Juristi tai isännöitsijäntodistus

Asunnot ovat edelleen kalliimpia kuin vuosi sitten Espanjassa ja tilastot heijastavat edelleen hintojen nousua, vaikka nousuvauhti on hidastunut. Uusien asuntojen hinnat nousivat eniten, 7,7 % vuoden takaisesta. Käytetyn asunnon hinta nousi 2,9%, mikä on alhaisin kahteen vuoteen.

Asuntokauppa Suomessa

Suomessa asuntojen hinnat ovat yleisesti laskeneet, mutta on paikkakuntia, joissa ei olla mielestäni realisteja. Asunnot eivät mene kaupaksi, mutta silti pidetään hinnat ylhäällä. Kauppa ei käy. Odotellaan jotain ihmettä tapahtuvaksi, jota ei ole näköpiirissä. Teimme tarjouksen eräästä kerrostaloasunnosta sen jälkeen kun mieheni oli selvittänyt taloyhtiön tilanteen. Kävi ilmi, että vaikka korot olivat nousseet, niin edelleen talon asukkaiden huoneistokohtaisissa lainoissa 0% korko ja tonttivuokraan ei muutosta, vaikka se on sidottu elinkustannusindeksiin. Huoneistojen omistajat eivät olleet reagoineet tilanteeseen, vaikka monella on vielä tämän lisäksi henkilökohtainen laina pankista, joten korkojen nousu takuulla näkyy. Mieheni tiedusteli asiaa kiinteistövälittäjältä ja hän ei tiennyt mistään, oli vaan ymmällään. Taloyhtiö piti ylimääräisen hallituksen kokouksen ja totesi, että virhe on tapahtunut. Tilintarkastaja ei ollut huomannut näin selvää asiaa. Mieheni on entinen vero- ja tilintarkastaja ja piti tämän luokan virhettä erittäin vakavana. Tuloksena oli, että huoneistojen omistajille tulee ylimääräistä maksettavaa, 6 kk rahoitusvastikkeet. Meidän tarjousta asunnosta ei hyväksytty. Lyhyellä matematiikallakin laskettuna kyseisen asunnon omistaja ei tee voittoa, koska maksettuaan ylimääräiset vastikkeet hänen asuntonsa arvo jää alle sen summan, jonka olimme valmiit tarjoamaan. Tätä ei järjellisesti ymmärrä.

Suomessa oltava isännöitsijäntodistus, Espanjassa tiedot hankkii juristi

Laissa sanotaan, että isännöitsijäntodistus ei saa olla enempää kuin 3 kuukautta vanha. Tästä meillä on ikävä esimerkkitapaus. Olimme myymässä kerrostaloasuntoa ja saimme tarjouksen, jonka hyväksyimme, mutta sitten myyjä huomasikin, että isännöitsijän todistus oli vanhentunut ja tämä piti totta kai hoitaa. Kiinteistövälittäjällemme tuli kiire saada päivitetty todistus, koska ostajehdokas alkoi vetääntyy kaupasta, koska heillä ei ollut viimeisiä tietoja kiinteistöstä ennen tarjouksen tekoa. Meille on myös ehdotettu, että saisimme isännöitsijän todistuksen annettuamme ensin ostotarjouksen. Emme tietenkään suostuneet, koska todistuksessa on kaikki tiedot myös taloyhtiön tilanteesta ja mahdollisista remonteista, jotka totta kai vaikuttavat mahdolliseen ostotarjoukseen.

Oletteko edelleen kiinnostuneita ostamaan asunto?

Kiinteistövälittäjä, jolle annoimme tarjouksen, ei ole vieläkään tilannut uutta todistusta(70€), vaan edelleen myy asuntoa vanhalla isännöitsijäntodistuksella. Saimme taloyhtiötä ja asuntoa koskevat ajantasalla olevat tiedot muuta kautta. Kun kysyimme, että onko tilanne omistajan osalta muuttunut näiden kahden kuukauden aikana, niin kiinteistövälittäjä ihmetteli kysymystä ja esitti vastakysymyksen. Oletteko siis edelleen kiinnostuneita ostamaan asunnon? Meinasin tuoliltani pudota, koska kuka nyt olisi säännöllisesti yhteydessä välittäjään, jos kaupanteko ei kiinnostaisi. Eikö välittäjän tehtävä ole tehdä kauppaa? Jokainen potentiaalinen ostajaehdokas, joka on tehnyt tarjouksen pitää pitää kaupanteossa mukana. Itsestään selvä asia ja jos ei ole, niin ei ole ihme, jos kauppoja ei synny.

Vanha ja uusi asunto

Olen useamman kerran kirjoittanut talostamme Valencian ulkopuolella. Koska talo on vanha, niin se on saanut vähemmän huomiota kiinteistövälittäjiltä, kuin aikoinaan uudempi asuntomme. Tuttu välittäjämme paljasti, että kiinteistövälittäjä saa vähemmän proviikkaa vanhasta kuin uudesta kohteesta, joten tämä voi osaltaan selittää passiivisuuden. Autolla Valenciasta kyläämme El Puig de Santa Maria kestää 15 minuuttia. Pääset helpommalla, kun keskityt kohteisiin kaupungissa tai uudiskohteisiin kaupungin lähiöissä.

Miksei kauppa käy?

Kun keskustelen välittäjien kanssa, niin he menevät puolustusasemiin ja kokevat, että ajatusten vaihto olisi kritiikkiä heitä kohtaan. Kritiikkiä se silloin onkin, jos ei kauppa käy, mutta sen takia pitäisi pystyä rakentavaan keskusteluun. Muutama kilometri meistä pohjoiseen on kaupunki Pucol, joka tunnetaan paremmin. Meidän El Puig on siis kylä, jossa kumminkin on kaksi englanninkielistä lastentarhaa, hyviä ravintoloita ja erittäin siisti. Vanhoista rakennuksista pidetään huolta, niitä remontoidaan ja uusia asuntoja nousee kaupungin laitamille. Meidän talomme sijaitsee suojellussa vanhassa kaupungissa. Kylässä tapahtuu siis paljon myönteistä kehitystä. Minkä takia arvokas, hyvässä kunnossa oleva(tehty poikkeuksellisen tarkka ja kallis kuntotutkimus) ja kaunis vanha townhouse ei siis ole myyty? Keskustelin kolmen suuren kiinteistövälitysfirman välittäjän kanssa ja lopputulos oli, että kukaan ei ollut edes tutustunut koko paikkakuntaan. Eräs piirre, mistä en pidä, on se, että myyjät vaihtuvat. Kun annoin heille tietoa kylän asuntotilanteesta, niin he eivät olleet kartalla ja sain nämä kolme selitystä, jotka eivät mielestäni pidä paikkaansa. Väite nro 1 oli, että taloa ei osta espanjalainen, koska liian kallis, joten fokus on ulkomaalaisissa ostajissa. 2. väite, että talossa ei ole puutarhaa ja 3. väite, että ostajat eivät ole kiinnostuneet uima-altaasta, ainakaan riittävästi.

Väite nro 1. vastaukseksi sanon, että paikkakunnalle rakennetaan koko ajan uusia taloja, joiden keskihinta on 350 000€ ja näitä ei ensisijaisesti osta ulkomaalaiset. Väite nro 2. vastaus on, että talossamme on todella iso takapiha, jonne voi vähällä kustannuksella tehdä puutarhan. Tällä hetkellä siellä ei ole puita, koska ne kuivuivat. Kuten aikaisemmin kirjoitin, niin on myyjän mielikuvituksen puutetta ja laiskuutta, jos ei viitsi tehdä kuvitettua kuvaa, johon on suunniteltu havaintokuvia esim. puutarhasta. Väite 3. vastaus on, että meidän uima-altaamme on mahdollista jäähdyttää kuumalla ilmalla ja lämmittää kun on viileätä, joten oleskelu veden äärellä antaa lisää painoarvoa kiinteistölle. Altaaseen tehty perusteellinen remontti ja uusittiin kaakelointi. Yleisesti asunnot, jotka myydään merinäköalalla ovat kalliimpia, vaikka meri vain pilkottaisi jossain. Uima-allas on siis ilman muuta iso plussa, varsinkin kun se on hyväkuntoinen ja oma.

Ehdota kiertoajelua

Loppupäätelmä on, että myyjät eivät ole motivoituneita myymään kohdetta, jonka eteen pitää tehdä enemmän työtä. Otetaan ne helpot kohteet ja mahdollisimman uuden karheat asunnot. Tämän vuoksi päätimme osallistua talomme myymiseen ja laitoimme sen vuokraukseen Oikotielle. Ehdotamme, että taloon ja paikkakuntaan voi tutustua ensin vuokraamalla talon. Tämän jälkeen, jos on kiinnostusta sen ostamiseen, niin kauppahinnasta vähennetään maksetut vuokrat. Olemme itse myyneet melkein kaikki kiinteistömme. Selitys tähän on mieheni tarmokas aktiivisuus viedä kauppaneuvottelut loppuun. Jokainen, joka tekee ostotarjouksen, on potentiaalinen ostaja ja tällöin aloitetaan tärkeät neuvottelut, jotka ovat aina johtaneet kauppoihin. Oma roolini on etsiä tietoa, auttaa ja olla mukana asuntokonsulttina. Mieheni hallitsee lakiasiat, tilintarkastusasiat ja verotuksen. Eräs erinomainen tapa myydä on viedä ostajat kiertoajelulle paikkakunnalle ja esitellä paikkoja. Kannattaa ehdottaa pientä ajelua, jos ei alue ole entuudestaan tuttu.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *