta sitten hinnat olivat 1500€ + alv- max 2500€+ alv.

Lakitoimisto Barcelonassa oli ymmällään, kun kerroimme, että Valenciassa on yleinen käytäntö, että sekä myyjä että ostaja maksavat välityspalkkion. Kuten Suomessa myös Espanjassa on ollut yleinen käytäntö, että myyjä, joka tekee kiinteistövälitysfirman kanssa sopimuksen, maksaa palkkion välittäjälle. Yleinen palkkio Valenciassa on 3-4% + alv. Torreviejassa vuorostaan on keksitty, että palkkio 5% + alv, joka jaetaan kahden välittäjän kesken. Tässä ideana on, että kaikki saa palkkioita sekä ahkerat että passiiviset. Välittäjät vetoavat, että he tekevät keskenään paljon yhteistyötä ja jakavat tietoja keskenään asunnoista. Parempi tulos, kun useampi myyjä. Lopputulos on edelleen, että yksi välittäjä myy ja myyjältä otetaan tuplataksa. Maassahan on jo tapana, että yhtä asuntoa voi myydä vaikka kuinka moni välittäjä. Myyjä voi tehdä myyntitoimeksiantoja niin paljon kuin pystyy ja haluaa, joten tieto myytävistä asunnoista leviää joka tapauksessa.

“Muista aina: Asuntokaupassa(alkuperäinen Liikenteessä)

monta vaaraa ompi eessä.

Siksi valpas aina mieli se on

turva verraton.”

Lasten liikennelaulu on Georg Malmsténin säveltämä ja esittämä, johon tein pienen muutoksen. Jostain syystä tämä kappale alkaa pyörimään päässä viimeistään siinä vaiheessa, kun alkavat kauppaneuvottelut.

Not mega rich

Kun neuvottelimme juristin palkkion suuruudesta, niin välittäjä välitti hänen ja juristin väliset keskustelut meille. Eräässä keskustelupätkässä välittäjä yritti saada juristia laskemaan palkkiotaan vedoten siihen, että ostajat eivät ole mega rikkaita. Ei kovin tahdikas tapa kuvailla asiakastaan. Teki mieli vastata, että ostajat eivät todellakaan ole mega rikkaita, mutta eivät myöskään mega tyhmiä. Kysymys on siitä, että ei kukaan varallisuustasosta riippumatta halua maksaa ylihintaa. Asuntokaupassa Espanjassa pitää olla koko ajan valpas ja pitää puoliaan. Asunnonvälittäjä ei ole myyjän puolella, tämä perusasia kannattaa pitää mielessä. Välittäjät haluavat myydä ja jos kauppahinta putoaa muutaman kymppitonnin, niin sillä ei ole paljon merkitystä välittäjän palkkioon, kunhan tulee kaupat tavalla tai toisella. Sitä vastoin myyjälle kymppitonni on paljon rahaa. Puhumattakaan suuremmista summista.

Positiivinen luottorekisteri

Lainan saanti tuntuu olevan kiven takana sekä Espanjassa että Suomessa. Espanjassa pankit rahoittavat noin 40% ja Suomessa noin 50%. Lainansaannin vaikeus näkyy ja tuntuu. Keväällä Suomessa voimaan tullut positiivinen luottorekisteri tarkoittaa sitä, että kaikki tieto sinusta on koottuna yhteen paikkaan esim. jos huonekaluja ostaessa otat vastaan kalusteyrityksen luottokortin, niin siitä tulee kysely lainaa hakiessa. Pankinjohtaja haluaa tietää kortin käytöstä ja kortin luottotiedoista. Tiedän tapauksen, jossa lainan hakijan piti vakuuttamalla vakuuttaa pankinjohtaja siitä, ettei käytä luottokorttia ja lopulta sulki kortin, jotta saisi lainaa. Isoveli valvoo ja lainaa hakiessa kaikki tulee ilmi. Espanjassakin pitää varautua, että lainan saanti voi kestää pitkään, jopa yli puolivuotta ulkomaalainen asiakas on joutunut odottamaan vastausta.

Yhteenvetona pitää varautua siihen, että varainsiirtoveron 10%:n lisäksi maksat noin 6% välityspalkkion ja 1% kauppahinnasto + muut kulut juristille(jos et pääse kaupantekotilaisuuteen) sekä pankin veloittamat maksut, jotka ovat mm.shekin siirto myyjän tilille. Pidä nämä mielessä, kun lähdet asuntokaupoille. Espanjassa on paljon sekä persoonallisia, kauniita asuntoja, jotka odottavat uusia omistajia että uutta asuntotuotantoa, jotka tehty skandinaavisen maun mukaan.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *