Keltainen talo

Moni unelmoi ulkomailla asumisesta ja siitä, että pääsee tutustumaan erilaiseen elämäntyyliin. Asumiseen liittyy vapaus, ei ole pakko sopeutua ja hyväksyä kaikkea. Käymään tänne tullaan eikä olemaan, kuten aikoinaan Kai Hyttinen lauloi.

No, harmittaako?

No harmittaako, että olet jossain vaiheessa elämääsi asunut ulkomailla? Ehkä enemmänkin se kaduttaa, ettet uskaltanut edes kokeilla. Loppujen lopuksi me ihmiset olemme hyvin samanlaisia, riippumatta siitä, mistä olemme kotoisin. Meidät muokkaa osaksi ympäristö, jossa olemme kasvaneet. Suomessa kaamoksen keskellä on melko vaikeata olla sosiaallinen ja hymyillä kohti pimeyttä. Välimeren rannikolla aurinko paistaa, ja ihmiset nauttivat elämästä meren äärellä. Historia on ollut kovin erilainen eri maissa tai tarkemmin sanottuna ympäristö ja ilmasto. Etelässä ei tiedetä mitään kevätväsymyksestä, mistä moni kärsii, kuten myös itse. Pimeyteen, kaamokseen, on vielä helppo sukeltaa, mutta sieltä pois pääseminen on vaikeata. Vie oman aikansa.

Ulkomailla asumisessa on sellainen, kerran elämässä fiilis. Elämä halutaan kokea seikkailuna. Moni varmaan ymmärtää, että asuminen ulkomailla on väliaikaista, kotiin palataan viimeistään siinä vaiheessa kun terveys alkaa pettämään. Siksi tämä aika on ainutlaatuista ja tilanteeseen halutaan heittäytyä täysillä. Ei murehdita huomisesta. Myönteinen asia on, että kun on kerran uskaltanut repäistä itsensä tutusta ja turvallisesta, ja matkustanut toiseen maahan, sen uskaltaa tehdä herkemmin yhä uudestaan.

Loma-asuntojen määrä kasvussa

Loma-asuntojen määrä on kasvanut Espanjassa. Calpessa, Deniassa, Orihuelassa, Santa Polassa, Pilar de la Horadadassa ja Torreviejassa mennään yli 60% asuntokannasta. Turismi tuo tuloja muualta Euroopasta Alicanteen ja nostaa läänin elintasoa. Loma-asunnot tuovat kunnalle runsaasti tuloja kiinteistöveron muodossa. Huono puoli on, että paikalliset asukkaat joutuvat muuttamaan lähikuntiin pois turistien tieltä, koska asuntojen hinnat ovat nousseet. Turisteilla riittää rahaa maksaa korkeampia hintoja. Ymmärrän kyllä paikallisten espanjalaisten harmin siitä, että ulkomaalaiset tulevat ja ostavat parhaimmat asunnot päältä. Onhan se koomista kulkea pitkin katuja ja ihailla sekä kauniita espanjalaisia asuntoja että uudistuotantoa, joista puolet tyhjillään suurimman osan vuodesta. Asialla on kääntöpuolensa. Turismi on erittäin tuottoisa elinkeino Espanjassa.

Arttu Wiskarin laulussa lauletaan keltaisesta talosta, kotitalosta, jonne aina kaipaa takaisin. Moni meistä varmaan jakaa samanlaiset tunteet omaa kotitaloa kohtaan Suomessa, vaikka asuu ja viihtyy myös Espanjassa. Mutta aina on mahdollista palata, kunhan ensin on saanut seikkailla.

https://amzn.to/3v489Mn

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *