4% asunnon arvosta valtiolle

Myin asunnon viime keväällä, enkä käyttänyt juristia. Syy tähän oli, että se oli melko uusi kerrostaloasunto, jonka ostin muutama vuosi sitten. Ostaessa juristini selvitti kaikki asuntoon liittyvät asiat huolellisesti. Kaupanteon jälkeen olin tyytyväinen, koska säästin 1000-1500 euroa juristin palkkiosta. Aikaisemmin olemme käyttäneet aina juristia talokaupoissa, mutta tällöin on ollut kyse villasta tai vanhemmasta kerrostaloasunnosta.

Kärsinyt oon kantapään kautta mut se kantaa hedelmää

Myönnän, että en ollut oikein kartalla siitä, milloin minun kuuluu hakea maksamani 4% summa Espanjan valtiolta takaisin tai onko asialla jokin aikaraja. Espanjassa on käytäntö, että kun myyt asuntosi, niin maksat veroa, mikä on 4% asunnon myyntiarvosta valtiolle. Minkä takia? Sen takia, että jos teet voittoa, niin valtio pidättää summan itsellään. Minä en tehnyt asuntokaupassa voittoa, joten summa olisi pitänyt automaattisesti palauttaa, mutta näin ei tapahtunut. En käyttänyt juristin palveluja, joten kukaan ei kertonut minulle, että sinun pitää itse tehdä se ja hakea summa takaisin 4 kuukauden sisällä kaupanteko päivästä! Yleensä palkattu juristi tekee sen automaattisesti.Totta kai tiesin, että minun on se tehtävä, kuka muukaan sen tekisi? Otin muutaman kuukauden päästä yhteyttä uuteen juristiini uudella paikkakunnalla, joka hoiti kaikki kiinteistöasiani ja pyysin häntä tekemään ilmoituksen verottajalle. Hän lupasi hoitaa asian, kunhan annan hänelle luvan ottaa yhteyttä esim. kiinteistövälitysfirmaan, joka hoiti kaupan ja juristiini, joka hoiti aikoinaan asunnon oston. Tietysti ylimääräistä maksua vastaan. Olin ihan tyytyväinen, kunnes juristini ilmoitti, että koska kaupanteosta on kulunut yli 4 kk, niin Espanjan verottaja rankaisee eli pidättää ylimääräisen summan minulle kuuluvasta rahasummasta. Se 4% kauppahinnasta on 100% minun rahojani, jotka jouduin antamaan niin sanotusti pantiksi verottajalle ja nyt minua sakotetaan, koska haen summaa takaisin myöhemmin, kun mitä verottaja olisi halunnut. Olen tavallaan antanut rahojani verottajan käyttöön, lainannut, joten ne pitäisi maksaa takaisin korkojen kera, eikä sakottaa. En ole vielä saanut vastausta, mutta odotan verottajan päätöstä siitä, kuinka vähän saan rahojani enään takaisin.

Tavoitteeni on jakaa uusin tieto asuntomarkkinoista

Tuttu kiinteistövälitysfirma Valenciassa ja juristini Torreviejassa, kumpikaan ei ollut informoinut minua tästä asiasta, mutta nyt ainakin te lukijat olette tietoisia. Päivittäin seuraan Espanjan mediaa ja etsin sieltä kaikki asuntokauppaan liittyvät artikkelit, haluan jakaa uusimman tiedon kanssanne. Välitän tiedot heti kun ne ilmestyvät sanomalehtiin tai mitä kiinteistövälittäjät kertovat minulle. Tämän vuoksi en voi asettaa tiettyjä päiviä, jolloin seuraava blogini mahdollisesti ilmestyy. Kerron avoimesti myös tilanteista, jotka ovat tulleet eteeni aivan yllättäen, nurkan takaa. Näiden vuosien varrella sitä on oppinut miten navigoida Espanjan asuntomarkkinoilla, joskus yrittämisen ja erehtymisen kautta, minun tappiokseni, teidän voitoksi. Vuosien asuntokauppojen tekemisen jälkeen voin sanoa, että harjoitus tekee mestarin!

Muutkin mokaa

Tätä kirjoittaessa tuli vanha kappale mieleen, jota soitin ensi kertaa ohjaamallani miesten vesiliikuntatunnilla. Useammalle osallistujalle lihaskuntoharjoitteet vedessä oli jotain aivan uutta, joten ajattelin vähän keventää tunnelmaa ja soitin kappaleen Muutkin mokaa, Pauli Hanhiniemen esittämänä. Pitää olla myös armollinen itseään kohtaan, sillä kulttuuri, ihmiset ja toimintatapakulttuuri poikkeavat siitä, mihin olemme Suomessa tottuneet. Antennit ylhäällä asuntokaupassa.

Muutkin mokaa 

Pauli Hanhiniemi

Valopäitten joukkoon tähtäsin, minäkin mut ei tuu mitään. Meditaatioon ja ismeihin, sekosin niinkuin pitää.

Oppi kautta kantapään lensi veks ja menemään. Tähtihetkeni mä kirjasin mokatkin, mutt harvemmin. Ne mä villaisella painelin painelin, tietenkin.

Oppi kautta kantapään lensi veks ja menemään. Typeryyttään on niin vaikee myöntää, myönnän sen.

Tää ei oo ihan haudan vakavaa muutkin mokaa.

Mä en kaipaa kiikkuun riippumaan kun käsitän, ett muutkin mokaa. Enkä karkaa kauas Nevadaan kun käsitän, muutkin mokaa. Kärsinyt on kantapää mut se kantaa hedelmää. Typeryyttään on vaan vaikee myöntää, myönnän sen.

Tää ei oo ihan haudan vakavaa muutkin mokaa. Mua saa, mua täytyy valistaa muutkin mokaa.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *