|

Luxus-asunnot ja ympäristösertifikoidut järjestelmät

Digitaalisen verkkokauppa-alustan PrestaShopin mukaan sähköinen kaupankäynti kasvaa Espanjassa jopa 11% vuodessa. Tätä on tietysti edes auttanut mennyt pandemia. Espanja on yksi niistä maista, joissa kasvu on suurinta. Virtuaalimyymälät jatkavat laajentumisprosessiaan ja aktiivisia on jo 50 000. Alalle povataan kasvua, mikä nostaa Espanjan alan kehittyneimpien maiden kärkeen. Virtuaalimyymälät ovat mielenkiintoinen tapa päästä esim. kaupan sisälle itse myymälään tutstumaan tuotteisiin tai kiinteistökaupassa päästä asuntoon tutustumaan huoneisiin.

PrestaShopin mukaan jopa 82% verkkokaupoista myöntää, että alennukset ovat kasvaneet viime vuosiin verrattuna. Tänä vuonna on ollut hyvin yleistä nähdä jopa 50% alennuksia useista tuotteista. Tämä alennuksiin sitoutuminen on ollut yksi niistä kannustimista, joiden ansiosta sähköinen kaupankäynti on kasvanut jopa 11 %. Mainitsin edellisessä blogissani, että myös asuntojen vuokraaminen ja ostaminen on siirtynyt osaksi nettiin, jota kanavaa en itse käyttäisi kiinteistökaupan tai vuokrauksen kohdalla. Sanotaan näin karkeasti, että voi tulla turpaan kiinteistökaupoissa. Vaatteiden ja muiden käyttötavaroiden ostaminen on tyystin eri asia verkkokaupasta.

Tästä pääsemme aasinsiltana siihen tosiasiaan, että moni haluaa asunnon, jossa vähemmän neliöitä. Minimalismi on päivän sana. Tavaran määrää rajoitetaan ja halutaan monikäyttöisiä tiloja ja huonekaluja. Monikäyttöisillä tiloilla tarkoitan sitä, että esim.olohuone on muutettavissa etätyön tekemiseen käyttämällä siirrettäviä seiniä tai sermejä. Asunnossani Espanjassa minulla on oma työhuoneeni, jossa on yhdistetty oleskelutila ja kylpyhuone lasiseinillä. Monelle varmaan tuttu ratkaisu hotelleista. Rehellisesti sanottuna en ole ihastunut ratkaisuun, sillä ajatuksena toimittaa intiimit asiat lasikopissa ilman minkäänlaista yksityisyyttä, on suorastaan outo. Jos käytössä on tälläinen lasikoppi, niin kannattaa varmistaa hyvä valaistus, ettei kävele päin lasiseinää ja että kaihtimet ovat ikkunoissa kiinni, sillä naapurisi voi nähdä jotakin, mikä ei olisi naapureiden välillä tarpeellista nähdä.

Kerran kuukaudessa heitän tai annan tavaraa pois, jota en ole käyttänyt pitkään aikaan. Olen niin monta kertaa elämäni aikana muuttanut, että olen jo muuton yhteydessä pyrkinyt pääsemään eroon turhasta roinasta. Kaikki asuntoihimme varastoitunut tavara tulee lopulta jälkipolvien painolastiksi. Liian usein olen kuullut ikääntyneen pariskunnan valittavan, että eivät halua muuttaa, koska nykyisessä kodissa niin paljon tavaraa ja muistoja. Mielestäni pitäisi vaan tilata lava pihalle ja heittää rohkeasti kaikki ylimääräinen pois. Parhaimmat muistot säilyvät muistissa ja pitää etsiä uusia muistoja. Ikä ei ole este uuden kokemiselle. Muuttaminen on stressaavaa. Läheisen kuoleman jälkeen seuraavaksi eniten ihmistä stressaava elämän muutos. Nykyään trendi asumisessa on, että tähdätään terveellisempään, ekologisempaan ja luontoa huomioivaan elämiseen. Ja jos sinulla olisi taikasauva, etkö haluaisi tietää, millaisia tulevaisuuden kodit ovat?

Vuonna 2020 ostajilla oli selvä suuntaus hakea suurempia asuntoja, mikä osaltaan liittyi pandemiaan. Ihmiset halusivat asua väljemmin oltuaan pitkään kotona neljän seinän sisällä. Yli 80 neliömetrin asunnot edustivat 52,2 % ostoista, kun taas kaikki pienemmät asunnot kävivät huonommin kaupaksi. Nykyään halutaan pitää neliömäärät kurissa, koska asumiskustannukset ovat kasvaneet ja ajatellaan ekologisesti. Vanhoja ja isoja espanjalaisia huviloita on vaikeampi myydä, koska niiden kunnostaminen ja päivittäminen mm. energian kulutuksen osalta vaatii työtä ja rahaa, vaikkakin arkkitehtoonisesti erittäin kauniita. Asuntosijoittajat suosivat kohtuuhintaisia- ja kokoisia asuntoja, koska niitä on helppo vuokrata esim. opiskelijoille kohtuuvuokralla. Toinen ääripää on luxusasunnot, joiden ostaminen vaatii rahasummia, joissa on useampi 0 perässä.

Luxusasunnot

Luxusbrändeihin liittyvät kiinteistöhankkeet etenevät hyvin Espanjassa. Asiakkaat ovat valmiita maksamaan enemmän asunnosta, jossa on luxusta. Marbellaan rakennettiin viisi hulppeaa huvilaa. Tontti sijaitsee strategisella paikalla Penibaetic-vuorten ja Välimeren rannikon välissä. Yritys Karl Lagerfeld osallistui sisustussuunnitteluun, arkkitehtuuriin ja markkinointiin. Kestävä kehitys ja vihreä arkkitehtuuri ovat Lagerfeldin mottoja Marbellassa. Siitä tuli vallankumouksellinen projekti maailmanlaajuisesti. Toinen arkkitehtooninen vastaavanlainen projekti on Costa del Solilla, Pininfarinan Liora Estepona, arkkitehtuuriprojekti, joka koostuu 37 täysin räätälöitävästä älykodista, joita markkinoidaan 1,5 miljoonalla eurolla. Italialainen luksusyritys Pininfarina, yritys, joka luo automalleja, kuten Ferrari Testarossa, on ihastunut Espanjan asuntomarkkinoista. Luxuspalveluihin liittyvät luxusmerkkiasunnot ovat trendi, joka tavoittanut myös Espanjan, erityisesti Costa del Solin.

Ympäristösertifikoidut järjestelmät

BREEAM

BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) on Euroopan yleisimmin käytetty järjestelmä. BREEAM-vaihtoehtoja on useita erilaisille kiinteistöille. Ympäristövaatimusten vähimmäistason täyttymistä arvioidaan eri luokissa, joita ovat esimerkiksi projektinjohtaminen, rakennuksen energiankäyttö, sisätilojen ilmastointi ja valaistus, jätteiden käsittely, maankäyttö ja vaikutukset lähiympäristöön. Arvosana on joko Acceptable (riittävä), Pass (hyväksytty), Good (hyvä), Very Good (erittäin hyvä), Excellent (kiitettävä) tai Outstanding (erinomainen).

LEED

(Leadership in Energy and Environmental Design) on U.S. Green Building Council -järjestön kehittämä. Suorituskyvyn arviointiperusteita ovat maankäyttö, vedenkäyttö, energiankäyttö ja päästöt, materiaalit ja rakennusresurssit, sisätilat ja innovatiivinen suunnittelu, joka ottaa huomioon sellaiset innovatiiviset sekä tekniset ratkaisut, jotka vievät rakennuksen LEED-vaatimuksia korkeammalle tasolle. Arviointiasteikon tasoja ovat Certified (sertifioitu), Silver (hopea), Gold (kulta) ja Platinum (platina).

BREEAM- ja LEED-järjestelmät ovat nykyään maailman suosituimpia ympäristösertifikaatteja. BREEAM- ja LEED-järjestelmillä voidaan arvioida erityyppisiä projekteja. Lisäksi eri järjestelmiä käytetään eri rakennustyyppejä varten. Molemmissa järjestelmissä arvioidaan projektin ympäristövaikutuksia eri kategorioiden avulla. BREEAM- ja LEED-kategoriat on nimetty eri tavoin, mutta ne kattavat samankaltaiset alueet: maankäyttö, energiankäyttö, vedenkäyttö, materiaalivalinnat, sisätilat, kuljetukset, innovaatioaste ja jätteet.

Järjestelmien arviointiasteikot ja laskentatavat vaihtelevat. BREEAM sisältää viisi arviointitasoa, ja LEED sisältää neljä tasoa. Molemmat järjestelmät edellyttävät, että rakennus täyttää vähimmäisvaatimukset, jotta se voidaan sertifioida. 

LIora Estepona

Liora Estepona on Pininfarinan upealla designilla varustettu uudisrakennus rannan vieressä, jossa käytetty ympäristösertifikoitua järjestelmiä. Se on ensimmäinen laatuaan ei vain Costa del Solilla, vaan koko Espanjassa. Jokaisesta huoneistosta on upea sekä merinäköala että vuoristonäkymä. Rakennusta ympäröi trooppinen puutarha, ja se on vain muutaman askeleen päässä rannalta ja Esteponan rantakadulta. Teknologia ja hyvinvointi ovat kulmakiviä luxusasuinkompleksin suunnittelussa. Tämä hanke sisältää 38 huoneistoa, kooltaan 250-550 neliömetriä/huoneisto.

Teknologia mahdollistaa asunnoissa saumattoman kodin ohjauksen, turvallisuuden, valvonnan ja muut reaaliaikaisen tilannetietojen tarjoamisen sekä automaation sisäympäristön optimoimiseksi. Naapurini Torreviejassa on tehnyt omasta kodistaan ns.älytalon, jossa älylaitteet reakoivat annettuihin komentosanoihin, joten hänellä on sisätilat optimoitu vastaamaan juuri hänen tarpeitaan. Älytalot ovat erinomaisia mm. liikuntarajoitteisille ihmisille. Nykyinen älytaloihin vaadittava teknologia on kaikkien saatavilla.

Ulkomaalaisten osuus luxusmarkkinoilla

Pandemia muutti monia asioita, myös kiinteistöalalla. Mutta ainakin yksi pysyi ennallaan, ulkomaalaisten osuus luxuskotimarkkinoilla jatkoi nousuaan. Muutama vuosi sitten omistajaa vaihtaneista yli puolen miljoonan euron taloista 7 prosentilla oli takanaan ulkomainen ostaja. Se on suurin prosenttiosuus sen jälkeen, kun näitä tietoja alettiin kerätä vuonna 2013, jolloin Espanja alkoi myöntää oleskeluetuja EU:n ulkopuolisille kansalaisille vastineeksi siitä, että he käyttivät yli puoli miljoonaa euroa asuntokauppoihin ja saivat vastineeksi kultaisen viisumin, oleskeluluvan maahan.

Britit olivat yleisin ulkomaalaisten ryhmä kiinteistömarkkinoilla Alicantessa, Córdobassa, Granadassa, Jaénissa, Málagassa ja Murciassa. Ranskalaiset olivat Gironassa, Tarragonassa ja Valenciassa. Italialaiset A Coruñassa, Las Palmasissa ja Santa Cruz de Teneriffalla. Suuren määrän kiinteistöjä ostivat Salamancassa ja Barcelonassa kiinalaiset. Baleaarien saarilla saksalaiset. Zamorassa portugalilaiset ja Ourensessa venezuelalaiset. Kaikissa muissa maakunnissa ostoksia hallitsivat marokkolaiset tai romanialaiset.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *