Onko samat oikeudet?

Monien vuosien ajan olen kuunnellut suomalaisten kokemuksia asuntokaupasta. Ongelma tilanteissa suomalaista vastaan nousee muuri. Tilanteeseen on olemassa monia syitä, joista tietenkin yksi on kielen huono hallinta, jolloin tarvitaan tulkkia. Tulkin hankinnassa on tärkeätä huomioida myös hänen perehtyneisyytensä hoitaa juuri kyseistä asiaa. Pitää tarvittaessa olla vaativa. Toinen syy on kunnan tai kaupungin tarjoama viranomaisapu esim.juristi. Tiedän tapauksen, jossa kunnan tarjoama juristi oli vaan todennut suomalaisille, että kaikki vaan pitää maksaa. Onneksi suomalainen pariskunta oli palkannut ulkopuolisen espanjalaisen juristi, joka kumosi kaikki maksuvaatimukset ja sakot.

Lupa naapurilta

Jos naapuri tekee jotain tontillansa, joka vaikuttaa myös lähinaapureihin esim.rakentaa parvekkeen, niin tällöin pitää kysyä lupa naapureilta. Tämä olettamus on meillä, mutta tämä ei pidä paikkansa tai pitää, mutta onko sillä merkitystä. Jos teet valituksen, niin et saa minkäänlaista vastausta, paitsi erikseen anomalla sitä ja vastauksen saaminen kestää vähintään 2 kuukautta. Espanjalainen osaa pelin ja voi valheellisesti väittää, että rakentaa vain pienen katoksen parvekkeen sijaan. Kuitenkin katoksen päälle rakennetaan lämpöeristyslevyistä katto ja reunoihin laitetaan kunnon jämerät harkot. Jokainen ymmärtää, että lämpöeristelevyjä ei laiteta Espanjassa katolle, vaan lattialle ja seiniin. Koko prosessin aikana ulkomaalaiseen ei oteta yhteyttä. Espanjalainen lopulta saa haluamansa ja naapurissa asuva ulkomaalainen kärsii tappionsa.

Verottaja se on Espanjassakin

Asuntokauppojen yhteydessä olen kirjoittanut välillisistä kuluista, jotka nykyään ovat noin 15%. Välillisillä kuluilla tarkoitan tietenkin verottajan ottamaa 10% ja sen lisäksi mm.välittäjän ja juristin palkkiot. Nämä asiat kannattaa pitää mielessä, kun olet etsimässä asuntoa. Olen ollut siinä uskossa, että asuntokauppa käy kiivaana. Lehdistä voit lukea kuinka kysyntää on enemmän kuin tarjontaan. Totuus on, että asunnot liikkuvat todella hitaasti. Uudet asunnot menevät kaupaksi kuin kuumille kiville, mutta hieman vanhempi asuntokauppa on hidasta. Kiinteistökauppa on melko raadollista nykyään. Kun menet katsomaan uutta asuntotuotantoa, niin asunnon esittelee usein rakennuttajan edustaja. Välittäjä saa parhaimman provision juuri uusista asunnoista, joten on ymmärrettävää, että uudet asunnot ovat pääkohde. Provisiot ovat yleisesti nousseet huomattavasti ja selitykseksi sanotaan, että koska nykyään välittäjät tekevät yhteistyötä, niin provisio jaetaan kahden välittäjän kesken. Tämä on syy korkeisiin välityspalkkioihin. En niele selitystä, vaan mielestäni se kertoo kiinteistövälittäjien taidosta ja tahdosta myydä. Jos tingit välityspalkkiota, niin kummasti välittäjien aktiivisuus laskee. Aikaisemmin välittäjä myi itse asunnon ja sai siitä noin 3% + alv, nykyään yhdessä myydään ja palkkio on 5-6% + alv. Mukavampaa välittäjille, kunhan jokainen saa sen noin 3%, kuten aikaisemmin. Kun yrität tinkiä palkkion vaikkapa 4 prosenttiin, niin välittäjä sanoo, että ei voi suostua, koska olemme sopineet muiden välittäjien kanssa, että pidetään yhtä ja palkkiot korkealla. Myyjä maksaa tämän yhteispelin ja kyse ei ole pienistä summista. Arvostan kiinteistövälittäjiä, jotka tekevät työtä 3%:n provikalla, koska heidän tosiaan pitää ahkeroida, jotta saavat palkkansa. Tämä yhteinen sopimus muiden välittäjien kanssa sitä vastoin voi passivoida. En tarvitse rehkiä niin paljon. Eräs välittäjä ehdotti, että maksaisimme välityspalkkion käteisenä, joten silloin ei tarvitse maksaa alvia. Nykyään tulee usein näitä erilaisia ehdotuksia, että maksetaan osa käteisenä joko välityspalkkiosta tai kauppahinnasta.

Oma puutarha on jo ylellisyyttä

Koska kysyntää on tai pitäisi olla, niin talojen/asuntojen hinnat vaihtelevat paljon. Olen ollut katsomassa taloja, jotka remonttikunnossa ja vielä pitkään olleet tyhjillään, mutta hinta on noin 300 000€. Vuorostaan olen tutustunut taloihin, jotka hyvin pidetty ja remontoitu ja hinta myös lähellä 300 000€. Jopa alle 200 000€ asunnot eivät mene kaupaksi, vaikka kunto olisi hyvä. Kuitenkin ennen 2000-lukua on rakennettu hyviä ja kestäviä taloja. Arvostan itse vanhempaa asuntokantaa, joista voit löytää varsinaisia helmejä. Uudesta asuntokannasta voit vuorostaan löytää huonotasoisia asuntoja, jotka rakennettu nopeasti ja käytetty halpoja materiaaleja. Rakennusmateriaalien hinnan nousu on vaikuttanut myös uusien asuntojen hinnan nousuun. Moni näköjään yrittää hyötyä tilanteesta ja myydä taloansa aivan törkeään ylihintaan. Koskaan ei kannata olla niin epätoivoinen, että tekee huonon talokaupan. Ei saa kiirehtiä ja nyt kun asunto/talokauppa vanhempien kiinteistöjen kanssa on hiljaisempaa, niin on hyvä aika tutustua asuntoon/taloon perusteellisesti. Selvitä mitä remontointi maksaa. Vanhemmissa taloissa on usein kunnon piha, joissa kasvaa puita ja pensaita. Oma puutarha alkaa olemaan ylellisyyttä, joita ei ole uusimmissa taloissa. Vanhemmat kiinteistöt ovat persoonallisia ja niissä on paljon kauniita yksityiskohtia. Sisätiloista vuorostaan jää puuttumaan isommat tilat ja valoisuus, mutta nämä asiat ovat remontoitavissa. Selvitä kaikki mahdollisuudet.

https://amzn.to/3UAuZ8k

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *