Käyttämättömien talojen omistus rangaistavaa

Espanja on aina ollut omistajien maa. Toisin kuin muilla Pohjois-Euroopan alueilla, asunnon omistaminen on aina ollut prioriteetti tässä maassa. Nykyään Espanjan 26,6 miljoonasta kodista yli 3,8 miljoonaa on tyhjillään, mikä on 14,4 prosenttia kokonaismäärästä INE:n vuoden 2021 tietojen mukaan.

Uusi asuntolaki

Käyttämättömien talojen omistamisesta on tullut rangaistavaa. Näin hallitus päätti ja sisällytti sen hiljattain hyväksymäänsä uuteen asuntolakiin. Siten yli kaksi vuotta perusteettomasti tyhjillään olevista kodeista peritään 50 %:n kiinteistöverolisä (IBI), joka nousee 100 %:iin, jos ne ovat olleet tässä tilanteessa yli kolme vuotta tyhjillään. Nousu on jopa 150 %, jos omistajalla on kaksi tai useampia tyhjiä kiinteistöjä samassa kunnassa.

Tämän lisän maksamatta jättämistä voidaan perustella erilaisilla ​​syillä, kuten esimerkiksi työasiat, asuinpaikan vaihto, asuntoa remontoidaan tai se on myynnissä. Jos olet tilanteessa, että asunto jää pidemmäksi ajaksi tyhjilleen, voit kiertää lakia. Pistät asunnon myyntiin ja laitat sellaisen hinnan, ettei Erkkikään sitä ostais:) ja jos yllätykseksi joku tekisikin tarjouksen, niin sinulla on pelin paikka. Kuten edellisessä blogissani kirjoitin, niin asuntokauppa nojaa pitkälti ulkomaalaisiin ostajiin. Arvokkaimmat asunnot lähtökohtaisesti ovat suunnattu varakkaille ulkomaalaisille, jotka etsivät itselleen ns.talviasuntoa ja tästä syystä suuren osan vuodesta tyhjillään. En pidä tälläisistä laista. Ei kenellekään kuulu se, kuinka paljon talon omistaja käyttää asuntoa. Tulee heti mieleen tapaus, jossa naapuri teki ilmiannon erään ulkomaalaisen autosta. Ilmiannon tehnyt henkilö väitti, että auto on ollut pitkään käyttämättä ja seissyt pihalla. Tuloksena oli, että auto hinattiin pois ja varsinainen syy oli se, että auto oli ulkomaan rekisterissä. Onneksi asuntoja ei voi hinata pois, mutta tälläinen ilkeämielinen ilmiantaminen ei pidä olla sallittua. Tämä tarina kerrottiin meille varoituksena. Automme on Espanjan rekisterissä ja jätimme sen porttimme eteen muutamaksi kuukaudeksi viime keväänä. Suomalainen naapuri kertoi, että eräs ilmiantaja oli jo alkanut tarkkailemaan autoamme, mutta hän oli ilmoittanut, että autoon ei kosketa. Kyseinen ilmiantaja on eläkkeellä oleva belgialainen mies, joka aikansa kuluksi tarkkailee naapurustoa ja tehnyt aikoinaan ilmiannon eräästä parvekeremontista. Siis näitä ihmisiä on aina, valitettavasti. Toivottavasti naapurusto ei ala kyttäämään ulkomaalaisten omistamia asuntoja, sillä kun joku tekee ilmiannon, niin seurauksena on kiinteistöveron korotus. Mitä tekee ulkomaalainen? Palkkaat juristin, joka selvittää mahdollisen väärinkäsityksen. Lopuksi maksat juristin palkkion.

Jos Espanjan valtio itse ei pysty rakennuttamaan riittävästi asuntoja tai saa niitä ulos roskapankin omistuksesta, niin miksi ulkomaalaisten pitää maksaa siitä. Toinen suuri epäkohta on vuokraustoiminta. On mielestäni vääryys vuokranantajaa kohtaa, jos vuokralaisilla on oikeus jäädä asuntoon max 5 vuodeksi, jos he näin haluavat, vaikka he maksavat vuokrat, niin et voi esim.myydä asuntoa. Kuulin, että airbnb-asuntojen vuokraaminenkaan ei ole ongelmatonta. Joku on vuokrannut lyhyeksi aikaa ja jäänytkin asumaan asuntoon ilmaiseksi, siis vallannut asunnon. Asunnonvaltaajilta ei saa poikkasta sähköjä eikä vettä. Tässä kohtaa pitää toimia nopeasti, muutamassa päivässä, koska jos asukas on ollut asunnossa enemmän kuin 2-3 päivää ilman lupaa, niin viranomaiset eivät enään puutu asiaan. Asiat etenevät tämän jälkeen pitkän kaavan mukaan. Näin humoristisesti voisi heitää, että jos teet rikoksen, etkä käryä siitä 2-3 päivän sisällä, niin virkavalta ei välitä ja sinua ei tuomita. Yhtä käsittämätöntä on ymmärtää asunnonvaltauksia, koska mielestäni se on rikos toisen omaisuutta kohtaan. En yhtään ihmettele, jos asunnon vuokraaminen mietityttää. Ystäväni vuokrasi asuntonsa Valenciassa vuokrausvälitysfirman kautta. Vuokralainen maksoi välitysfirman järjestämän siivouspalvelun kerran viikossa, jolloin samalla siivooja tarkisti, että kaikki on kunnossa. Vuokralaiset työskentelivät kansainvälisessä yrityksessä ja kaikki meni kuulemma hyvin. Suomalaiset haluavat vuokrata suomalaisille. Ymmärrän hyvin. Yhteinen kieli ja yhteinen ymmärrys siitä, miten toimitaan.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *