Jouluarpa

Jouluarpa, El Gordo de la Loteria

Joulukuun 22. päivänä tapahtuu vuoden odotetuin arvonta. Tänä vuonna jaettu raha nousee yhteensä 2 590 miljoonaan euroon. Espanjalaisista noin viidennes sijoittaisi ensimmäisen palkinnon eli El Gordon jouluarvan voitto-osuuden asunnon ostamiseen . Asuntokorkojen ja hintojen vuoksi El Gordo de la Loterían pelaaminen on monille espanjalaisille ainoa toivo saada asunto. Asuntolainan lyhentäminen on yksi suosituimmista vaihtoehdoista, erityisesti korkojen nousun myötä. Jos voittaisin lotossa, niin myös itselleni tulisi ensimmäisenä mieleen maksaa velat pois, vaikkakin asuntolainojen kustannukset ovat alhaisemmat kuin muiden velkojen. Asuntolaina on lopulta erittäin pitkäaikainen ja korkojen suuruus vaihtelee lainan elinkaaren ajan.

Talletukset

Talletus on se perinteinen ja vakaa tapa säästää. Yksi yleisimmistä tavoista, mutta ei kovin tuottoisa tapa säästää. Koko aikuisikäni olen sijoittanut, säästänyt. En ole halukas ottamaan riskejä, mutta joskus vaan pitää se tehdä, sillä sijoittaminen vaatii kärsivällisyyttä. Tuottoja ei tule heti, vaan siihen menee useita vuosia, joten pitää olla kärsivällisyyttä odottaa. Tärkeätä on myös mielestäni sijoittaa useampaa kohteeseen. Tiedän tapauksen, jossa vanhemmat sijoittivat lastensa lapsilisät yhden pankin osakkeisiin, joka lopulta kaatui, KOP. Kun hajaannutat sijoituksesi, niin kaikki ei mene kerralla, jos käy huono tuuri.

Talletukset ovat espanjalaisten pääasiallinen tapa sijoittaa huolimatta siitä, että niiden tuotto on tuskin kasvanut tänä vuonna. Yksi syy voi olla se, että talletus on hyvä lyhytaikainen sijoitus, jonka avulla sinulla on 20-25 % likvidiä rahaa odottamattomien tilanteiden kattamiseen tai yksinkertaisesti lahjoitukseen. Sijoitusrahastoilla tai osakkeilla on oltava pitkän aikavälin tavoite, kuten pääoman tai tulojen hankkiminen eläkkeelle siirtymistä varten.

Käytetyt asunnot pitävät pintansa

Käytettyjen asuntojen neliöhinta nousi 15,5% Alicantessa, 10,1% Elchessä, 14,9% Torreviejassa ja 12,9% Benidormissa. Nykyään asuntojen neliöhinta on keskimäärin 2043 euroa. Tämä on vain 6,5% alle sen huippuhinnan 2184 euroa, joka oli vuonna 2006. Kaikkien aikojen huippuvuosi asuntokauppojen suhteen Espanjassa oli 2006, jolloin koko maassa myytiin lähes miljoona asuntoa. Tämän vuoden syyskuussa kaupankäynti romahti 23,7 % viime vuoden 2022 vastaavaan kuukauteen verrattuna. Myynnin ennustetaan laskevan 10 % vuonna 2024. Hinnat kuitenkin nousevat noin 3 %. Uusien asuntojen hinnat nousivat 11 % kolmannella neljänneksellä ja täten jarruttivat keskimääräisten markkinahintojen laskua.

Alhaalla näet kaavion tehdyistä asuntokaupoista kunnittain syyskuuhun mennessä:

Julkaisu Independent-sanomalehti 6.12.2023

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *