Yksityinen lääkärikeskus

Käsitykseni mukaan Espanjassa terveydenhuoltopalvelut ovat hyvät, samoin terveydenhuoltohenkilöstön koulutustaso korkea. Eilen ensimmäistä kertaa mieheni käytti yksityisiä terveyspalveluja, koska verenpaine oli ollut hälyttävän korkealla jo viikon ajan lääkityksestä huolimatta. Olimme yhteydessä suomalaiseen sairaanhoitajaan, joka lupasi olla paikalla yksityisessä sairaalassa ja olla tulkkina. Otimme taksin ja menimme paikan päälle suoraan päivystykseen.

Päivystys

Kävelimme sairaalan ovista sisälle ja lähdimme seuraamaan punaista viivaa, joka oli maalattu lattialle ja joka johti meidät lopulta päivystykseen. Tulimme yllättävän pieneen eteisaulaan, joka oli täynnä ihmisiä. Tuoleja oli vain seinän vierustoilla ja niitäkin liian vähän. Menimme hakemaan ulko-oven vieressä olevalta laitteelta jonotusnumeron ja siirryimme ulos seisomaan ja odottamaan. Mieheni ei voinut olla sisällä, koska siellä oli huono ilmanvaihto ja kuuma. Ulkona sentään saimme raitista ilmaa. Seisottuamme pari tuntia, niin pääsimme ilmoittautumaan tiskille ja saimme uuden jonotusnumeron. Menimme takaisin ulos seisomaan ja odotimme seuraavaa siirtoa. Noin tunnin päästä meidät ohjattiin pieneen huoneeseen, jossa hoitaja mittasi mieheni verenpaineen ja leposykkeen, joka läheni jo 100. Verenpaine korkea, yläpaine lähemmäs 170 ja alipaine 99. Tämän jälkeen pyydettiin palaamaan eteisaulaan ja odottamaan seuraavaa kutsua. Menimme takaisin ulos. Mieheni alkoi voida huonosti ja löysimme onneksi erään huoneen perältä juoma-automaatin. Muuten vettä ei ollut missään tarjolla. Olimme tähän mennessä seisoneet 3,5 tuntia, kunnes ystävällinen suomalainen tulkki tuli hakemaan mieheni. Hän pääsi vihdoin lääkärin luo. Pian sen jälkeen, kun mieheni oli mennyt sisään pariovista, niin sinne tuotiin paarit. Ajattelin heti, että nyt hänet tuodaan paareissa ulos ja aloin miettimään, miten tästä eteen päin, mutta väärä hälytys. Sain viestin, että hän istuu yksin vastaanotossa ja lääkäri lähti muualle miettimään, että kuinka saada resepti ulos tietojärjestelmästä. Kun hän oli vihdoin tullut ulos vastaanotosta uuden reseptin kanssa, niin kokonaisaika päivystyksessä oli 4 tuntia.

Kuvitteellinen epikriisi eli loppulausunto

Melkein juoksimme ulos sairaalasta, koska olimme niin turhautuneita ja vihaisia. Äkkiä jostain taksi ja pois täältä. Halusimme vain päästä istumaan johonkin ja saada juotavaa. Kotiin päästyämme aloin lukemaan epikriisiä ja ihmettelin suurta ristiriitaa mieheni kertoman kanssa. Epikriisin mukaan lääkäri olisi tutkinut mieheni ja kysynyt esim.sydänsairauksista, mutta näin ei ollut tapahtunut. Vastaanotolla lääkäri oli pitänyt parin metrin etäisyyden potilaaseen ja ainoastaan kysynyt allergioista. Hän oli ehdottanut, että varataan aika lääkärin vastaanotolle noin 2 viikon päähän. Mieheni vaati, että hänen pitää saada lääkitys nyt heti ja myös nesteenpoisto. Lisäksi hän ilmoitti, että hänellä on sydänlihaksen paksuuntuma. Lääkäri vastasi, että hän ei voi kirjoittaa lääkitystä, koska sairaalan tietojärjestelmä ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Mieheni vastasi, että jos hän ei saa päivitettyä lääkitystä, niin hän menee toiseen paikkaan. Tämän jälkeen alkoi tapahtua ja lääkäri poistui selvittämään miten resepti pystytään kirjoittamaan potilaalle. Suurin osa siitä 30 minuutista, jonka mieheni oli vastaanotolla, hän istui yksin siellä.

Toivottavasti meidän tapaus on poikkeus. Teemme asiasta reklamaation, jottei vastaavaa tapahdu kenellekään toiselle. Ei voi käsittää, että lääkäri ei välitä potilaansa hyvinvoinnista. Vakuutus maksaa käynnit. Lievästi kohonnut verenpaine aiheuttaa harvoin huomattavia oireita, mutta sen seurannaisvaikutukset voivat olla sitäkin vaarallisempia. Pitkään jatkunut kohonnut verenpaine on rasitus sydämelle ja verisuonille. Se saattaa vahingoittaa valtimoita ja aiheuttaa aivohalvauksia ja sydäninfarkteja. Joten tämän asian kanssa pitää olla tarkka.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *