Golf tarkoittaa vain herrat, naiset kielletty

Espanjalaiset tekevät pitkiä päiviä

Vuoden 2022 alussa voimaan astuneen työmarkkinauudistuksen vaikutukset ovat olleet talouden kannalta positiivisia. Määräaikaisten työsopimusten osuus on vähentynyt. Taloutta tukeva vaikutus on ollut myös sillä, että uudistus tarjosi yrityksille mahdollisuuden työsuhdejoustoihin irtisanomisten sijaan. Espanjassa on huomattavasti vähemmän pätkätöiden tekijöitä kun mitä Suomessa ja työtunteja kertyy vuodessa enemmän. Espanjalaiset tekevät pidempiä työpäiviä kuin Euroopan muut maat, mutta suurin ongelma on työpäivän hajaantuminen koko päiväksi ja sen päättyminen myöhään. Espanja on Euroopan maa, jossa ihmisiä työskentelee eniten klo 18.00 jälkeen. Espanjalaiset tekevät enemmän työtunteja kuin muut eurooppalaiset ja heitä rasittaa se, että se vie liian suuren osan päivästä. He kärsivät suuresta työajan jakautumisesta ja tämä johtaa huonompaan elämänjärjestelyyn. Yksi syy on ne kahden tunnin lounastauot, joita niin monilla yrityksillä on. Se on perintöä Francon hallinnosta, jolloin siesta oli yleinen, koska ihmiset työskentelivät yhdessä paikassa aamulla ja toisessa iltapäivällä.

Golfia vain viikonloppuisin

30-vuotisen yrittäjäurani aikana olen elännyt kuten espanjalaiset ja ongelmaksi tuli sosiaalinen elämäni. Oli vaikea järjestää menoja, jos halusi mennä vaikkapa teatteriin, ravintolaan tai harrastuksiin. Kun tulet iltakahdeksan tai yhdeksän jälkeen kotiin, niin ensimmäisenä ajatuksena ei ole lähteä ulos, vaan rentoutua ja kerätä voimia seuraavaa työpäivää varten, joka alkoi aikaisin aamulla. Päivällä kun itselläni oli aikaa noin klo 12-15 välillä, niin muut olivat töissä, joten espanjalaisittain otin pienet siestat.

Golfailemaan ehtii vain viikonloppuisin, jos olet työelämässä ja asut Espanjassa. Kun kerran olet kentälle päässyt, niin siellä viihdytään vähintään 4 tuntia, näin olen ymmärtänyt. Oma kärsivällisyyteni ei riitä golfin harrastamiseen. Pidän jalkapallosta tai sulkapallosta, koska niissä saa juosta. Työn vastapainoksi olen aina tarvinnut liikuntaa, jossa tulee hiki. Pelasin aikoinani TPS:n naisten harrastusjoukkueessa, jossa oli mukana myös ex-jalkapalloilijoita, jotka toivat sopivasti lisää haastetta peleihin ja onnistumisen elämyksiä. Jalkapallo on kuin shakin pelaamista. Oikeita siirtoja ennen kuin vastustaja tekee omansa. Syötöt eivät aina menneet putkeen, mutta jos omassa joukkueessa oli kokenut pelaaja, niin hän sai otettua pallon haltuunsa ja parhaimmassa tapauksessa onnistui tekemään maalin. Oma paikkani oli aina laidassa, jossa sain juosta kentää ylös ja alas. Jos joskun syötin kärkkärin, niin ei se huono asia ollut, vaikkei ollutkaan oikeaoppinen syöttötapa, varsinkin kun ex-pelaaja kentällä osasi lukea mua. Olin tosi ylpeä kun mun syötöstä oli lopulta tuloksena maali. Kiitos kemiöläisen ex-futarin, jonka kanssa minulla sujui yhteistyö.

Espanja on Euroopan johtava golfmaa

Espanjan vetovoimana ovat mm. ihanteellinen ilmasto ja lentokentät lähellä. Lisäksi lukuisat hiekkarannat ovat tärkeitä. Joitakin parhaimpia paikkakuntia golfin harrastamiseen ovat Costa Blanca, Costa Brava, Costa de la Luz, Kanariansaaret ja Costa del Sol.

Espanja on Euroopan johtava golfin pelaamispaikka. Monet parhaista golfkenttäarkkitehdeistä ovat vastuussa niiden kenttien suunnittelusta, joilla voit pelata Espanjassa. Esimerkiksi Valderrama Golf Clubin ja Real Club Sotogranden (molemmat Costa de la Luzissa) radat ovat Robert Trent Jonesin töitä. Cabell Robinson on suunnitellut sen Finca El Cortesín Golf Clubille (Costa del Solilla) ja La Reserva de Sotograndelle (Costa de la Luz). Entinen golfaaja Neil Coles on PGA Catalunya Resortin (Girona) kentän takana ja Javier Arana on työskennellyt El Saler Golf Course (Valencian yhteisö) ja Aloha Golf (Marbella) radalla. Kantabriassa sinulla on mahdollisuus pelata Real Golf de Pedreñassa, jonka suunnitteluun on osallistunut Espanjan mestari Severiano Ballesteros

Javier Arana

Javier Arana (1905-1975)on laajalti tunnustettu Espanjan loistavimmaksi golfkenttäarkkitehdiksi. Hänen suunnittelunsa luokitellaan säännöllisesti Manner-Euroopan parhaiden kenttien joukkoon, ja hänen mestariteoksensa, El Saler, pidetään yhtenä maailman suurimmista kentistä. Huolimatta hänen upeasta arkkitehtoonisesta perinnöstään, hän on edelleen suhteellisen tuntematon hahmo useimmille golfin harrastajille. Koko golfille omistetun elämänsä ajan Arana erottui joukosta. Hän oli Espanjan maajoukkueiden kapteeni, kansainvälinen erotuomari ja Espanjan kuninkaallisen golfliiton perustaja. Javier Aranaa pidetään parhaana Manner-Euroopan koskaan tuottamana golfkenttäsuunnitelijana. Hänen El Salerin, El Pratin ja Club de Campon suunnittelut on luokiteltu Manner-Euroopan parhaiksi golfkentiksi. El Pratin ja Club de Campon avaaminen 1950-luvulla oli käännekohta espanjalaisessa golfissa, joka kehittyi hiekkaviheriöistä samanlaisiksi kentiksi kuin Brittein saarilla ja loi perustan useille golfinpelaajien sukupolville.

Golf sellaisena kuin sen tunnemme syntyi Skotlannissa

“Golf” tulee vanhan skottien termeistä “golve” tai “goff”, jotka kehittyivät keskiaikaisesta hollantilaisesta termistä “kolf”. Keskiaikainen hollantilainen termi “kolf” tarkoitti “seuraa”, ja hollantilaiset pelasivat pelejä (enimmäkseen jäällä) ainakin 1300-luvulla, jolloin palloja lyötiin kepeillä, jotka olivat kaarevia pohjasta. Hollantilaisten maila muistuttaa mielestäni suomalaista jääpallomailaa, mutta ymmärtääkseni hollantilaiset yrittivät osua palloon kepeillä ja saada pallo liikkumaan paikasta a paikkaan b, eikä tarkoituksena tehdä maali. Ja kiinalaiset väittävät, että 1000 vuotta vanha peli nimeltä chuiwan on golfin todellinen alkuperä, riippumatta sen todellisesta alkuperästä, peli sellaisena kuin sitä nykyään pelataan, kehitettiin Skotlannissa. Golftermistö on hauska, sillä pelissä käytetään lintujen nimiä, kuten albatrossi, eagle, double eagle ja birdie.

Loppujen lopuksi golf oli pitkän historiansa ajan miesten hallitsema urheilulaji, jota naiset harvoin pelasivat, vaikka yksi kuuluisimmista varhaisista naisgolfareista oli Skottien kuningatar Maria Stuart. Kun naiset innostuivat pelaamaan golfia, niin monet golfklubit ja -kentät alkoivat rajoittamaan naisgolfaajien jäsenyyttä tai jopa sen kieltämistä. Itse asiassa golfklubeja, jotka eivät sallineet naisjäseniä tai rajoittivat naisten pääsyä kentälle ja klubitalotiloihin, on edelleen olemassa. On todennäköistä, että myytti “vain herrat, naiset kielletty” syntyi miesten golfaajien vitsinä 1800-luvun lopulla 1900-luvun puoliväliin, mutta monet naiset todellakin ymmärsivät, että sana golf todella tarkoitti vain herrat, naiset kielletty.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *