torrevieja-suolajärvi-päivä

Torreviejan asunnon osto

Kielitaidottomuuden tuoma yksinäisyys

El Puigin talo oli ja tulee olemaan upein talo, jossa olen koskaan asunut tai tulen asumaan. Talo edusti vanhaa, espanjalaista arkkitehtuuria, jossa mm. korkeat huoneet ja paksut seinät. Koskaan ei kuulunut naapurin puolelta mitään. Täydellinen hiljaisuus ja kun nousit portaita pitkin yläkertaan, niin huonekorkeus teki suuren vaikutuksen ja tuntui, että olit osa kylän historiaa. Piti useasti käydä kylän virastossa kyselemässä talon historiasta, mutta kielitaitoni ei vielä riittänyt siihen, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä. Joku päivä haluisin mennä paikalle selvittämään talon historiaa, ehkä Josen kanssa.

Paikkakunnan huono puoli oli kielitaidottomuuden tuoma yksinäisyys. Ei ollut juttuseuraa, ei mukavia ravintoloita tai kahviloita, joissa olisi tullut tilaisuus vaihtaa kuulumisia paikallisten kanssa. Kylän asukkaat eivät puhuneet sanaakaan englantia. Usein kun yritän puhua espanjaa, niin käytän välillä englanninkielisiä sanoja tukena, mutta täällä niin ei voinut tehdä. Muistan aina, kun eräs ruotsalainen kiinteistövälittäjä alkoi kerran nauramaan minulle, koska puhuin ruotsia, englantia ja espanjaa sekaisin. Olin siis moniosaaja.

Vaikka lenkkeilin joka aamu koirani kanssa ja vaihdoin muutaman sanan muiden koiranomistajien kanssa, niin sen pidemmälle ei jutustelu edennyt. Tämän vuoksi aloimme katselemaan kansainvälisimpiä asuinalueita ja tie vei Torreviejaan. Olin itse aika vähän matkustellut Espanjassa, mutta mieheni sitäkin enemmän ja hän ehdotti eteläistä Costa Blancan aluetta. Olin kyllä kuullut kuuluisista suolajärvistä ja terveellisestä ilmastosta. Enoni muutti aikoinaan Madridista Torreviejaan viettämään eläkepäiviään. En koskaan käynyt kylässä, mutta vanhemmat kävivät vierailuilla ja ottivat kuvia alueesta ja he jopa olivat aikeissa ostaa asunnon La Manga del Mar Menorista.

Noin vuosi sitten lähdimme autolla ajelemaan Valenciasta kohti Alicantea ja matkalla kävimme katsomassa kiinnostavia asuntoja. Lopulta päädyimme Torreviejaan ja vuokrasimme viikoksi asunnon La Matasta. Päivät olivat hyvin organisoitu monenlaisille asuntonäytöille ja niitä oli aamusta iltaan. Halusimme nähdä aluetta mahdollisimman paljon. Meihin otti yhteyttä hollantilainen arkkitehti ja kiinteistövälittäjä Bart, josta tuli meille tärkeä kontakti ja hyvä ystävä. Hän näki paljon vaivaa, ajelutti meitä paikasta toiseen ja kertoi alueista, samoin kun kiinteistövälittäjämme Raj teki aikoinaan, kun aloitimme asuntokaupat Valenciassa.

Ystävämme Bart

Bart oli ja on suuri persoonallisuus, voimakkaat omat mielipiteet ja uskallusta myös tehdä asiat niin kuin itse haluaa. Hän sekä suunnittelee että myy asuntoja alueella, toimialue pääasiassa Murciassa. Hän tuli Espanjaan vajaa 10 vuotta sitten, juuri eronneena ja tilillään sen verran rahaa, että pärjää noin vuoden, jos ei onnistuisi sinä aikana löytämään työtä. Hänen isänsä oli kuolinvuoteella pyytänyt poikaansa tekemään elämässä sitä mitä todella haluaa, sillä uusintoja ei ole. Se kaikki on tässä ja nyt. Kun Bart kertoi tämän, niin oma äitini oli juuri sairastunut yllättäen ja kuoli vajaan parin kuukauden sisällä. Läheisen ihmisen, varsinkin kun tulee yllättäen, pysäyttää ja saa ajattelemaan asioita syvällisemmin ja ymmärtää tämän kaiken rajallisuuden. Bart nauttii vapaudesta tehdä töitä itsenäisesti ja kertoi tekevänsä sen verran, että se riittää hänen elämiseensä. Hän ei haluaa tappaa itseänsä kovalla työnteolla, kuten melkein kävi kotimaassaan Hollannissa. Bartin korkea työmoraali näkyi asunnon etsimisessä ja asuntokaupoissa. Hänelle oli tärkeätä, että asiat tehdään oikein, piti asiakkaan puolta ja arkkitehtinä halusi tarkkaan tutkia asunnon viimeistään ennen asuntokauppoja.

Kiinteistövälittäjät

Bart oli erittäin suorasanainen ja kertoi avoimesti myös ikävistä puolista asuntokaupoissa. Hän puhui myös avoimesti kiinteistövälitystoiminnasta Espanjassa ja vertasi välittäjiä taxikuskeihin. Tässä olimme täysin samaa mieltä ja kokemusta on useamman asuntokaupan yhteydessä. Suomessa kiinteistövälittäjät tekevät työtä oman provisionsa eteen, mutta täällä vastaavat työt hoitaa lakimies- tai nainen, jolle maksetaan erikseen noin 2000-3000€. Tämän vuoksi suosittelenkin käyttämään useampaa välittäjää, kun myyt asuntoasi. Emme ole koskaan halunneet antaa kenellekään välittäjälle yksinoikeutta myydä asuntomme, koska miksi maksaa enempää kuin 2-3% siitä, että kuljettaa katsojia asunnolle. Bart myös kertoi, kuinka tavanomaista on, että kiinteistövälittäjä ottaa häneen yhteyttä ja pyytää lupaa alkaa myymään Bartin suunnittelemaa ja rakennuttamaa asuntoa, mutta ei halua tulla tutustumaan kohteeseen. Pelkät perustiedot riittävät.

Eräs ruotsalainen välittäjä sanoi suoraan, että alueella paljon uutta tuotantoa, mutta rakennustaso alhainen ja asuntoihin mm. pääsee kosteutta ja sitä kautta tulee home sisätiloihin. Hän oli sitä mieltä, että vasta kun asunnon hinta nouse yli 300 000€, niin voi odottaa hyvätasoista asuntoa. Meidän asunnon myynti hinta oli alun perin päälle sen, mutta saimme reilusti alle 300 000€, koska omistajat, jotka olivat Madridista, oli kova kiire myydä asunto ja olivat jo muutamaan otteeseen alentaneet hintaa. Asuntonäytössä pariskunta esitteli meille asuntoa hyvin ylpeinä aikaansaannoksestaan, onnistunut remontti, kaunis talo kaikkine yksityiskohtineen ja kaikki laitteet ja huonekalut kuin pakasta vedettyjä. Ymmärtääkseni epidemia oli iskenyt perheeseen. Perheen isä oli menettänyt työpaikkansa ja asuntolaina piti maksaa. Perhe ei koskaan ehtinyt nauttimaan asunnostaan. Sinänsä kovin surullista, koska olivat muutama vuosi sitten purkaneet koko talon, vain runko oli jäänyt jäljelle. Olivat tehneet valtavan remontin ja suunnitelleet sen suurella sydämellä. Perheen isä oli arkkitehti ja hänen kätensä jälki näkyi talon yksityiskohdissa.

Välittäjiä mahtuu joka junaan niin täällä kuin muuallakin. Jotkut haluaa todella myydä ja jotkut eivät. Eräs venäläinen kiinteistövälittäjä, nainen, valitti ihan suoraan meille, että meidän budjetti liian alhainen. Kun on enemmän rahaa, niin tarjonta lisääntyy. Meidän yhteistyö päättyi siihen. Tästä meille tuli mieleen eräs välikohtaus Mallorcalla. Menimme syömään lounasta erääseen ravintolaan ja tilasimme päivän menusta. Ruoka oli suhteellisen edullista, mutta kuivaa ja vähänlaisesti. Huomautin asiasta tarjoilijallemme, nuorelle naiselle ja hän tokaisi ikimuistettavat sanat. Hän sanoi, että jos haluaa jotain parempaa, niin siitä pitää silloin maksaa enemmän. Oli siinä viisas nuori nainen! Olen sitä mieltä, että kannattaa olla maltillinen asuntokaupoissa ja tehdä tarkat laskelmat, sillä asuntojen ostamisessa ja myymisessä on niin suuret välilliset kustannukset, noin 15% + 15%= 30% yhteensä ja se on kaikki asunnon arvosta pois, kun haluat joskus realisoida sen. Älä tee niin kuin minä olen tehnyt, vaan niin kuin sanon, siis panosta siihen yhteen asuntoon, älä vaihda ja osta useampaan kertaan, koska se vasta tulee tulee kalliiksi.

Myydään kalustettuna

Menimme katsomaan asuntoa Los Balconesissa, jonka lopulta ostimme. Kuvat asunnosta eivät antaneet oikeata kuvaa, vaan sitä myytiin taulukuvalla ja huonekuvilla, mutta ei yhtäkään kuvaa upeasta näkymästä suolajärvelle, Laguna Rosa de Torrevieja. Kuvat myytävistä asunnoista ovat todella kirjavat. On kuvia esim. siivottomasta keittiöstä tai huonokuntoisesta parvekkeesta, joissa ei tehty minkäänlaista siivousta ennen kuvien ottoa. Toinen ääripää ovat erittäin tyylikkäät, skandinaaviset kuvat, joissa nähty vaivaa stailauksen kanssa. Mielestäni kuvat pitää olla hyvät, mutta ei liian hyvät, ettei mahdollinen ostaja koe pettymystä, josta on vaikea päästä eroon ja vaikuttaa ostopäätökseen.

Halusimme nähdä asunnon, koska se oli juuri täysin remontoitu ja kaikki näytti modernilta ja tyylikkäältä. Sopivan kokoinen, noin 100 neliötä, kun edellinen asunto El Puigissa oli noin 250 neliötä. Kaksi ihmistä ja oman arvon tunteva kääpiövillakoira eivät tarvitse enempää tilaa. Useasti tuli vastaan tilanne, että eläkeläispariskunta oli ostanut ison asunnon, jossa monta makuuhuonetta ja kylppäriä, koska olivat varautuneet siihen, että jälkipolvi haluaa tulla vierailulle. Useinkaan näin ei käy, koska meillä kaikilla erilaiset toiveet ja tarpeet.

Asuntomme myytiin kalustettuna, joten meille kerrottiin, että kalusteet jäävät asuntoon. Olimme sen verran ”vanhoja konkareita”, että halusimme nähdä asunnon vielä noin tunti ennen kaupantekotilaisuutta. Nimittäin Tres Forquesissa edelliset omistajat olivat vieneet mm. kylppäreiden lamput mennessään, arvottomat sellaiset ja El Puigissa jääkaappi ja jopa bidee allas revitty mukanansa. Ja ei tämäkään tapaus ollut poikkeus. Tulimme katsomaan asuntoa sovittua aikaisemmin ja jätimme automme hieman kauemmas asunnosta. Ajattelimme kävellä ja kuluttaa aikaa, ettei tultaisi paikalle liian aikaisin. Siinä kävellessä näimme, kuinka tavaraa liikkui meidän tulevan asunnon portista ulos ja naapurin portista sisään. Sinne meni mm. se iso taulu, jolla asuntoa myyntiin. Otimme rauhallisesti emmekään puuttuneet tapahtuneeseen, koska meiltähän tuli El Puigin huonekalut tänne. Meidän tarkoituksemme olikin yrittää päästä ylimääräisistä huonekaluista eroon ja tauluja meillä oli jo omasta takaa. Mutta jos tavaroilla olisi ollut tarvetta, koska asuntoa myyntiin kalustettuna, niin siinä tapauksessa olisi ollut syytä puuttua tilanteeseen. Aina pitää tarkastaa ennen kaupantekoa, että asunto on todella siinä kunnossa, kun mitä luvattu.

-Taru

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *