|

Helleaallot

Kesäkuukausien helleaallot ovat yleistyneet viime vuosina, mikä on osa maailmanlaajuista lämpötilan nousua, jonka tiedemiehet pitävät laajalti johtuvan ihmisten toiminnasta.

Maapallon lämpenemisestä johtuvat yhä äärimmäisemmät lämpötilat Espanjassa ja Etelä-Euroopassa muuttavat matkailua tulevina vuosina. Eurooppalaiset matkailijat alkavat etsimään vaihtoehtoja Etelä-Euroopan maille. Voimakkaat lämpöaallot vaikuttavat jo matkakohteisiin, kuten Ateena on joutunut sulkemaan Panthenonin kuumimpina aikoina. Asiantuntijat arvioivat, että tulevina vuosina heinä-elokuun matkoja vähennetään, mutta vastaavasti matkailusesonki pitenee ja yöpymiset luonnon helmassa lisääntyvät. Matkakohteiden on mukauduttava tarjoamaan luontoa, varjoa ja vettä turisteille näiden kuumien jaksojen aikana.

“Viimeisten 12 vuoden aikana helleaaltojen esiintymistiheys kesäkuukausina on kolminkertaistunut”, sanoi kansallisen sääviraston AEMETin tiedottaja Ruben del Campo. Kesäkuukausina on rekisteröity kuusi helleaaltoa vuodesta 2011 lähtien, kun sitä edeltäneen 35 vuoden aikana niitä on ollut vain viisi. Joillakin alueilla maata on voimassa suositus, joka kieltää ulkotyön äärimmäisissä lämpöolosuhteissa. Suositeltavaa on työskennellä vain seitsemän tuntia päivässä, työaika alkaa klo 7 ja päättyy klo 14.

Muut viileämmät kohteet, jotka eivät perinteisesti ole olleet kesän aikana kovin suosittuja, alkavat hyötyä tästä tilanteesta, kuten Irlanti, Tanska, Bulgaria… Se ei tarkoita, etteivätkö ihmiset matkustaisi Espanjaan, Italiaan tai Kreikkaan, mutta ovat alkaneet harkitsemaan myös muita kohteita ilmastosyistä. Helteillä on suuri vaikutus lomakohteiden valintaan. Äärimmäiset lämpötilat estävät joidenkin turistien matkustamista Välimeren alueelle ja kiinnostus muille pohjoisen vähemmän suosituille alueille kasvaa. Espanja kärsii myös pitkittyneestä kuivuudesta, joka on lisännyt huolta maastopalojen vaarasta.

Espanjan lentoliikenne on kasvanut 2 % verrattuna vuoteen 2019. Turistit Pohjois-Euroopasta eivät lennä Espanjaan vain sään takia, vaan myös nauttimaan rannoista, gastronomiasta, kaupoista, bileistä, elämäntyylistä… Joten jos lomakohteet mukautuvat uuteen tilanteeseen, se voi lieventää vaikutuksia, kuten muuttamalla lomailun ajankohtaa.

Yleensä useimmat matkavakuutukset eivät hyväksy helleaaltoja tai äärimmäisiä lämpötiloja syyksi lennon tai oleskelun peruuttamiseen.

Espanjassa ilmasto kuumottaa. Suomessa kuumottaa poliittinen keskustelu.

Suomessa käydään kuumottavaa, jopa rasittavaa argumentointia median, opposition ja perussuomalaisten välillä. Nykyään olen niin skeptinen, etten usko mitään mitä luen suoralta kädeltä.

Mikä on totuus?

Espanjassa olen oppinut, että totuuden kertominen voi poiketa siitä, miten suomalaiset ajattelevät totuudesta. Suomalainen ajattelee lähtökohtaisesti, että on yksi totuus, mutta espanjalaiset näkevät, että on monta totuutta. Olen viime viikon viestitellyt erään espanjalaisen välittäjän kanssa. Hän on välittämässä talo, josta eräs tanskalainen pariskunta olisi kiinnostunut, mutta ovat hyvin epävarmoja siitä, onko paikkakunta heille se oikea. Välittäjä otti yhteyttä ja ehdotti, että jospa tanskalaiset vuokraavat talon 6kk ajaksi ja tutustuvat alueeseen. Tämä tarkoittaa sitä, että myyjät ottaisivat talon pois myynnistä juuri parhaaseen myyntiaikaan. Ilmoitin, että jos talo vuokrataan, niin vuokra on tavallista korkeampi, mutta “ylimääräinen” vuokra vähennetään talon hinnasta, jos tanskalaiset ostavat talon. Lisäksi halusin sellaisen vuokrasopimuksen, että se varmistaa vuokra-ajan päättymisen sovittuna päivänä, eikä sitä ole mahdollista jatkaa. Espanjassahan on mielestäni erittäin epäoikeudenmukainen laki, joka sallii vuokralaisten jäämään asuntoon max 5 vuodeksi, jona aikana eivät maksa vuokraa, mutta vuokranantaja ei saa poikkasta vettä eikä sähköä. Espanjan hallitus perustelee lakia sillä, ettei maassa ole riittävästi edullisia asuntoja tarjota kaikille. Siis asunnon omistajat joutuvat maksamaan siitä, että valtio ei pysty rakentamaan riittävästi asuntoja kansalle. Välittäjä lupasi olla yhteydessä kiinteistövälitysfirman juristeihin ja selvittää asia. Mielenkiintoista tässä on se, että potentiaaliset ostajat eivät ole missään vaiheessa halunneet keskustella talon myyntihinnasta, mikä aiheutti epäilyksen heidän aikomuksistaan. Toiseksi tiedän, että laki on laki, eikä sitä voi muuttaa. Välittäjä kertoi, että maassa on tälläinen tapa, että annetaan ostajien ensi vuokrata asunto, ennen kuin tekevät lopullisen ostopäätöksen. Tälläistä tapaa ei ole. Kerran aikaisemmin minulle on ehdotettu käytäntöä, Rent&Buy, johon vastasin, että me suomalaiset pidämme enemmän käytännöstä Buy&Pay. Keskustelu loppui siihen. Ulkomaalainen ottaa valtavan riskin, jos päästää ihmiset vuokralle myytävään asuntoonsa. Itse en sitä tekisi, enkä suosittele sitä kenellekään.

Toinen erilainen käytäntö on sähköposteihin vastaaminen. Yleisesti meille on opetettu, että pitää aina vastata sähköposteihin, ainakin meille X-sukupolvelle. On epäkohteliasta olla vastaamatta. Espanjassa on hyvin yleistä, että viestittely lopahtaa kuin seinään. Aikoinaan ajattelin, että olenko jotenkin loukannut vastapuolta, mutta en ollut. Jos ei tule kauppoja, niin turha sitä on enää viestitellä. Hiljaisuus on merkki, että tapaus on loppuun taputeltu.

Valheiden normalisoituminen

Jose Maria Martinez Selva, psykobiologian professori, on kirjoittanut kirjan “The Psychology of Lies”, jossa hän tuo esille huolensa sosiaalisen totuuden puutteesta.”Olen työskennellyt paljon viestintä- ja tunne-asioiden parissa, ja valheita tulee aina esiin. Valhe on hyvin juurtunut viestintään, sosiaaliseen elämään, ihmisten väliseen elämään, se liittyy ihmissuhteisiin”, sanoo Jose Maria Martinez Selva.

 Sosiaaliset verkostot, “valeuutiset”

Internetissä kuka tahansa voi tulla valehtelijaksi. Disinformaation ja salaliittoteorioiden ammattilaisia ​​on mediassa. On tullut uudet ammattinimikkeet, valeuutisten kirjoittajat. Mutta Internetissä valheet aina jättävät jäljen, joka on mahdollistaa todentaa. Valeuutisten suurin ongelma on se, että ne etsivät emotionaalista vaikutusta, vetoavat tunteeseen. Kun valhe normalisoituu, se pahenee. Kuvailisin asiaa näin, että kun riittävän kauan ja riittävän moni toistaa valhetta, niin siitä tuleekin totuus. Valheet voidaan ja pitää oikaista. Valheen havaitseminen ja sen esiin tuominen on tärkeätä. Lehdistön, median ja politiikkojen velvollisuus on tunnistaa ja kieltää valheet, korjata tilanne.

Yleensä Välimeren maat tekevät kompromisseja enemmän ja valehtelusta saa vähemmän moitteita sosiaalisessa mediassa. Keski-Eurooppa ja Pohjoismaat ovat yleensä tarkempia ja reakoivat voimakkaammin. Henkilö, joka puhuu totta eikä valehtele, on suoraselkäinen ja luotettava, näin meillä ajatellaan. Sanotaan, että parhaiten valehtelevat ne, joilla on läheisempi suhde ympäristöönsä. Mitä enemmän puhut, sitä todennäköisemmin valehtelet.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *