|

Tres Forquesin myynti – El Puig de Santa Maria

Löysimme lopulta etsimämme asunnon El Puig de Santa Mariasta Valencian pohjoispuolelta ja laitoimme kerrostaloasuntomme Tres Forquesilla myyntiin, joka oli siihen mennessä toiminut tukikohtanamme Valenciassa.

Asunnostamme käsin kävimme tutustumassa alueen asuntotarjontaan. Maan tapa on, että asuntoa välitti samanaikaisesti useampi kiinteistövälittäjä, jos näin halutaan. Tämän vuoksi kun haluat nähdä asuntotarjonnan ja menet esim. Idealistan ja/tai Kyeron sivuille, niin samat asunnot tulevat vastaan niin usein kun asunnon välittäjiäkin on.

Joskus samalla asunnolla voi olla eri myyntihintoja ja usein erilaiset kuvat, koska eri välittäjä. Onneksi nykyään useimmat kiinteistövälitysfirmat panostavat kuvien tasoon ilman, ettei todellisuus vääristy. Jos kuvat liian kiiltokuvamaisia, niin katsojilla liian suuret odotukset ja pettyvät, kun näkevät asunnon.

Käsiraha

Asunnon omisti ennen meitä arkkitehtipariskunta, joka myös arvosti materiaalina puuta, kuten me. Asunnossa oli poikkeuksellisesti parkettilattiat. Yleensä käytetään laattaa tai marmoria. Puulattia oli myös parvekkeella. Myynnin aikana saimmekin palautetta, että asiakkaat pitivät asunnosta, mutta vieroksuivat parkettilattiaa. Asunnon myyminen kesti melkein vuoden, johon tietysti vaikutti myös koronaepidemia. Onneksi ostaja löytyi juuri ennen epidemiaa, mutta kauppojen teko siirtyi toukokuulle, koska notariaattitoimisto suljettiin koronan vuoksi. Täällähän aina tarvitaan lakimiehiä ja notariaattia asunnon ostoon ja myyntiin.

Varmistaaksemme, että kaupat todella tehdään, niin vaatimalla vaadimme käsirahan ostajalta ja siihen suostuttiin ja tätä suosittelen aina. Käsiraha tilille, niin ei tarvitse lakiteitse sitä hakea, jos vaikka kauppa peruuntuisi ja turistina ei ole helppo projekti, kun ei ole edes Suomessa. Yllätyksellinen tilanne syntyi, kun Espanjan verottaja ei suostunut palauttamaan maksamaamme kauppahinnasta pidätettyä veroa tilillemme, vaan he vaativat pankistamme todistusta, että tili todellakin on meidän! Tämä on kuitenkin aivan normaalia byrokratiaa Espanjassa.

Myynti- ja remonttikulut

Välityspalkkio noin 3–4%, jonka maksaa sekä myyjä että ostaja. Yleisesti kaikki kulut yhteensä noin 15% kauppahinnasta. Tämän vuoksi voittoa vaikea tehdä, yleensä tappiota. Remontoiminen kallista, koska turisteille hinnat saattavat olla 2-3 kertaiset.

Välitysfirmat tarjoavat aftersale-palvelua ja hyvä niin, mutta se ei tarkoita, että heidän kautta saa palvelut edullisemmin kuin muualta. Ja kun tästä uskalsin mainita, niin vastapuoli erittäin tuohtunut, koska espanjalainen ei koskaan myönnä virhettä tai siis, että toiminut huonosti. Remonttikuluja on vaikea saada takaisin kun myyt asuntoa.

Kiinteistövälittäjät 

Välittäjien raportointi hyvin kirjavaa. Joku ilmoitti vain, jos löytyi kiinnostunut asiakas ja toinen ilmoitti meille kaikki yhteydenotot. Vuoden aikana kävimme asunnossa säännöllisesti katsomassa, että kaikki kunnossa. Yleensä saimme heti sisään astuttuamme alkaa luuttuamaan lattioita, sillä Espanjassa mennään asuntoihin sisälle ulkojalkineissa. Kerran kun menimme käymään asunnossamme, huomasimme, että joku on yrittänyt parvekkeellemme ja rikkonut lasiovemme lukon niin, ettei se enään toiminut. Vettä oli satanut sisälle ja pöydällä oli jäljellä vain puolikas avaimesta. Jouduimme tekemään hieman etsivän töitä ja lopulta jäljet johtivat tuttuun kiinteistövälitysfirmaan. Välittäjän mottona näemmä oli, että jos jokin ei aukea hyvällä niin sit käytetään raakaa voimaa. Samoin keittiön lavuaarin alla oleva putki oli alkanut vuotamaan, joten välittäjän ratkaisu oli heittää pyyhe lattialle, eikä kertoa omistajille. Onneksi kävimme paikalla.

-Taru

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *