Vuokramarkkinat näyttävät edelleen ylikuumenemisen merkkejä

Nykyinen vuokra-asuntojen määrä on alhaisin sitten vuoden 2017. Idealista-portaalin raportin mukaan vuokrattavien asuntojen määrä on laskenut Alicanten maakunnassa 9% ja Alicanten kaupungissa 19%. Tämä pudotus on yksi syy vuokrien nousuun, joka on viimeisen vuoden aikana noussut 21,6% koko maakunnassa ja saavuttanut keskivuokran 9,97€ neliöltä. 80 neliön asunnon vuokra on noin 798€/kk.

Uusi asuntolaki

Uusi asuntolaki rajoittaa vuokrankorotuksen 3%:in vuonna 2024 ja asettaa myöhemmin indeksin, joka rajoittaa korotuksen vuosittain. Kaikki kulut, jotka aiheutuvat vuokrauksesta, tulevat omistajan maksettaviksi, eikä uusia kuluja voi siirtää vuokralaiselle mm. hoitovastikemaksuja. Kuten on hyvin tavallista ollut, että välitysfirman palkkio, kuukauden vuokra, on tullut vuokralaisen maksettavaksi, niin uuden lain myötä tämä maksu menee suoraan vuokranantajan maksettavaksi. Positiivinen tieto asunnon omistajille on, että verohelpotuksia vuokratuloista on mahdollista saada riippuen vuokralaisista. Monilla asunnon omistajilla on haluttomuutta laittaa kotinsa vuokramarkkinoille, koska pelkäävät, että haavoittuvien vuokralaisten suojelemiseksi toteutetut toimenpiteet aiheuttavat yhä suurempia vaikeuksia karkottaa laiminlyöjät.

70% Alicanten maakunnan kodeista on alueilla, joita uusi laki erityisesti koskee. Ne sopivat asuntolaissa esitettyyn stressialueen määritelmään ja joille voidaan näin ollen asettaa kattovuokrat yleisten määräysten lisäksi. Lain tavoitteena on pysäyttää vuokrahintojen nousu ja estää yhä laajempien väestäkerrosten syrjäytyminen markkinoilta. Tämä on herättänyt yksimielistä kritiikkiä kiinteistön omistajien ja kiineistövälittäjien keskuudessa, jotka vakuuttavat näiden rajoitusten vähentävän tarjolla olevaa tarjontaa.

Asuntojen myynnin lasku helmikuussa johtui sekä käytettyjen että uusien asuntojen laskusta. Tilanne johtuu myös pitkälti korkojen noususta. Asuntolainojen vaihteluja mittaava indeksi Euribor heilähti jopa 3,85%:in. Käytettyjen asuntojen myynti laski 5,5%, uusien asuntojen kaupat vähenivät 11,1% ja omakotitalojen myynti laski 6,5%. Kuukausitasolla asuntojen myynti laski 11%, mikä on suurin pudotus helmikuussa viiteen viime vuoteen. Viime helmikuussa eniten asuntoja 100 000 asukasta kohden myyntiin Valencian alueella(202), Murciassa (165) ja La Riojassa(152). Aktiivisuusindikaattoria käytetään, kun halutaan mitata markkinoiden likviditeettiä eli kiinteistön myynnin helppoutta tietyllä alueella. Eniten kiinteistötoimintaa harjoittavat maakunnat ovat Alicanten ja Malagan lisäksi Almeriassa.

Sareb-omaisuudenhoitoyhtiö eli niin sanottu roskapankki

Sareb perustettiin EU:tukimiljardeilla lähes kymmenen vuotta sitten, kun Espanjassa puhkesi kiinteistökupla ja maan pankit piti pelastaa. Sarebin omistukseen siirtyi asuntoja tavallisilta talousvaikeuksiin joutuneilta ihmisiltä, jotka eivät enää selviytyneet lainoistaan. Sarebilla on 1800 kotia Alicantessa. Hallituksen tavoite on mobilisoida roskapankin kiinteistöt vuokrattavaksi vapaille markkinoille. Tämä voisi mahdollistaa tuhansien nuorten mahdollisuuden saada asunto.

Monet tyhjät asunnot päätyneet talonvaltaajille

Espanjan suurkaupunkeihin on levinnyt häätöjä vastustava liike, aktiiviliike PAH, joka auttaa ihmisiä valtaamaan tyhjillään olevia pankkien asuntoja. Suuri osa valtauksista kohdistuu juuri pankkien asuntoihin, mutta kohteena ovat myös tyhjillään olevat loma-asunnot. Espanjassa pyörii pimeä bisnes, jossa tyhjät asunnot tiirikoidaan talonvaltaajien käyttöön. Asuntoja kaupitellaan internetin myyntipalstoilla. Kaupittelijat tekevät rahaa sillä, että avaavat asunnon oven luvatta tulevalle asukkaalle tiirikoimalla auki lukon tai pyytämällä paikalle lukkosepän. Hinta on suurinpiirtein 500€ ja hintaan kuuluu myös lukkojen vaihtaminen. Maassa on noin 100 000 vallattua asuntoa. Asuntojen valtaaminen on lisääntynyt, koska vuokrataso maan suurimmissa kaupungeissa on kohonnut ja valtion tukemat edulliset vuokra-asunnot ovat kiven alla.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *