Asunnonostajat kiinnostuneet Costa Blancasta

Uusin matkailukunta on Villajoyosa

Valencian alueen uuden matkailukunnan myöntäminen Villajoyosalle julkaistaan lähipäivinä Generalitat Valencianan (DOGV) virallisessa julkaisussa. Kaupungin pormestari Andreu Verdu on korostanut, että tunnustus osoittaa, että Villajoyosan rannat ovat puhtaita rantoja ja kaupunki tarjoaa monipuoliset palvelut sekä turisteille että asukkaille.

23 matkailukuntaa Valencian itsehallintoalueessa

Valencian itsehallintoalueella on Tourist Municipality:ssä 23 matkailukuntaa. Näistä kahdeksan on Castellonin maakunnasta, neljä Valencian maakunnasta ja loput yksitoista Alicanten maakunnasta.

-Castellon: Benicassim, Peniscola, Alcala de Xivert, Oropesa del Mar, Morella, Montanejos, Segorbe ja Castello de la Plana.

-Valencia: Valencian kaupunki, Gandia, Cullera ja Pucol.

-Alicante: Benidorm, El Campello, Calp, Denia, Finestraf, El Castell de Guadalest, Altea, Santa Pola, Guardamar del Segura, Elche ja Torrevieja.

Millainen paikkakunta houkuttelee asuntosijoittajaa?

Kun kysyy asuntosijoittajien mielipiteitä siitä, että mitkä ovat ne kiinnostavimmat paikkakunnat, josta kannattaa hankkia sijoitusasunto, niin kärkeen nousee Alicante, Almeria ja Valencia. Tärkeimmät syyt ovat asuntojen edullisuus, upea satama ja rantaviiva/hiekkarannat, alhaiset elinkustannukset, paljon sosiaalista elämää ja rikas kulttuuritarjonta sekä lentokentän läheisyys. Murcian provinssi on myös edullinen ja kiinnostava kohde, sekä itselleni vieraampi kohde Benalmadena, jossa lentokentälle 10km sekä upeat hiekkarannat että satama. Vastaavasti kalleimmat asunnot ovat Marbellassa, Mallorcalla, Barcelonassa, Tenerifellä ja Malagassa. Mallorcalla(sekä Madridissa että Barcelonassa) kannattaa päivittää vuokrauskäytäntö, koska Palma de Mallorca on jopa kieltänyt yksityisasuntojen lyhytaikaisen vuokraamisen. On haluttu rajoittaa asuntojen vuokraamisen turisteille lyhytaikaisesti mm. Airbnb:n kaltaisten palvelujen kautta. Palveluja syytetään vuokratason noususta ja siitä, että asuntojen omistajat irtisanovat pitkäaikaisia vuokralaisia tehdäkseen tilaa turisteille, jotka maksavat enemmän. Koska pitkäaikaiset vuokra-asunnot ovat vähentyneet ja kallistuneet, jotkut kausityöläiset ja paikalliset ovat joutuneet asumaan kesäisin autoissa ja leirintäalueilla. Lisäksi verotus kannattaa tarkista aluekohtaisesti, sillä mm. Barcelonassa on korkea kiinteistövero IBI, mikä maksetaan aina myös kerrostaloasunnosta Espanjassa.

Uudiskohteita tulee lisää markkinoille

Suurin osa uudiskohteista sijaitsee matkailukunnissa, joissa kysyntää ohjaa ulkomainen asiakaskunta. Ostajat, jotka eivät tarvitse rahoitusta, korkojen nousu vaikuttaa vähemmän. Uusien asuntojen rakentaminen lisääntyi kuitenkin voimakkaasti viime vuonna saavutetun myyntiennätyksen jälkeen. Inflaatio ja toimilupien viivästykset ovat hidastaneet asuntorakentamisen kasvua mm. Alicantessa. Viime vuonna Ukrainan sodan seurausten pelosta ja korkojen noususta johtuvan hidastumisen jälkeen alicantelaiset sijoittajat näyttävät jättäneen epäilykset taakseen ja katsovat luottavasti tulevaan. Luku on 22% nousua vuoden 2022 viimeisestä neljänneksestä ja jopa 52% enemmän kuin viime vuoden alussa. Luottamus on vahvistumassa. Sota ja inflaatio hidastivat rakentamista, mutta nyt näyttää valoisalta rakentamisen suhteen. Erityisesti Orihuelassa uusien asuntojen rakentaminen on yli kaksinkertaistunut viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Myös Benidormin luvut erottuvat joukosta, kuten myös Denia, Saint John ja Torrevieja. Ilman kustannusten nousua ja epävarmuutta luvut olisivat vielä paljon korkeammat. Uusi kehitys ennakoi kuitenkin rakennuskustannusten nousevan 12% viime vuonna laskettuun keskihintaan verrattuna.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *