Mitä avioparin pitää tietää

Suomessa ja Espanjassa ovat erilaiset käytännöt, erilaiset lait ja sopimukset. Espanjassa, noudatetaan oman maan lakeja. Suomessa omat.

Pariskuntien keskustelu saattaa sivuta aihetta, joka koskee avioparin omistusta esim.erotilanteessa, kun keskustelunaiheena ovat talokaupat. Kaikilla on suurpiirteinen käsitys siitä, että Espanjassa käytännöt ovat erilaiset, mutta asiaa ei jäädä pohtimaan sen enempää. Mitkä ovat eroavaisuudet ja miten niihin pitää varautua? Pariskunnat viettävät rentouttavaa iltaa keskenään. Keskustelu sopimuksista ja laista eivät kuulu illanviettoon ja usein aihe tavallaan unohtuu. Myöskään kotona aiheesta ei keskustella riittävästi tai asioista ei jakseta ottaa selvää. Aihe koetaan vaikeaksi. Asia on kuitenkin erittäin tärkeä ja sillä voi olla merkittävät vaikutukset avioparin taloudelliseen tilanteeseen.

Asuntolaina ja asunnon siirto toiselle

Asuntolainan suhteen kannattaa neuvotella pankin kanssa maksuaikojen muutoksesta, asunnon myynnistä, lainan kuoletuksesta sekä myös mahdollisuudesta siirtää asunto toiselle pariskunnasta. Espanjassa avioparin kaikki omaisuus on yhteistä. Ainoastaan omaisuus, jonka puoliso on omistanut ennen naimisiin menoa, tai joka on saatu perintönä olisi suojattu. Jos tehdään avioehto, niin silloin avioparin omaisuus ei ole yhteinen, vaan kummallakin on oma omaisuutensa. Kuullostaa selvältä asialta, mutta miten Espanjassa suhtaudutaan Suomessa tehtyyn avioehtoon? Jos omistat yksin asunnon ja haluat myydä sen, niin notariaatilla pyydetään myös aviopuolison nimi alle. Suosittelen, että ette suostu, sillä miten selittää verottajalle Suomessa, että en ole myynyt mitään, vaikka nimeni on kauppakirjassa.

Plusvalia on paikallisvero, jonka kaupunki perii myyjän saamasta voitosta

Kiinteistönomistajat ovat velvollisia maksamaan plusvaliaa myydessään omaisuutta ja jopa perilliset joutuvat maksamaan plusvaliaa, kun he perivät omaisuutta. Suomessa tämä käytäntö erittäin tuttua, siis runsas verojen maksaminen. Tähän asti, jos plusvalian laskemista ei ole pyydetty, kiinteistöä ei voitu rekisteröidä uusien omistajien tai perillisten nimiin. Joten jos myyt kiinteistön, mihin toimiin sinun tulisi ryhtyä? Jos olet ulkomailla, ostaja vaatii plusvalian säilyttämistä ja tämä on järkevää, koska jos lähdet Espanjasta, voit jättää uudelle omistajalle tulevan plusvalia-laskun. On kuitenkin tärkeää, että rahat vain säilytetään ja plusvaliaa ei makseta ennen kuin asiassa on tehty lisäpäätöksiä ja/tai kaupunki ilmoittaa jatkotoimenpiteistä. Valencian kaupunki pidätti itseltäni plusvalian osana kauppahinnasta, kuten tapana on. Selitys on, että jos olisin tehnyt voittoa asunnon myynnillä, niin olisin joutunut maksamaan tämän summan verona kaupungille. En tehnyt voittoa, vaan tappiota ja summa palautettiin kokonaisuudessaan tililleni. Entinen asianhoitajani kylläkin pelotteli, että koska en ollut pyytänyt summaa takaisin 4 kuukauden kuluessa kaupanteosta, niin minulta pidätetään osa summasta, vähän kuin rangaistuksena myöhästymisestä. Tämä ei onneksi pitänyt paikkansa, vaan sain koko summan takaisin vuoden päästä kaupantekopäivästä. Jos olet myynyt kiinteistön viimeisen neljän vuoden aikana ja maksanut plusvaliaa, vaikka olit itse asiassa tehnyt tappiota, voit hakea plusvalian alennusta raatihuoneelta.

Avioero

Avioero on yksi niistä harvoista tilanteista, joissa plusvalia-veroa ei tarvitse maksaa. Normaalisti, jos asunto, tai asunnon osa, siirretään toiselle, ja toinen korvaa saamansa asunnon osan joko rahallisesti, tai jollain muulla omaisuudella, veroja ei tarvitse maksaa.

Jos yhteisen asunnon puolikkaan puolestaan myyt toiselle, siitä tulee maksaa myös verot eli plusvalia, myyntivoitto ja varainsiirtovero, oli kyseessä sitten yhdessä omistettu asunto tai jaettu omaisuus. Plusvalian ja myyntivoiton maksaa aina myyjä, tai se henkilö, joka siirtää omaisuuden toiselle.

Mitätöi yhteinen laina

Vaikka toinen osapuoli saa 100% asunnosta ja sitoutuu tuomarin tai notaarin edessä maksamaan sen, toinen osapuoli ei ole vapautettu maksuvelvollisuudestaan. Jos entinen kumppanisi laiminlyö maksunsa, niin pankki voi kääntyä entisen asunnon omistajan puoleen ja periä häneltä maksamattomat maksut. Ja miten välttää ongelmia? Paras ratkaisu on mitätöidä yhteinen asuntolaina. Pankin olisi siis hyväksyttävä uusi asuntolaina. Vain tällä tavalla toiminta on molempia osapuolia tyydyttävää, koska kyseinen omaisuus siirretään, mutta ei ole enää velallinen. Mainittu asuntolainan uudistaminen tulee aina virallistaa notaarin luona.

https://amzn.to/4bJqK0V

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *