Moni kakku päältä kaunis

Asuntokauppa käy kuumana. Olen käynyt melkein päivittäin katsomassa käytettyjä asuntoja, jotka rakennettu 80-90- luvuilla tai vuoden 2000 alkupuolella. Pidän vanhemmasta asuntokannasta, koska talot ovat kauniita ja yksilöllisiä. Asia mistä minä ja asiakkaani emme pidä, ovat lukuisat asuinkerrokset. Taloissa on keskimäärin kolme kerrosta, joihin pääset kapeita portaita pitkin. Usein talon paras tai parhaimmat huoneet ovat viimeisessä kerroksessa, josta avautuvat näköalat. Alimpien kerrosten huoneet ovat pieniä ja hämäriä, koska pienet ikkunat, eikä näkymiä juuri lainkaan.

Useampi asuinkerros

Suuri asiakaskunta muodostuu ihmisistä, jotka ovat eläkkeellä tai siirtymässä eläkkeelle. Tämän ryhmän kannattaa olla kaukoviisaita ja huomioida lukuisat portaat. Jo pienikin vamma alaraajoissa tai selässä voi estää pääsyn sinne parhaimpaan tilaan, siis ylimpään kerrokseen. Espanjalaiset ovat hoitaneet vuosisatojen ajan erinomaisesti kuntoaan ja lihaskestävyyttä liikkumalla portaita ylös ja alas. Yksi pitkän elämän salaisuus, ehkäpä. Tietenkin liikuntavammaisilla on huonommat mahdollisuudet edes ajatella vanhempaa asuntokantaa. Edellä mainitut pari seikkaa varmaan vaikuttavat siihen, miksi vanhempi asuntokanta myy niin hitaasti. Moni talo ollut myynnissä jo pitkään. Pitkään asumattomana olleet talot alkavat nopeasti rapistuu, sillä täällä kosteassa ja lämpimässä ilmastossa talot tarvitsevat säännöllistä huoltamista. Jos ei muuta, niin ainakin tuulettamista.

Markkinoilla mainostetaan edelleen myytyjä asuntoja

Kun etsit netistä myytäviä asuntoja tai taloja, niin kannattaa tarkistaa, kuinka kauan talo on ollut myynnissä. Hyvin usein on tapahtunut niin, että asiakas näkee talon, johon haluaa päästä tutustumaan. Kiinteistövälittäjä ei vaan vastaa tiedusteluihin tai sanoo, että ei halua esitellä taloa, jos asiakkaalla ei ole käteistä valmiina. Jos kerrot rehellisesti, että oma talo on myynnissä ja olet aloittanut uuden kodin etsinnän, niin voit todellakin saada tylyn vastauksen. Välittäjä ei halua esitellä taloa, koska oma asunto on myymättä tai sitten markkinoilla edelleen oleva asunto on jo myyty, mutta sitä ei ole poistettu myyjän sivuilta. Kannattaa tarkistaa talon tai asunnon myynti-ilmoituksen ilmestymisajankohta. Harmittaa, että sivuilla esitellään jo myytyjä kohteita. Vuoden myynnissä ollut talo mitä todennäköisesti on myyty, varsinkin jos on hyväkuntoinen ja hyvä sijainti.

Kahden kerroksen väkeä

Aikaisemmin kerroin islantilaisesta pariskunnasta, jotka etsivät yksitasoista omakotitaloa ja ovat etsineet jo pidemmän aikaa. Ajattelin, että haastava tehtävä, mutta käytännössä ei ole. Markkinoilla on myytävänä omakotitaloja, joissa on kaksi kerrosta ja kaksi sisäänkäyntiä. Kerrokset eivät ole yhteydessä toisiinsa. Alempaan kerrokseen pääsee vain ulkokautta oman sisäänkäynnin kautta. Molemmissa kerroksissa kaikki mukavuudet, siis keittiö, kylppäri, olohuone ja makkarit. Itselleni tuntuu oudolta, koska ei ainakaan Suomessa haluta asua vaikkapa aikuisena eläköityneiden vanhempien kanssa samassa talossa, mutta eri kerroksissa. Toisaalta talo menettää avarat tilat ja ovat epäkäytännölliset yhdelle perheelle tai pariskunnalle. Jos portaat yhdistäisivät kerrokset ja olisi yksi iso keittiö, isot huoneet ja kylppärit, niin talo tekisi ainakin itseeni vaikutuksen. Kävin pari viikkoa sitten tutustumassa taloon, jossa oli erilliset kerrokset. Talosta oli mahtavat näköalat, mutta pienet ikkunat. Yläkerran toinen keittiö oli pieni ja pieni ikkuna, josta ei nähnyt ulos. Keittiön vieressä suhteellisen pieni olohuone, jossa myös pienehkö ikkuna. Olisin halunnut ottaa koko keittiön pois näköalan edestä ja tehdä ison olohuoneen isoilla ikkunoilla, joista avautuisi hulppea näköala.

Varo tapetteja, tuoksukynttilöitä ja vastamaalattuja seiniä!

Pidän voimakkaista väreistä. Väreillä on suuri vaikutus mielialaan, kuten kirjoitin blogissani, joka käsitteli fengshuita. Tietysti asuntokonsulttina olen oppinut, että lähiaikoina maalatut seinät tai tapetointi herättävät suuret epäilykset, ainakin pitäisi. Yleensä epäilykseni ovat osunut oikeaan. Kun tarkkaan katsoo näitä värikkäitä tai tapetoituja seiniä, niin niissä on havaittavissa kosteusongelmista kertovia jälkiä. Asuntonäytöillä pitäisi olla kuin salapoliisi suurennuslasi kädessä. Kerran talon omistaja kertoi, kuinka hänen taiteilija ystävänsä halusivat maalata talon seinät kiitokseksi omistajan vieraanvaraisuudesta. Justiinsa, joo, ajattelin. Hänen ystävänsä olivat saaneet tehtäväkseen piilottaa kaikki kosteusvauriot seinissä, tämä todennäköisin totuus. Ei kannata olla naivi, mutta tietenkin ei asia aina ole näin, kunhan tarkastat seinät ja käytät monesti suosittelemaani kosteusmittaria. Mittari kertoo totuuden. Omassa asunnossani maalasin myös makuuhuoneen seinät, mutta siihen itselläni on hyvä selitys. Makuuhuoneeseen laitettiin äänieristyslevyt, joiden ääriviivat halusin peittää voimakkaan värisellä maalilla. Jopa muutaman vuoden vanhoissa asunnoissa on jo havaittavissa kosteusongelmia. Rakentamisen taso on kirjavaa ja jollet usko, niin kannattaa mennä käymään ja katsomaan rakennustyömaan reunalle ja saatat yllättyä. Tänään kävin talossa, jossa paloi tuoksukynttilät keskellä kirkasta päivää. Tietysti heräsi epäillys ja löysin seinistä kosteusvaurioita, jotka taas kielivät homeongelmasta. Huoneet olivat nopeasti ja edullisesti remontoitu myyntiä varten, mutta se myös näkyi. Yhdessä kylpyhuoneessa oli erikoinen kuvioitu seinä ja kun koskin sitä, niin huomasin, että se olikin jonkinlaista muovista tapettia. Ei muovitapettia seiniin, por favor!

Pitääkö kaikki olla niin valmiiksi tehty?

Avaimet käteen, kiitos! Ostat valmiin skandinaavisen näköisen asunnon, joka on jo valmiiksi kalustettu. Kuullostaa hyvältä, eikö vain? Suosittelen malttia ja aktiivisuutta. Jos ostat noin 200 000€ asunnon + 10% kulut päälle, niin eikö silloin ostajalla olisi varaa itse kalustaa asuntonsa mieleiseksi. Espanjassa on todella hyviä huonekaluliikkeitä, joissa kauniita huonekaluja. Kuljettavat kotiin ja jopa kokoavat. Pitääkö kaikki olla niin valmiiksi tehtyä? Valenciassa, jossa ei juurikaan englantia osata liikkeissä, niin ostimme kauniita huonekaluja aikoinaan ihan viittomalla ja käyttämällä kääntäjää. Meillä oli loppujen lopuksi ihan hauskaa. Myyjät kokivat viihdyttävänä tavata pariskunta, joka huonolla espanjan kielen taidolla ostivat huonekaluja ja kauppa kävi. Eräs suomalainen välittäjä vannoi vain näiden valmiiksi kalustettujen asuntojen nimeen ja eikä mikään ihme. Kiinteistövälittäjät saavat isoimmat proviikat juuri uusista asunnoista. Tämä ehkä yksi selitys, miksi vanhemman asuntokannan myynti ei kiinnosta, vaikka kysyntää riittää.

Niin silloin joskus

Suomalaiset ostajat edelleen hakevat niitä edullisia asuntoja. Aikoinaan Espanjasta sai suhteellisen edullisesti hyviä asuntoja, mutta ei enään. Jos asunto maksaa alle 100 000€, niin mitä voit odottaa? Nämä asunnot ovat usein remontoitavia kohteita. Keskimäärin myytävät asunnot liikkuvat yli 100 000€ ja 250 000€ välillä. Olen usein kuullut, kuinka jotkut muistelevat niitä hyviä aikoja, jolloin suomalaiset eläkeläiset ostivat edullisesti kunnon asuntoja ja kaikki oli niin paljon edullisempaa. Nykyään on kysynnän ja tarjonnan laki, jonka myyjät tietävät. Kun tarjonta ei yllä kysynnän tasolle, niin tulee kova kilpailu ja hinnat nousevat. Costa Blancan alue on erittäin suosittu ja asuntokauppa käy vilkkaana, etenkin Alicanten seudulla.

https://amzn.to/3U81wlQ

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *