Asuntokaupat

Murciassa on Castellónin jälkeen alhaisin asunnon keskihinta, 160 000 euroa. Vuoden toisella neljänneksellä asunnon ostaneet saivat asunnon 6,43 % halvemmalla kuin ensimmäisellä neljänneksellä, jolloin keskihinta nousi 171 000 euroon. Murcialla on kova kilpailu molemmin puolin, Valencian yhteisö ylhäällä ja Andalusia alla. Asuntojen korkein hinta on Barcelonassa ja siksi Katalonian rannikko on Espanjan kalleimpia. Barcelonassa asunnon keskimääräinen hinta oli noin 325 000 euroa, Baleaareilla keskihinta on 304 000 euroa.

Venäläiset ovat olleet parhaita asiakkaita vuosia Costa del Solilla. He etsivät parhaita taloja rannalla tai vuoristossa. He halusivat suuria auloja, suuria huoneita, paljon valoa, sisäuima-altaan ja kuntosalin. Ja he maksoivat aina hyvin. Tilanne on muuttunut, sillä venäläiset ovat myymässä asuntojaan. Tilalle on tullut ostajia Itä-Euroopasta esim.puolalaisia. Jos haluat hulppean asunnon, ihan sananmukaisesti, niin nyt olisi markkinat Etelä-Espanjassa.

Missä espanjalaiset lomailevat?

Espanjalaisten ei tarvitse lomallaan etsiä aurinkoa ja hiekkarantoja. He suuntaisivat mielellään Aasian suuntaan lomalle, kuten Thaimaahan, mutta liian kallista keskiluokalle. Espanjalainen ansaitsee keskimäärin vajaat 2000 euroa kuukaudessa. Meksiko on toinen suosittu kohde Euroopan mantereen ulkopuolella. Edullisimmat maat ovat Marokko, Portugali ja Ranska, jotka läheisyytensä ansiosta mahdollistavat perheen matkustamisen jopa autolla. Muita budjetin sisällä olevista matkakohteista ovat Kreikka, Andorra tai Irlanti. Vuonna 2022 espanjalaisten eniten vierailleet maat olivat naapureita, kuten Ranska, Portugali, Italia ja hieman kauempana Iso-Britannia. Tänä vuonna uudemmat kansainväliset kohteet ovat Karibia, jota seuraavat Egypti, Yhdysvallat, Thaimaa, Albania ja Japani. Olin kovin hämmästynyt, kun espanjalainen ystäväni ilmoitti, että koko perhe lähtee Japaniin lomamatkalle, mutta ystäväni Daniela osaa englannin kielen. Usein kielitaito määrittää minne mennä ja siksi on ymmärrettävää, että Latinalainen-Amerikka kiinnostaa espanjalaisia.

Kiinteä tai vaihtuva korko

Espanjassa lainamme on sidottu kiinteään korkoon, kuten maassa on yleensä käytäntö. Suomessa sitä vastoin lainat sidottu vaihtuvaan korkoon, kuten euriboriin. Suurin osa asuntolainoista on sidottu 12 kuukauden euriboriin, jolloin lainan korko tarkistetaan kerran vuodessa. Asuntokauppoja syntyy vähemmän kuin kolmeenkymmeneen vuoteen, vanhojen asuntojen hinnat laskevat koko maassa, korot ovat korkeimmillaan sitten finanssikriisin ja kuluttajien mielialat apeat. Uusien osakeasuntojen kauppa on lähes pysähtynyt ja sijoittajat yrittävät päästä eroon viime vuosina hankkimistaan pienistä asunnoista. Tämä näkyy hyvin asuntotarjonnassa.

Velaton hinta + velkaosuus

Muutama vuosi ostetun asunnon myyntihinta on ollut kohtuullinen ja korot alhaalla, joten huoneistokohtaisen lainaosuuden maksaminen ei tuntunut pahalta, mutta kaikki muuttui kun korot nousivat. Otit lainaa asunnon ostoa varten ja sen lisäksi maksoit huoneistokohtaista velkaosuutta, mutta sitten tapahtui se pahin mahdollinen. Huoneistokohtainen lainaosuus nousi korkojen mukana, kuten myös mahdollinen oma asuntolainasi. Siis muutama vuosi sitten sijoittaja sai lainaa asunnon ostoon lähes nollakorolla ja omaa pääomaa tarvittiin uuden asunnon ostoon vain 20–30 prosenttia. Kun vielä useissa tapauksissa rahoitusvastike alkoi juosta vasta 2–3 vuoden kuluttua, näytti sijoitusasunto todella hyvältä kohteelta. Maksavia vuokralaisiakin löytyi helposti, mutta nykyään vuokrat ovat nousseet, sillä vuokralaiset on laitettu korkeakorkoisten lainaosuuksien maksajiksi. Viime vuosina ostettujen uusien sijoitusasuntojen pääomavastikkeiden maksun aika on alkamassa. Kun sijoittajat eivät löydä asuntoihin maksavia vuokralaisia, täytyy nämä asunnot myydä. Viime vuosina markkinoille on tullut paljon piensijoittajia, kuten myös Espanjassa. Pakkomyynnit ja kuluttajien alavireiset mielialat näkyvät juuri nyt pienten asuntojen hintojen laskuna tai ainakin pitäisi näkyä, ja kauppamäärien vähäisyytenä. Kuluttajien odotukset ovat synkät ja asuntojen ostoaikeet vähäiset. Muutos positiiviseen suuntaan vaatisi korkotason vakiintumista ja maailmanpoliittisen tilanteen kohenemista. Vuonna 2024 tuskin päästään vielä normaaliaikaan, mutta pahin on silloin toivottavasti takana Suomessa.

Espanjan tilanne erilainen

Espanjassa tilanne on erilainen, sillä inflaatio on 2,3% ja kysyntää riittää. Uudisasunnot menevät kuin kuumille kiville. Vanhemman asuntokannan suosio alhaisempi, mutta kyllä kauppa käy. Uudisrakennustalojen kasvu yli 5 % ja käytettyjen talojen 0,6 %. Vuoden ensimmäinen puolisko kuitenkin päättyy lukuihin, jotka asiantuntijat määrittelevät “hyviksi” tai ainakin “odotettua paremmiksi”. 

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *