Alicanten provinssi Espanjan suosituin

Pandemian jälkeen hinnat nousseet yli 9%, valtakunnallisesti eniten Malagan provinssissa, yli 10%. Alicanten kunnista mm.Calpe ja Pilar de la Horadadan hinnat ovat nousseet jopa yli 20%. Vielä vuonna 2016 lamavuosien jälkeen Torrevieja oli yksi edullisimmista rannikkoalueista Espanjassa.

Kaikista Espanjassa myydyistä asunnoista oli 13,7% ulkomaalaisten ostamia. Alicanten vastaava luku on 40,7%. Seuraavana on Mallorca 35,37% ja Malaga 33,7%. Laman jälkeen rakentaminen sai uutta puhtia ja ulkomaalaisille alettiin rakentamaan ns.skandinaavisia asuntoja, jotka menevät kaupaksi kuin kuumille kiville, kuten täällä Torreviejassa. Kannattaa olla tarkkana, vaikka kaikki näyttää vaalean raikkaalta, niin pinnan alla voi olla yllätyksiä. Mottoni on, että aina kosteusmittari mukaan ja käyttöön. Asuntomarkkinoille tulee lisää myös vanhempaa rakennuskantaa, koska sukupolvet vaihtuvat ja englantilaiset myyvät omia asuntojaan. Tästä huolimatta hinnat ovat nousseet, vaikka myös tarjontaa on paljon. Parhaat hintakehityksen vuodet ovat kuitenkin takanapäin ja hinnat vakiintuneet nykyiselle tasolle. Edullisimmat alueet ovat Playa del Cura ja keskusta, kalleimmat kiinteistöt ovat Los Balcones- Los Altos del Eden ja La Mata.

Olen tavannut kiinteistövälittäjiä ja udellut ketkä asuntoja nykyään ostavat. Moni on vastannut, että norjalaiset, tanskalaiset, ruotsalaiset ja hollantilaiset…suomalaisista ei kukaan mainitse mitään. Pohjoismaalainen saattaa paeta nykyistä ahdistavaa ilmapiiriä kotimaassaan ja haluavat muuttaa maasta pois. Muutos on siinä, että ulkomaalaiset ostavat asunnon enemmän pitkäaikaiseen käyttöön, ei pelkästään loma-ajan asunnoiksi. Olen kuullut usealta, että ovat myyneet kaiken omaisuutensa kotimaassaan ja muuttaneet pysyvästi Espanjaan. Isoja päätöksiä, mutta jos on mahdollista tehdä töitä etänä, niin miksi ei, valohoitoa ympäri vuoden.

San Pedro del Pinatar, Murcia

Kirjoitin aikaisemmin myytävänä olevasta kerrostaloasunnosta aivan meren äärellä San Pedro del Pinatarissa. Kävimme katsomassa paikkaa paikan päällä, koska hinta-laatu suhde erinomainen ja sijainti täydellinen. Samassa talossa pari kerrosta ylempänä, samankokoinen asunto on myynnissä hintaa 350 000€ alkuperäiskunnossa. Tämä asunto on ollut myynnissä hintaan 279 900€, mutta välittäjä puhui jo hintalapusta 270 000€.

Asuntoa myy Campoverde 47 casas ja asunnon löytää REF:C4-SP115. Kiinteistövälittäjänä toimi Bart, joka asunut Espanjassa lähemmäs 10 vuotta ja hallitsee hyvin englannin ja espanjan kielet. Bart on arkkitehti ja sillä silmällä katsoo myytäviä asuntoja. Häneltä saa tietoa ja hyviä vinkkejä mm.asuntojen muutostöistä. Ostimme oman talomme Torreviejassa juuri Bartilta ja ystävystyimme hänen kanssaan. Bart on energinen ja sanoo asiat suoraan. Hänellä on urheilutausta, entinen kilpa-ajaja ja nykyisin intohimoinen pyöräilijä. Hän päivittää pitkät pyörälenkkinsä facebookiin, josta voimme päätellä Bartin liikkeet. Mieheni kanssa meille on tullutkin käyttöön Bartia koskeva lausahdus, “Lentävä hollantilainen taas menossa”. Iltaisin saattaa olla vaikeuksia saada kaveri kiinni, mutta käytännössä hän työskentelee viikon jokaisena päivänä.

Mar Menorin kauneinta aluetta

Tapasimme Bartin hänen toimistonsa edessä ja lähdimme hänen autollaan kohti meren rantaa. Rantaa pitkin kulkee pitkä, kaunis ja rauhallinen rantatie. Kun katsoo merelle, niin näet kaukana Mar Menorin talojen ja vuoriston ääriviivat. Tunnelma on rauhallinen. Paikkakunta kovin espanjalainen, mutta hyvin ovat ulkomaalaiset löytäneet kaupungin, koska uusia asuintaloja nousee sisämaahan. Ranta-alueet ovat haluttuja, mutta niin vaikea saada. Siksi tämä asunto on helmi. Päinvastoin kun pari kerrosta ylempänä oleva samanlainen asunto, niin tämä asunto, 3.kerros, on erinomaisessa kunnossa. Asunnon omistaa espanjalainen vanhempi pariskunta, yli 80-vuotiaat, jotka ovat satsanneet asuntoonsa paljon, koska asunto piti olla se lopullinen koti. Tilanne muuttui ja veri veti takas kotiseudulleen Pohjois-Espanjaan, jossa on suku. Kuullostaa järkevältä, koska kun ikää tulee, niin turvaverkko on hyvä olla lähellä.

Kun olimme astumassa asuntoon sisälle, niin Bart halusi esitellä meille asunnon erikoisuuden. Ulko-ovi on erittäin turvallinen mm.jos tönäiset ovea voimallisesti tai lyöt, niin hälytysjärjestelmä kytkeytyy päälle. Heti sisään päästyämme meille avautui todella iso ja valoisa olo-huone. Lattiat koko huoneistossa ovat vaaleaa marmoria. Olo-huoneesta pääsit suoraan isolle ja pitkälle terassille, josta avautui mahtava näkymä merelle. Terassin yläpuolelle oli asennettu aivan uudet sähköllä toimivat siniset aurinkomarkiisit. Olohuoneen vieressä makuuhuone, josta myös käynti samalle terassille. Keittiö oli kuin pakasta vedetty. Mielen jääkaappi-pakastin käyttämätön ja samoin kaapistot. Näkyi selvästi, ettei espanjalainen pariskunta ollut koskaan muuttanut asuntoonsa. Lopuksi menimme vielä autohalliin, jossa oli hallipaikat kahdelle autolle ja tilava, oma säilytystila, vaikkapa pyörille.

Kun pääsimme ulos, niin sanoimme mieheni kanssa melkein yhteen ääneen, että tämän me haluaisimme ostaa, tätä olemme etsineet, mutta kumpikin totesi, että meidän kohdalla juna meni jo. Meillä on ihana talo kukkulan päällä Torreviejassa, josta hienot näkymät suolajärvelle, joten emme tässä kohtaa halua myydä sitä. Olen suuren osan elämästä elänyt meren äärellä ja ihaillut merta, mutta kyllä senkin katseluun voi kyllästyä, sitä vastoin tässä myytävässä asunnossa näkyi meren lisäksi venesatamaa, vuoristoa ja Mar Menoria. Tutustumisen arvoinen asunto, joita tulee todella harvoin vastaan.

Enemmän kuvia instagramissa ja video, costa blancan asuntokonsultit.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *