Asunto myytävänä, squatterit kaupan päälle

Espanjan asuntomarkkinat ovat kokeneet viime vuosina kaksi virstanpylvästä, jotka selittävät sen nykyisen toiminnan ja varmasti sen kehityksen suunnan. Covid-19-pandemian aiheuttama myynnin jyrkkä lasku ja EKP:n viime vuoden heinäkuussa alkanut korkojen nousu. Asuntomarkkinat palaavat kuitenkin tänä vuonna pandemiaa edeltävälle tasolle (2019), kun taas yli 4 %:n euribor-indeksin asuntolainojen kustannusten nousu vähentää lainojen ottamista ja käteisostosten tekeminen lisääntynyt (tällä hetkellä kuusi kymmenestä asuntokaupasta maksetaan käteisellä notaarien yleisneuvoston tietojen mukaan).

Hinnat nousevat ja asiantuntijoiden mukaan ne jatkavat nousuaan ainakin ensi vuoden ajan. Ainoastaan ​​Bankinterin analyytikot vahvistavat tämän vuoden hintojen laskunsa 3 %:n laskulla, jonka he perustelevat asuntolainarahoituksen korkeammilla kustannuksilla, kotitalouksien alhaisemmalla säästämisasteella ja vuokra-asuntosijoittamisen houkuttelevuuden heikkenemisellä. National Institute of Statistics (INE) viittaa hintojen nousevan 3,5 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä (viimeisin julkaistu tieto). Real Estate Appraisals (Tinsa) puolestaan ​​nosti asuntojen arvoa vuosittain 4,9 % Espanjassa viime heinäkuuhun asti, kun taas Sociedad de Tasación mainitsee 6,4 %:n nousun uudisrakentamisen ja 4,1 % käytettyjen asuntojen osalta. Ja Fotocasa julkaisee käytettyjen asuntojen heinäkuuhun 9,7 prosentin vuosikasvun, kun taas Idealista-portaali asettaa koko maan hinnankorotukseksi 7,2 prosenttia vuoden 2022 heinäkuuhun verrattuna.

Idealistan mukaan monet maakuntien pääkaupungit ovat ylittäneet 10 %:n vuosittaisen hinnankorotuksen (Ceuta, Ávila, Cuenca, Alicante, Valencia, Málaga, Santa Cruz de Tenerife, Palma de Mallorca, Huelva, Almería ja Soria). Madrid (3,9 %), Barcelona(2,6 %), Sevilla (6,1 %) ja Bilbao (2,7 %) ovat jääneet alle kansallisen keskiarvon.

“Korkojen nousun vaikutus ei vähennä kysyntää tarpeeksi tasapainottamaan markkinoita, ja itse asiassa asuntojen tarjonta on edelleen alhainen, mikä saa hinnat nousemaan pilviin”, sanoo María Matos, Fotocasan tutkimusjohtaja. CaixaBank Researchissä he ovat korjanneet asuntoennusteita ylöspäin heinäkuun tutkimuksessaan perustuen joustaviin työmarkkinoihin, entistä suurempiin palkankorotuksiin, inflaation laskuun, merkittäviin maahanmuuttovirtoihin sekä kotitalouksien ja rahoitussektorin suotuisaan taloudelliseen tilanteeseen. Näin ollen he odottavat asuntojen hintojen nousevan 2,9 % tämän vuoden lopussa ja 1,1 % vuonna 2024. Eurovalin arvioija luottaa asuntojen hintojen 6 prosentin nousuun vuosina 2023–2025. Ja nousuennusteet jatkuvat, vaikkakin maltillisesti viime vuosiin verrattuna.

Torreviejassa eniten ei-vakituisia asuntoja

Alicanten 62 kunnassa on enemmän kakkosasuntoja kuin vakituisia asuntoja, ja niiden joukossa, miten se voisikaan olla toisin, suurin osa sijaitsee rannikolla. Esimerkki tästä on Torrevieja, jossa on ylivoimaisesti eniten taloja ja asuntoja, jotka eivät ole vakinaisia asuntoja, 85 907. Ei ole myöskään yllättävää, että listan toinen on Orihuela 56 703:lla. Trendi, jossa loma-asuntoja on enemmän kuin vakituisia asuntoja, toistuu pohjoisesta etelään: Denia, Xabia, Teulada, Benissa, Calp, El Campello, Guardamar, Santa Pola, Pilar de la Horadada… 

Kiinteistövälitystoimistot tarjoavat asuntoja, joissa asunnonvaltaajat tulevat kaupan päälle

Näin toimitaan jo esim.Vigossa. Myynti-ilmoitus jo kertoo mahdolliselle ostajalle, että siellä on epäsäännöllisiä vuokralaisia. Suomeksi käännettynä asunnossa siis majailee squattereita eli asunnonvaltaajia. Vierailut asuntoon eivät ole mahdollisia eikä rahoitus ole mahdollista muuten kuin käteisellä. Toisin sanoen, jos ostaja on kiinnostunut talosta, hänen pitäisi ostaa se tietäen, että kun hän saa sen omistukseensa, sisällä talossa asustelee asunnonvaltaajat ns.epäsäännölliset vuokralaiset, hienovaraisesti ilmaistuna. Asuntoihin ei pääse sisälle vierailemaan, eikä asuntolainan hakeminen talon ostoa varten ole mahdollista, only cash. Monella, joka on etsinyt itselleen asuntoa Espanjasta, on tullut mahdollisesti eteen tilanne, että haluaisi nähdä myytävän kohteen, mutta vierailu asuntoon ei ole onnistunut. Tällöin syynä on saattanut olla ihan laillisestikin asunnossa asustavat vuokralaiset. Espanjassa on sallittua, että vuokralaisten ei tarvitse päästää katsojia sisälle. Kaikki asunnot, jotka myydään ns. asunnonvaltaajien kera, niiden hinnoittelu on selvästi yleistä markkinahintaa alhaisempia.

Tämä kaikki on kuitenkin laillista niin kauan kun se lukee sopimuksessa. Jos ostosopimuksessa todetaan, että ostettavan talon sisällä on asunnonvaltaajia, niin kiinteistövälitysyhtiö ei toimi sääntöjen vastaisesti ja ostajan olisi turvauduttava oikeusjärjestelmään häätääkseen talonvaltaajat ulos. Haitoista mainittakoon se, että uusi omistaja ei pääse taloon, ei voi asu siellä eikä vuokraa sitä, ennen kuin asunnonvaltaajat eli squatterit on häädetty, mikä voi kestää kauan ja vaatii kaikenlaisia tylsiä laillisia toimia. Itse asiassa se on luultavasti uusi omistaja, joka joutuu nostamaan häätökanteen. Tässä pieni sivumaininta siitä, että jos törmäät asuntovaltaajiin esim.naapurustossa ja poliisi kysyy sinulta kuinka kauan valtaajat ovat olleet asunnossa, niin on erittäin tärkeätä vastata oikein. Oikea vastaus on pari päivää, max 3 päivää, ei saa puhua viikosta, niin kuin me tietämättämme vastasimme. Olimme rehellisiä suomalaisia ja siksi poliisit jättivät asiat hoitamatta. Olen kirjoittanut koko asunnonvaltaus episodista aikaisemmassa blogissani. Teimme naapuruston kanssa yhteistyötä, ennen kuin saatiin perhe häädettyä. Moni tuli mielellään avuksi, koska perhe varasti sähkön naapurilta, jossa asui iäkäs ja yksinäinen nainen. Aivan kohtuutonta laittaa nainen maksamaan toisten sähkökulut. Toisaalta arvostelen Espanjan huonoa asuntopolitiikkaa, koska valtionrahoitteisia asuntoja ei ole riittävästi tarjolla esim.nuorille. Roskapankki otti haltuunsa asunnot, jotka ihmiset menettivät vuonna 2008 alkaneen talouslaman vuoksi. Nämä asunnot pitäisi saada takaisin markkinoille ja vaikka vuokrata edulliseen hintaan, eikä antaa niiden homehtua ja ränsistyä. Roskapankin omistamat tyhjät asunnot ja turistien tyhjät loma-asunnot ovat houkuttelevia kohteita.

On syytä olla valppaana, jos lisää kiinteistöyhtiöitä liittyy näihin käytäntöihin ja alkaa myydä asuntoja, joissa on squatteri sisällä. Kiinteistöalan työnantajat puolustavat, että nämä ovat yksittäistapauksia. Joka tapauksessa pitää olla valppaana kun ostaa asunnon, mikä on vuokrattuna ja varmistaa, että asukkaat eivät ole asunnonvaltaajia eli squattereita.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *