“Kansakunnan sivistyksen taso näkyy siinä, miten se kohtelee eläimiään.”-Mohandas Gandhi

Päätimme, että koira pitää kouluttaa, vaikka olikin pieni, mutta ehkä juuri siksi lipesimme koulutuksesta. Jokaisen koiran omistajan velvollisuus on kouluttaa koira. Espanjassa pääosin koirat ovat hyvin koulutettuja, mutta myös sosiaalisia. Koirat saavat tulla tervehtimään lajikumppaneitaan. Lähtökohtaisesti koirat tietenkin pitää olla talutusremmiin kytkettyinä, mutta jos vapaana, niin tottelevat omistajaansa kiitettävästi.Täällä on tullut vastaan ulkomaalaisia koiranomistajia, jotka haluavat matkia espanjalaisia ja antavat koiran juoksennella vapaana sillä seuraamuksella, että koirat vaarassa jäädä auton alle. On tullut vastaan pari läheltä piti tilannetta. Muutamia kertoja olen lenkillä ottanut koirani syliini ja juossut vapaana olevaa koiraa kohti tien toiselle puolelle, kun vapaana ollut koira on lähtenyt ylittämään autotietä. Tällä tavoin olen halunnut estää koiran juoksemisen tien yli auton alle. Uskomattomin tilanne sattui, kun iäkkäämpi nainen ulkoilutti kahta pientä koiraansa siten, että meni itse auton ratin taakse ja jätti koirat juoksentelemaan auton ympärillä. Hän vaan lähti ajamaan, eikä huomioinut missä koirat olivat. Muistan kirkaisseeni järkytyksestä, koska se näytti aivan hirveältä. Ruotsalainen pariskunta tuli juttelemaan ja he kertoivat, että asialle ei kukaan voi tehdä mitään. Vanha rouva on koirien omistaja, mutta jokainen pelkää, että on vain ajan kysymys kun jompikumpi tai molemmat koirat jäävät auton alle.

Koira oppii vain kouluttamalla

Naapurissamme asuu nuori schäferi nimeltä Q. Parvekkeemme ovat vierekkäin, joten olemme voineet vaihtaa päivittäiset kuulumiset Q:n kanssa ja tietysti paijanneet. Q:lla todella kaunis ja älykäs katse, joten en ihmettele, että schäferit työskentelevät poliisivoimissa. Jokainen joka tuntee meidät ja puudelimme Stellan, voi vaan kuvitella miten olemme pärjänneet nuoren, ison ja voimakkaan schäferin kanssa. Alkumenestys oli surkea. Q vaistosi viisaana koirana, että nuo naapurit ovat ihan pehmiksiä ja päätti aika pitkälle kävelyreitit ja kävelynopeuden. Lisäksi Q opetti meille muutamia piruetteja kävelyn lomassa. Naapurustolla oli varmaan ratkiriemukasta seurata meitä, jos sattuivat näkemään. Q:ta seurasi puudelimme, joka aina näytti pienen hammasrivistön, jos Q tuli liian lähelle. Q oli kiinnostunut pienestä kaverista ja halusi tehdä tuttavuutta. Yritimme olla tiukkoja ja noudatimme annettuja komentosanoja, mutta tulos ei aivan tyydyttänyt meitä, kunnes lopulta tuli onnistumisen kokemuksia. Mahtava tunne, kun voimakas eläin tottelee ja pystytte tekemään yhteistyötä. Päätin tutustua koiran kouluttamiseen katsomalla koulutusvideoita ja lukemalla koirakouluista somesta. Koira ei ole tyhmä eläin. Melkeinpä hellyttävät tilanteet ovat olleet, kun Q on tuntenut, että toinen koira on uhka tai toinen koira ollut vapaana ja lähestynyt meitä, niin Q siirtynyt kävelyttäjän eteen, jomman kumman meistä, ja antanut suojellusta. Q:n omistaja Jari sanoi, että kyllä Q on erinomainen koira suojelemaan niin omistajaansa kuin ulkoiluttajaansa ja talonvahtina armoton.

Ymmärsin, että kaikkein tärkeintä on meidän oma käytös, kuinka otamme kontaktia koiraan ja palkitsemme sitä. Koiran pitää ymmärtää kuka on pomo ja sen ymmärtäminen rauhoittaa koirankin, sillä se voi itse ottaa rauhallisemmin. Yhteyden hakeminen koiran kanssa ja looginen toiminta, vievät jo pitkälle. Olen ottanutkin haasteeksi Q:n saaminen tottelemaan itseäni rentouttamalla itseni ja toimimalla rauhallisesti ja loogisesti. Ei tarvita äänen korottamista, eikä nykäisyjä hihnasta. En väitä, että olisi helppoa, mutta tavoitteena on onnistua ja saada vahva koira tottelemaan. Puudelimme kohdalla olen jo luovuttanut, vaikka jotkut sanovat, että vanhempikin koira oppii uusia temppuja. Stella on 8-vuotias ja meidän kouluttaminen on sen mielestä onnistunut erittäin hyvin.

Koiran kouluttamisessa numero 1 on palkitseminen

Q on koulutettu koira ja sen huomaa kun tulee vastaan toisia koiria tai kissoja tai ihmisiä, Q ei juurikaan kiinnitä huomiota, vaan kerran vilkaisee ja jatkaa matkaa. Luonnostaan koira ei näitä asioita osaa. Koiran kouluttaminen on loogista. Hyvä käytös palkitaan, ei-toivottu jätetään huomiotta ja toivottu käytös tehdään koiralle mahdollisimman helpoksi. Ei huutoa eikä uhkaavaa käytöstä. Koiran kouluttamisessa numero 1 on palkka ja se pitää antaa 1 sekunnin kuluessa, jotta koira osaa yhdistää oikean käytöksen ja palkan toisiinsa. Aluksi minulla oli takkini taskussa herkkupaloja ja kun aloin sieltä herkkua kaivamaan, niin tilanne oli ohi, joten ei näin. Toinen asia, jonka opin oli se, että ei aina saman makuista palkkaa, koska herkku kokee inflaation. Kuulemma ei kukaan lihapulliakaan jaksa popsia joka päivä. Joten olen viime aikoina ostanut neideille Q:lle ja Stellalle erilaisia herkkuja kaupasta. Juustonmakuiset herkut ovat vaihtuneet mm.lohipaloihin tai lihasuikaleisiin. Kuten jo kirjoitin, että koirat eivät ole tyhmiä. Neidit vetivät lenkin jälkeen sellaista teatteria takapihalla, että huomasin herkkupalojen hupenevan silmissä. Tärkeintä ovat päivittäiset toistot, mutta on muistettava, että tärkeintä on laatu eikä määrä. Koira saattaa myös väsyä, joten pitää olla taukoja. Jokainen koira ja ihminen on erilainen ja sama tapa ei aina toimi kaikille.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *