Haluaisitko lähteä kanssani rannalle?
Ranta-asuntojen kansainvälinen kysyntä on voimakkaassa kasvussa. Suurin osa kansainvälisistä ostajista valitsee Espanjan rannikot tilapäiseksi asuinpaikaksi, kun taas 46 prosenttia tekee niin pysyvästi. Kakkosasunnon ostajilla on suurempi ostovoima ja inflaatio vaikuttaa vähemmän, varsinkin jos ei tarvitse mennä pankinjohtajan juttusille. Joka neljäs ostaja rannikkomarkkinoilla on ulkomaalainen. Puolet asunnon ostoista tehdään ilman asuntolainaa.
Vuosina 2020 ja 2021 rannikon kiinteistömarkkinat hiljenivät koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten seurauksena, mutta ovat olleet nousussa vuodesta 2022 lähtien. Ulkomaisten kotitalouksien keräämien säästöjen kanavoiminen Espanjan asuntoihin on kasvamaan päin. Koronaviruspandemialla on ollut hyvin erityinen vaikutus asuntomarkkinoihin. Useimmat ostajat haluavat nyt itse ilmoittaa Internetissä olevissa erikoisportaaleissa myydäkseen tai vuokratakseen kiinteistöjään sen sijaan, että turvautuisivat asiantuntijapalveluihin. Viimeisen kahden vuoden aikana markkinoille on syntynyt monia start-uppeja, jotka ovat keskittyneet transaktioiden ja hintojen läpinäkyvyyteen ja yrittäneet muuttaa kiinteistönvälittäjämallia. Suosittelen suomalaisille kiinteistövälittäjäpalvelujen käyttämistä, sillä käytännöt kaupanteossa ja vuokramarkkinoilla eroavat melko paljon siitä käytännöstä, mitä meillä on Suomessa.
Säästöjen aktivoiminen
Asuntojen kysynnän viimeaikainen aktivoituminen on seurausta säästöjen kertymisestä pandemian aikana. Asiaan vaikuttaa varmaankin myös se, että Espanjalla menee hyvin taloudellisesti. Viennin merkitys Espanjan taloudessa on kaikkien aikojen ennätys, ja sen osuus BKT:sta on jo yli 40 prosenttia. Espanja on pärjännyt hyvin, vaikka maa kuuluu niihin pandemiassa eniten kärsineiden maiden joukkoon. Euroopan parhaiten pärjännyt on Irlanti, sillä se on ainoa EU-maa, jonka talous kasvoi 2020-luvulla. Espanjan talouden odotetaan kasvavan EU-keskiarvoa nopeimmin tänä vuonna. Työllisyyskehitys jatkuu hyvänä ja valtion tukitoimet vauhdittavat taloutta. Mikäli inflaatiopaineet eivät nykyisestä kasva, Espanja saattaa välttää monia muita EU-maita parhaillaan uhkaavan taantumajakson.
Haluaisitko lähteä saarelle?
Espanjassa on useita saaria, jotka ovat yksityisessä omistuksessa. Idealistasta löytyy tusinan verran mielenkiintoisia saarikohteita, joissa on mahdollisuus vuokrata asunto tai mennä opastetuille kiertokävelyille tai retkeillä ainutlaatuisessa luonnossa. Espanjalla on kansallisella alueella 179 saarta. Espanjan tunnetuimmat saaret ovat Baleaarit ja Kanariansaaret, mutta niitä on monia muitakin. Galicialla on eniten saaria, yhteensä 45. Suurin saari on Mallorca, yksi kauneimmista on Mellorca ja asutuin saari on Teneriffa. Saaret houkuttelevat miljoonia kävijöitä vuosittain, sekä paikallisia että kansainvälisiä turisteja. Espanjassa on kuitenkin useita pienempiä saaria, jotka ovat vähemmän kuuluisia ja vastaanottavat vähemmän turisteja. Murcia, Andalusia, Galicia, Kantabria ja Asturia sekä Baskimaa ovat muita Espanjan alueita, joissa on useita saaria.
Costa da Morte, Kuoleman rannikko
Upeita rantoja on paljon ja niihin kannattaa mennä tutustumaan. Tässä on vaan muutama kohde, jotka haluan esitellä. Costa da Morten upea ranta, joka on hyvin säilynyt. Paikka sai nimensä, koska sen petollisen kivisen rannan varrella on ollut useita haakserikkoja. Se on yli seitsemän kilometriä, minkä vuoksi sitä pidetään Galician rannikon pisimpänä. Laskuveden aikaan se voi olla jopa 500 metriä leveä, jolloin muodostuu myös viehättäviä altaita, joita voidaan käyttää luonnollisena ”porealtaana”. Sen dyynit ja suot ovat suojana muuttolintuille.
Playa de Torimbia
Torimbia (Llanes). Tämä on yksi Asturian villeimmistä rannoista, jossa on merta ja vihreitä kukkuloita, joita riittää aina horisonttiin asti. Tämä Llanesin hiekkainen alue muodostaa todella upean hiekkakuoren, jossa pystysuorat kalliot suojaavat tuulelta. Sillä on pitkät nudistiperinteet. Se on yksi Espanjan parhaiten pidetyistä nudistirannoista.
Playa de Calblanque
Calblanquen pitkä ranta (Cartagena). Se on yksi upeimmista ekosysteemeistä koko Välimerellä. La Larga on kaikkien aikojen suosituin ranta, jonka kultainen hiekka on keskellä neitseellistä maisemaa, jossa ei ole rakennuksia lähimainkaan.
Gaston Marotta
@GastonMarotta252 t. tilaajaa260 videotaViajero, Aventurero. Mi lema ” Movimiento es vida”
Pieni mainososio kaverista, jonka videoita on mukava seurata youtubessa. Siellä on mm.erilaisia videoita rannoista, upeista joista ja luonnonaltaista, joissa voi uida ja nauttia vesiputouksista, pienistä kylistä ja yleensäkin mielenkiintoisista paikoista, joissa haluaisin itse myös käydä. Espanjassa on niin paljon enemmän nähtävää, kun ne tunnetut turistikohteet. Videoissa myös englanninkielinen tekstitys, joten kielen opiskelu onnistuu samalla.
Fasaanisaari
Asumaton jokisaari, joka sijaitsee Ranskan ja Espanjan välissä. Hieman historian havinaa. Saari, joka on espanjalainen heinäkuussa ja ranskalainen elokuussa. Se oli paikka, jossa Pyreneiden sopimus allekirjoitettiin 7. marraskuuta 1659 Espanjan ja Ranskan välillä. Se ei ainoastaan päättänyt kolmikymmenvuotisen sodan, vaan myös loi rajan, joka erottaa espanjalaiset edelleen ranskalaisista. Kyse on vain 2 000 neliömetrin suuruisesta paikasta, joka on vuodesta 1856 kuulunut Espanjalle ja Ranskalle ja jota molemmat maat ovat jakaneet kuusi kuukautta vuodessa hieman yli vuosisadan ajan. Tammikuun 31. ja 31. heinäkuuta välisenä aikana on Espanjan ja loppuvuoden Ranskan. Saarelle pääsee joskus laskuveden aikaan Espanjan puolelta. Se on nykyään asumaton ja pääsy sinne on kielletty. Saari ei siis ole myynnissä eikä siellä ole vuokraustoimintaa. Sopimuksen muistoksi saaren keskelle pystytettiin monoliitti, mutta se on jäänyt piiloon puuston keskelle.
Katalaanit ryhtyivät kapinaan vuonna 1640. Vasta 1660-luvulla, kun Katalonian kapina oli rauhoittunut ja rauha Ranskan kanssa oli allekirjoitettu Isla de los Faisanesilla, Fasaanisaarella, Espanja pyrki saamaan Portugalin hallintaansa. Felipe IV aloitti Portugalin takaisinvalloituksen ja halusi tehdä siitä Espanjan maakunnan. Kesäkuussa 1665 Montes Clarosissa käytiin sodan verisin taistelu, jonka Portugali voitti. Noin 1 200 kilometriä pitkä raja jakoi Iberian niemimaan alueet jälleen kahtia. Unelma Hispanian vanhan yhtenäisyyden elvyttämisestä oli ehdottomasti mennyttä historiaa. Hispania oli roomalaisten antama nimi koko Iberian niemimaalle.