Painavaa infoa vuokrauksesta

Annukka Valtasen kirjoitus Torrevieja.info sivulla.

“Olen tänään seurannut yhtä keskustelua jossa kysymyksenä oli pitkäaikaisen ja lyhytaikaisen vuokrasopimuksen ero. Katia Westerdahl vastasi oikein, ettei sellaisia tunneta Espanjan laissa. Täällä laki ei tunne sopimuksia niiden pituuden mukaan, vaan vuokrattavan asunnon käytön mukaan. Täälläkin on ollut useampi keskustelu samasta asiasta. On vuokrasopimuksia asunnoille vakituiseen asumiskäyttöön.

Vakituinen asuminen on sitä kun asunto on ihmisen koti ja hän on kirjoilla vuokraamassaan osoitteessa . Toinen tavallisen vuokralain LAU sisältämä vuokrasopimusmuoto on vuokraaminen muuhun kuin vakituiseen asumiskäyttöön. Silloin vuokralainen ei ole asunnossa kirjoilla eikä se ole hänen vakituinen kotinsa, vaan hän saattaa asua toisella paikkakunnalla tai toisessa maassa ja käyttää vuokraamaansa asuntoa esimerkiksi lomillaan tai talvikausina tai opiskeluaikana tai toimistonaan jne, mutta ei vakituisena asuntonaan ja kotinaan.

Vuokrasopimuksen pituudella ei ole merkitystä

Sitten on aivan erikseen turistiasunnot/loma-asunnot, joiden vuokraamista säätelee eri laki. Laki on joka autonomiassa omansa ja voi siten olla erilainen esim. Aurinkorannikolla kuin Torreviejassa. Näitä asuntoja markkinoidaan netissä, esim Airbnb:ssä tai Bookingissa ja erilaisten lomavuokravälitystoimistojen sivuilla. Niissä on aina oltava asunnon loma-asuntorekisterinumero esillä. Siinäkään laissa ei ole aikarajoja, vaan käyttötarkoitus ja markkinointikanavat jotka määrittelevät niiden kuulumisen tuohon luokkaan.

Tuntuu vain olevan kovin sitkeässä tuo harhaluulo että olis olemassa joku laki jossa asuntojen vuokraus luokiteltaisiin ajan mukaan, mutta sellaista ei ole olemassa vaikka jatkuvasti näkee ja kuulee joistakin ”lyhytaikaisista” tai ” pitkäaikaisista” sopimuksista. Tämä ei tarkoita etteikö vuokrasopimuksessa voida mainita sen kestoa. Mutta käytön tarkoitus on se joka ratkaisee esimerkiksi miten tapahtuu sopimuksen päättäminen, uusiminen ja maksut. LAU on tavallinen vuokralaki, joka ei koske turistiasuntoja ja on voimassa koko maassa. Niin omistajan kuin vuokralaisen on hyvä olla huolellinen sopimuksen allekirjoitushetkellä että se on oikein tehty. Ikäviä yllätyksiä on tapahtunut puolin ja toisin kun on vain ”luultu” kaikenlaista . Riitatapauksissa ratkaisee asunnon käyttö eikä sopimuksen kesto. Se voi tulla kalliiksi puolelle tai toiselle jos sopimusta ei ole tehty ajatuksella ja oikein. Allekirjoitusta ei kannata laittaa ymmärtämättä sopimusta, koska se, ettei jotain ymmärrä, ei vapauta velvollisuudesta noudattaa lakia tässäkään tapauksessa.”

https://www.facebook.com/groups/119953115022696/user/100005680596815

https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-1994-26003

https://amzn.to/49uoWHj

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *