“Visigootit ovat länsigootteja, osteogootit ovat itägootteja, mutta länsigootit asuvat meistä itään, käsitätkö?”-Asterix ja Obelix

Espanjan historiaa on mielenkiintoista lukea. Keskustelin mieheni kanssa kansainvaelluksista ja mainitsin visigootit. Mieheni muisti heti, että nehän olivat länsigootteja, jotka tulivat idästä. Jokainen suuri Asterix ja Obelix fanihan tämän nyt tiesi.

Iberit, foinikialaiset, keltit, kreikkalaiset, karthagolaiset, roomalaiset ja länsigootit

Ennen länsigootteja niemimaalla asuivat iberit, jotka antaneet niemimaalle myös nimen Iberian niemimaa. Foinikialaiset saapuivat itä- ja länsirannikoille 1000 eaa ja keltit 900 eaa Pohjois-Espanjaan. Kelttien 2. muuttoaalto noin 600 eaa, jolloin myös kreikkalaiset saapuivat Espanjan rannikolle. Karthagolaiset valloittivat suuren osan maata 400 eaa, roomalaiset 200 eaa ja 50 jaa Espanjasta tuli Rooman provinssi. Maan nimi juontaa juurensa Rooman valtakunnan ajoilta, jolloin Iberian niemimaasta koostuvaa provinssia alettiin kutsumaan nimeltä Hispania. Roomalaisten käyttämä latina on espanjan kielen pohjana. Länsigootit tulivat 400-luvulla ja karkottivat vandaalit ja roomalaiset Espanjasta.

Länsigootit

Länsigootit, kuninkaansa Alarikin johdolla ryöstelivät Kreikkaa ja Roomaa. Alarikin kuoltua länsigootit levittäytyivät laajoille alueille Etelä-Galliaan js Hispaniaan. Frankit löivät länsigootit Galliassa vuonna 507, mutta Espanjassa heidän valtakunta säilyi Toledossa aina vuoteen 711, jolloin arabit tuhosivat sen.

Goottien alkuperä

Goottisyntyisen historioitsijan Jordanesin mukaan gootit olivat lähtöisin alun perin pohjoisessa valtameressä sijaitsevalta kylmältä saarelta, Scandza. Tämä on tulkittu viittaavan Skandinavian niemimaan eteläosiin. Scandzasta gootit purjehtivat Itämeren yli ja asettuivat nykyisen Pohjois-Saksan ja Puolan alueelle. Useiden vaiheiden jälkeen gootit saapuivat Mustallemerelle. Väitetään, että gootit taistelivat muinoin Egyptin kuningasta vastaan ja, että osan goottinaisista ryhtyneen amatsoneiksi. Gootit eivät olleet yhtenäinen kansa. Länsigooteista ja itägooteista voidaan puhua varsinaisesti vasta 400-luvun yhteydessä. Itägootit asuivat tuolloin Italiassa ja länsigootit Iberian niemimaalla.

Arabit ja kristityt

Arabit rantautuivat noin 700-luvulla ja valloittivat maan. Arabit jättivät maahan perinnöksi kauniin arkkitehtuurin. Bagdadin kalifikuntaan kuulunut Espanja muodostui Etelä-Euroopan tieteiden, taiteiden ja talouden keskukseksi. 1000-luvulla pohjoisen niemimaan kristityt kuningaskunnat aloittivat Espanjan vapautuksen ja 1200-luvulla kristityt lopullisesti voittivat maurit ja tekivät lopun arabivallasta.

Vuonna 1512 Espanja yhdistyi

1500-luvulla kuningas Ferdinand valloitti Navarran kuningaskunnan ja koko Espanja yhdistyi. Tutkimusmatkailija Kolumbus purjehti Amerikkaan vuonna 1492 ja uusi maanosa avautui. Espanjasta tuli mahtava siirtomaavalta. Espanja hallitsi suurta osaa Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikasta siihen saakka, kunnes voittamaton laivasto, Armada hävisi Englannin laivastolle 1588.

1800-luku

Horatio Nelsonin johtama Englannin laivasto voitti Ranskan ja Espanjan laivastot Trafalgarin taistelussa. Napoleon valloitti Espanjan ja bourbonin kuningassuku nousi valtaistuimelle ja Amerikan siirtomaat itsenäistyivät. Espanja menetti lähes kaikki siirtomaansa.

1900-luku

Espanjasta tuli demokraattinen tasavalta 1931, mutta ajautui pian sisällisotaan. Francisco Franco nousi valtaan 1939 ja hallitsi diktaattorina kuolemaansa saakka 1975. Francon aika oli espanjalaisille pelon sävyttämä. Toisinajattelijoita surmattiin ja vangittiin keksityistäkin rikkeistä. Franco pakkoespanjalaisti katalaaneja, baskeja ja muita vähemmistökansoja. Baskit, katalonialaiset ja galicialaiset kuuluvat ensisijaisesti omaan väestöryhmäänsä ja vasta toissijaisesti espanjalaisiin. Espanjan talous kärsi merkittävästi Francon ajan eristyneisyydestä. Monarkia palautui vuonna 1976 ja Juan Carlos l nousi hallitsijaksi. 1982 Espanja liityi Natoon ja vuonna 1986 EU:un.

Espanjan väestö

Espanjan väestön koostumus: baskit, keltit, roomalaiset, länsigootit ja maurit. Suurin osa puhuu ainoana äidinkielenään espanjaa(espanol tai castellano), 17% katalaania, 7% galegoa ja 2% baskin kieltä.Vähemmistökansat kuten katalaanit ja baskit tavoittelevat itsenäisyyttä. Baskimaa on tehnyt tuhoisia terrori-iskuja. Espanjan poliisivoimat ovat ottaneet yhteen mielenosoittajien kanssa ja katalaanijohtajia vangittu. Katalonia on taloudellisesti korvaamaton Espanjalle, joten sitä ei olisi varaa menettää.

Väkiluku on kasvanut ensimmäistä kertaa vuoden 2019 jälkeen maahanmuuton ansiosta. Asukkaita 47 miljoonaa. Ukrainalaiset ovat pitäneet väestönkasvua yllä, melkein 50 000 ihmistä on muuttanut Espanjaan. Kaikille Ukrainan kansalaisille myönnetään oleskelulupa riippumatta työtilanteesta, tuloista tai muista tekijöistä. Torreviejassa ukrainalaiset ovat suurin ulkomaalaisten ryhmä. Espanjasta pois muuttavia ovat romanialaiset, britit ja kiinalaiset. Suurimmat muuttovoittoalueet ovat Madrid, Katalonia ja Comunidad Valencia.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *