Fengshui

Feng merkitsee tuulta ja shui vettä. Ilmiöllä ei siis ole kiinteää muotoa, vaan se on jatkuvassa liikkeessä. Fengshuissa uskotaan, että ihmisen asuinrakennuksen sijainti vaikuttaa hänen onneensa ja menestykseensä. “Fengshuilla luodaan harmoninen ympäristö, jolla pyritään turvaamaan ihmisen terveys, varallisuus ja hedelmällisyys”, näin meille selitti eräs asunnon myyjä. Kun hän oli ostanut talon ja asunut siinä jonkin aikaa, niin liikeasiat lähtivät jyrkkään nousuun, jonka asian hän havainnollisti käsillä. Mielessä käväisi, että minkä takia asunnon omistaja haluaa sitten myydä asunnon, jos liiketoimet ovat lähteneet jyrkkään nousuun.

Qi-energia

Fengshuin keskeisin käsite on qi-energia, elämää synnyttävä ja sitä ylläpitävä voima. Qi virtaa kaikkialla. Se virtaa talon sisään kaikista aukoista ja tulee sisälle samasta etuovesta kun talon asukkaatkin. Se virtaa kaikkien tilojen kautta. Fengshuissa pyritään parantamaan qin vapaata virtausta talossa ja avaamaan paikkoja, joissa energia on tukossa. Pitämällä koti siistinä ja järjestyksessä, poistamalla ylimääräiset tavarat ja sijoittamalla huonekalut niin, etteivät ne peitä etenkään ikkunoita ja ovia, voidaan parantaa qin kiertoa huoneistossa. Tämän varmaan moni meistä on kokenut, kun tavarat siivotaan tasoilta pois kaappeihin. Energian näkee suorastaan virtaavan sisään asuntoon ja tuovan hyvän mielen. Jos qi virtaa ulos ikkunasta, ulosvirtausta pyritään hidastamaan verhoilla ja kukilla, sillä suuret ja paljaat ikkunat voivat päästää qin ulos liian nopeasti ja vauhdikkaasti. Tämä on mielenkiintoista, koska koen hyvin positiivisena isot, avoimet ikkunat. Omassa talossani on pelkästään lasiset liukuovet ja yläkerran liukuovien edessä haluan ihailla näkymää järvelle, mutta fengshuin mukaan ulosvirtauksen vuoksi suoraan ikkunan ja oven välissä ei suositella vietettävän liian pitkiä aikoja. Qin virtausta voidaan hidastaa esimerkiksi kattoon ripustettavalla tuulikellolla tai viherkasveilla. Tuulikellon ääni on rauhoittava, joten sellaisen voisi hankkia. Ostin vanhemmilleni tuulikellon mökille ulos, mutta aika pian äitini oli siirtänyt sen terassilta pois. Äidin fengshui ei pitänyt tuulikellosta. Koska qi painuu alas esimerkiksi kattopalkin vaikutuksesta, huoneeseen voidaan ripustaa esimerkiksi tauluja tai bambuhuiluja kohottamaan qitä. Qitä vahvistavat siis vain sellaiset esineet, joista asukas itse pitää esim.ruukkukasvit, tuulikellot, suihkulähde, puiset esineet tai peilit. Etenkin peilit ovat fengshuissa hyvin voimakkaita työkaluja. Sähkölaitteet ovat haitallisia sängyn lähettyvillä. Pölyllä on huono qi-energia ja kauan säilytettyjen tavaroiden hitaasti virtaava qi saattaa vaikuttaa kielteisesti. Tarkottaako tämä sitä, että vaatteet joita säilöt vaatekomerossa, pitäisi viedä pois? Vien mielelläni kierrätykseen tavaroita, joita en ole tarvinnut muutamaan vuoteen. Koen suuren vapauttavan olon, kun saan tyhjennettyä kaappeja. En siis ole hamstraaja, päinvastoin.

Talon sijainti tärkeä

Talon sijainti on tärkeä fengshuissa. Talon pitäisi sijaita mäen edessä ja sivuilla pitäisi olla jotain vahvistavaa, kuten kasvillisuutta. Talon eteen saisi avautuu avoin näkymä, kuten järvi tai muu vesistö. Käykö suihkulähde? Vanhempien senioritalon parvekkeelle ostin suihkulähteen, jossa vesi lorisi rauhoittavasti. Vaikka senioritalo oli ylhäällä kallion päällä ja alhaalla oli meri, niin meren äänet eivät kantautuneet ylös ja siksi ostin heille suihkulähteen. Paras paikka talolle on tuulelta suojassa, mutta jos sellaista paikkaa ei löydy, niin tuuliselle paikalle suositellaan hankkimaan runsaasti kasvillisuutta, kuten suojaavia suuria puita. Suuret ja hyvinvoivat puut vahvistavat qitä. Olen puunhalaaja. Kunnioitan puita, etenkin koivuja ja mäntyjä. Jos naapurina on esimerkiksi tehtaita, hautausmaita, teurastamoja tai hautaustoimistoja, rakennus voi saada niistä haitallista energiaa. Hengelliselle henkilölle hautausmaan tai kirkon läheisyys ei ole haitallista, koska fengshuissa on tärkeätä se mikä asukkaalle on tärkeätä.

Jin ja jang

Jin ja jang ovat toistensa vastakohdat. Jin edustaa feminiinistä energiaa ja jang on maskuliininen energia. Nämä energiat tulisi järjestää harmonisesti ja tasapainoisesti. Jos feminiinistä energiaa on enemmän, niin kiinteistö on usein levollinen, hämärä, hiljainen ja rauhoittava. Jos maskuliinistä energiaa on enemmän, niin paikka on valoisa ja aktiivinen, mutta ei liikaa, koska muuten tilasta tulee stressaava ja päällekäypä. Maskuliinista jang-alueita ovat talossa olohuone, keittiö ja työhuone. Feminiinistä jin alueita ovat makuuhuone ja kylpyhuone. Sisustuksen kannalta idän puolta pidetään parempana makuuhuoneelle, jotta idän nouseva aamuenergia voi herättää nukkujat. Etelä on vahva ilmansuunta, joka ruokkii elämää. Etelän puolelle suositellaan huoneita, joissa oleskellaan yhdessä ja seurustellaan. Pohjoiseen antavat huoneet soveltuvat rauhalliseen ja levolliseen käyttöön. Ilmansuunnalla on merkitystä sille, miten sänky sijoitetaan huoneeseen, jota myyjä paljon korosti. Hänen talossaan ilmansuunta oli juuri se oikea, joten ehkä juuri sänkyjen oikealla sijainnilla oli vaikutusta hänen menestykseensä liike-elämässä.

Viisi elementtiä

Fengshuihin sisältyy viisi tärkeää elementtiä, vesi, tuli, puu, maa ja metalli. Näistä elementeistä tuleva energia vaikuttaa voimakkaasti ihmiseen ja näiden kesken on löydettävä oikea tasapaino. Puuelementti tukee esimerkiksi ruokailuhuonetta, lastenhuonetta ja makuuhuonetta sekä muita tiloja ja rakennuksia, jotka palvelevat sosiaalista tarkoitusta. Tulielementtiä käytetään älyllisten ominaisuuksiensa vuoksi hyväksi kouluissa, yliopistoissa ja luovien ihmisten työpaikoilla. Tulen väri on punainen, ilmansuunta etelä. Punaisen lisäksi tulielementtiin yhdistetään oranssi väri. Pehmeät ja lämpimät sävyt luovat kauniin taustan huonekaluille ja toivottavat tervetulleiksi eteiseen tai sisääntuloaulaan. Punaiset, oranssit tai kullan väriset kultakalat tarkkaan sijoitetuissa akvaarioissa tai suihkulähteissä lisäävät hyvinvointia. Oranssi väri on myös osa sosiaalista kanssakäymistä ja se lisää ruokahalua. Tämän vuoksi aasialaisissa ruokapaikoissa sisustuksessa on käytetty juuri punaisen eri sävyjä.Tulielementti yhdistetään lisäksi kirkkaisiin valoihin, kynttilöihin ja erilaisiin tulipesiin. Maaenergialtaan vahvoja tiloja käytetään ruokakomeroina ja varastoina. Metallielementti yhdistetään fengshuissa vaurauteen, joten sitä käytetään etenkin liikerakennuksissa ja pankeissa. Vesi vetää puoleensa kosmista energiaa, joten kodin lähellä tai sisällä tulisi olla jokin vesielementti, kuten akvaario tai suihkulähde tai edes vettä esittäviä kuvia, kuten meriaiheiset taulut tai lasiset linnut.

https://amzn.to/3vpQHlV

https://amzn.to/3vxYaPI

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *