El Puig allas (1)

Vuokra-asuntoja, uima-altaita ja infrapunasauna

Denia

Kesällä 2017 vuokrasimme talon kuukaudeksi Deniasta. Talo sijaitsi ylhäällä Montgo-vuoren rinteellä. Talo oli siisti ja allas hyvin hoidettu. Hauska yksityiskohta oli pieni kivimuuriin muurattu lampi kultakaloille. Koiramme Stella otti iltasin tehtäväkseen vahtia kaloja ja loikoili lammen reunalla ja tarkkaili kaloja. Oli kuuma kesä ja lammesta haihtui vettä, joten täytimme sitä säännöllisesti ja annoimme niille kalanruokaa, jota löysimme kaapista. Ihmettelimme vaan, että kenen vastuulla kalat olivat ja toivottavasti joku jatkaa niistä huolehtimista meidän jälkeemme.

Eräänä iltana kun istuimme iltaa tyttäreni ja hänen kaverinsa kanssa, niin huomasimme pimeydessä vuoren rinteessä kirkkaita, vihertäviä valoja, jotka syttyivät ja sammuivat ja tuntuivat liikkuvan ylös ja alas. Päätimme lähteä kävelemään rinnettä ylöspäin ja yrittää selvittää asiaa. Kun valaisimme taskulampulla esim. puita, joissa näitä välähdyksiä oli, niin emme nähneet mitään lampun valossa. Seuraavana päivänä googletin ja selvisi, että ne olivat tulikärpäsiä tai oikeastaan kiiltomatoja, jotka pystyvät tuottamaan valoa elimistössään. Kiiltomadot järjestivät meille öisen valodiskon.

Sijainti, sijainti ja sijainti

Talo oli mukava ja näköala hieno, mutta liikkuminen jalan raskasta. Kesähelteessä liikkuminen alas ja ylös vuoren rinnettä oli tukahduttavaa. Otimme aina auton kun piti mennä syömään tai kauppaan ja meidän pienelle vuokra-autolle tiet olivat haastavat, koska rinteillä tiet erittäin huonokuntoisia. Kaikki palvelut olivat alhaalla. Siksi lähdimmekin ajelemaan Deniasta Valencian suuntaan ja päätimme tutustua erilaisiin kaupunkeihin ja asuinalueisiin. Nyt oli tilaisuus ottaa yhteyttä eri kiinteistövälittäjiin ja päästä näkemään asuntoja, joista jotkut olivat todella kauniita täynnä yksityiskohtia. Jälkeen päin olen muistellut montaa kaunista taloa, joista olisin ollut halukas tekemään kauppaa, mutta sijainti huono, kaukana kaikesta. Aina täytyy muistaa tärkeä asia kiinteistöä ostettaessa ja se on SIJAINTI. Meillä kävi tavallaan tuuri, ettei koskaan lopulta ostettu asuntoa Serrasta, koska itämäisen kaunis talo, mutta kaikkialle oli pitkä matka.

La Mata

Vuokrasimme asunnon La Matasta vuonna 2021, koska tarkoitus oli viettää viikko Torreviejassa ja etsiä uusi koti. Asunto oli keskellä aavemaista asuinaluetta, the ghost town. Oli joulukuu ja todella hiljaista. Asuntomme oli kylmä ja kostea. Sängyt kovia ja ei mitään näköalaa, vaan pienistä ikkunoista, joissa kalterit edessä oli näkymä suoraan vastapäiseen rakennukseen. Onneksi kävimme asunnossa vain nukkumassa ja lähdimme viikonlopuksi pois, koska emme saaneet järjestettyä asuntoesittelyitä. Päinvastoin kuin Suomessa, niin täällä kiinteistövälittäjät eivät tee töitä viikonloppuisin

Käsiraha asunnosta aina tilille

Olimme maksaneet käsirahan Torreviejan asunnosta. Voin puhua myyjän roolissa, että on äärimmäisen tärkeätä, että tulevat asunnon ostajat maksavat käsirahan, koska jos raha ei liiku, niin alustava kauppa voidaan aina purkaa. Harva lähtee myyjänä hakemaan oikeuden kautta käsirahaa, koska se prosessi sitten maksaa. Tämän vuoksi oletimme, että myyjät voisivat vuokrata asunnon muutamaksi kuukaudeksi, koska käsiraha maksettu tilille ja tämän lisäksi saisivat meiltä vuokrarahat useammalta kuukaudelta. Tiesimme, että siellä ei asu ketään, joten ehdotimme kiinteistövälittäjämme Bartin kautta, että voisimme vuokrata asunnon keväällä käypää vuokraa vastaan. Olimme niin innoissamme päästä tutustumaan alueeseen, koska kaupat tehtiin hyvin nopealla aikataululla. Neuvoteltiin omistajien kanssa, mutta lopulta vastaus oli kielteinen. Emme päässeet asuntoon, joten oli otettava käyttöön suunnitelma B.

Torrevieja ja keskusta

Torreviejan keskustassa oli mukava kerrostaloasunto, mutta vain yksi, pieni kylpyhuone+wc. Asuntoa vuokrasi italialainen palomies, jolla oli ollut silmää sisustaa asunto hyvällä maulla ja todella harmitti, ettei asunto sopinut meille. Tyttäreni oli tulossa töihin Torreviejaan, joten aluksi meitä olisi ollut kolme aikuista, joten kaksi kylppäriä oli meille ehdoton vaatimus. Espanjassa eräs outo yksityiskohta ovat wc:n ovet, joita ei voi lukita, koska ei avainpesää. Olemme ratkaisseet ongelman edellisissä asunnoissa laittamalla oven sisäpuolelle hakasen. Suosittelen, jos ei nyt oman perheen, mutta viimeistään vieraiden kannalta ihan mukava yksityiskohta. En halua olla nipottaja, mutta jokin yksityisyys pitää saada ihmisellä olla.

Ystävämme Bart, arkkitehti ja rakennuttaja, suunnittelee kaikki omat talonsa siten, että talosta löytyy ainakin yksi wc ilman suihkua. Hänen mielestään suihku on privaattialuetta ja siksi wc saisi olla erikseen. Olen aivan samaa mieltä. Miksi rakentaa suihkut jokaisen wc:n yhteyteen ja bidee-altaat. Bidee-allas vie tilaa, jonka vuoksi bideesuihku olisi paljon käytännöllisempi. Nykyisessä talossamme on tämä asia huomioitu, mutta alakerran ns. vierashuoneessa on suihku+wc-tila, jossa seinät lasia! Vaikka asuisin yksin, niin en halua lasikoppia. Tarkoitus hankkia jääkukkasuihketta ja suihkuttaa seinät, kuin olisivat jäähuurteessa.

Los Altos

Olimme melko epätoivoisia, koska vapaita vuokra-asuntoja oli vaikea löytää, kunnes meihin otti yhteyttä eräs vuokravälittäjä. Hän tarjosi asuntoa Los Altosista. Kuvista päätellen raikas ja siisti asunto, kolmio kahdella kylppärillä. Valtava asuntokompleksi, jossa keskellä yhteinen allas. Kaikki näytti hyvältä. Rakennusvuosi 2016. Ei tarvinnut montaa kertaa miettiä. Lähdimme ajamaan El Puigista Torreviejaan. Vuokrasimme asunnon ns. kuin sika säkissä, vaikka tarkoitus oli vuokrata se useammaksi kuukaudeksi, joten riskillä mentiin.

Kosteusmittari

Asunto vastasi odotuksia aluksi, kunnes todellisuus iski. Suihkussa käydessä koko kylppäri oli kuin höyrykaappi, erittäin huono ilmastointi ja saumoista tuli jotain töhnää. Kun tuli sadeilma, niin huomattiin, että koko huoneistosta tuli kostea ja kylmä. Mieheni kaivoi kosteusmittarin esille ja mittaustuloksen mukaan huoneiston seinissä jo vakavat kosteusongelmat. Asuntoa oli vasta 6 vuotta vanha ja tässä kunnossa! Pettymys oli valtava. Aloin kutsua näitä asuntoja turistipyydyksiksi. Moni kakku päältä kaunis, mutta todellisuudessa surkeaa tekoa ja näistä pyydetään niinkin paljon, kun noin 200 000€ + 15% kaupanteko kustannukset, niin saat uudehkon ja modernin hometalon! Ja kun myyt sen, niin taas maksat 15% myyntikustannukset, jos nyt kukaan ostaa, koska tämä kosteusongelma on parin vuoden päästä jo niin näkyvä, että se on pakko korjauttaa, jo terveyshaittojenkin takia. Suosittelen tämän vuoksi kosteusmittarin hankintaa, se kannatta aina olla mukana olet sitten vuokraamassa tai ostamassa.

Kylmät uima-altaat

Parasta oli mielestäni uima-allas, jossa kävin aina aamulenkin jälkeen. Veden lämpötila noin 14 astetta, mutta avantouimarina se ei ollut este, vaan pikemminkin nautinto. Fyysisen rasituksen jälkeen uinti kylmässä vedessä nopeuttaa palautumista. Asuntoja yleisesti myydään uima-allas kuvilla, mutta kuinka moni tulee ajatelleeksi, ettei niitä lämmitetä. Olin ainoa uimari, kunnes eräs aamuna vanhempi mieshenkilö pulahti uimaan. Menin juttelemaan ja kävi ilmi, että hän on hollantilainen ja harrastanut uintia kylmässä vedessä, mutta ei avannossa. Kotimaassa hänen ystävänsä pitävät häntä hieman outona tämän harrastuksen vuoksi, mutta tuntee sen tekevän terveydelle hyvää. Totta kai piti kehuskella, että itse uin avannossa ja moni suomalainen harrastaa sitä. Suomessa avantouinti ihan yleinen harrastus. Tämän keskustelun jälkeen sanoin miehelleni, että se on sitten uinnin paikka, koska me suomalaiset tykätään kylmistä vesistä!

Meressä uinti

Aamulenkit usein veivät Punta Priman rannalle ja juoksin merenrantaa pitkin Cabo Roigille. Kerran kun tulin Punta Priman rannalle, niin huomasin merellä jotain liikettä ja kun pysähdyin katsomaan, niin näin ihmisen uivan meressä ja oli tammikuu. Hän kroolasi pitkän matkan ja saapui vihdoin rantaan. Olin hieman huolissani ja ajattelin, että toivottavasti en joudu pelastamaan ketään kylmästä merestä. Olen kylläkin Sukeltajaliiton kouluttama snorkkeliohjaaja ja olen opettanut hengenpelastusta, mutta pelastaa isoa miestä Välimerestä, the mission impossible. Suuri kunnioitus kaverille, koska hän teki aamu-uinnin säännöllisesti joka aamu, ainakin aina kun tulimme paikalle useampana kertana viikossa.

Uima-allas ja sijainti

 El Puigissa uima-altaamme oli takapihamme toisessa päässä ja rakennettu ylös tasanteelle, jonne veivät portaat. Kun istuimme olohuoneessa, niin emme voineet nauttia ja katsella veden liikettä, koska uima-allas kaukana talosta. Altaassa oli valot ja veden liikkeet kuvastuivat takana olevaan korkeaan muuriin, mutta jotain puuttui. Tämän vuoksi ostimme ison maisemakankaan altaan takana olevalle seinälle. Minuun ei tee vaikutusta se, että jossain näkyy jotain sinistä ja sitä kutsutaan mereksi. En ole halukas maksamaan merinäköalasta, jos en tunne ja haista merta konkreettisesti.

Torreviejassa meillä on uima-allas aivan olohuoneen edessä, johon avautuvat lasiovet. On mukavaa istua ja katsoa veden liikettä, se rauhoittaa. Pisteenä i:n päälle on suolainen ja raikas tuuli, joka puhaltaa suoraan suolajärveltä. Järvelle on matkaa noin kilometri, josta nousee voimakas ilmavirta ylös mäen päälle, jossa asumme. Sadeilmoina vesimassat valuvat tulvana rinnettä alas. Naapurimme kertoikin, että onneksi asumme täällä ylhäällä, koska alhaalla kadun alkupäässä virtaava vesi on päässyt mm. sisään autotalleihin.

Tällä hetkellä olemme hankkimassa altaan päälle läpinäkyvää katosta, joka kattaa koko altaan. Näin allas pysyy puhtaana ja lämpö sisällä. Maksaa jonkin verran, mutta pidemmän päälle säästetään lämmityskustannuksista ja jos ajattelee jälleenmyyntiä, niin katos varmasti ostajien mieleen. Lapsiperheelle melko ehdoton jo turvallisuudenkin vuoksi. El Puigin allas oli tuplasti isompi ja siellä oli käytössä suojapeite, joka aina rullattiin paikalle ja pois. Tämä ei kuitenkaan esim. estänyt altaan likaantumista, koska aina kun suojapeite rullattiin pois, niin roskat ja lika pääsivät veteen.

Infrapunasauna

Yksi parhaimpia hankintoja on ollut infrapunasaunan hankinta. En ole koskaan ollut saunan ystävä, vaan olen korkeintaan käväissyt lauteilla. Fysioterapeuttina olen käyttänyt infrapunavaloa lämpöhoitona lihaksille, koska se vie lämmön syvälle lihakseen ja rentouttaa tehokkaasti. Kokosimme aikoinaan El Puigin saunan itse ja nyt purimme sen ja toimme tänne Torreviejaan. Saunassa voi kuunnella musiikkia ja nauttia valoshowsta, terapiaa koko keholle.

-Taru

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *