Kuka on hyvä myyjä?

Olen keskustellut kiinteistövälittäjien kanssa siitä, miksi jokin asunto ei mene kaupaksi kaupunkien ulkopuolella. Kerroin, että hinnat ovat nousseet Costa Blancan alueella, joten ei tarvetta laskea hintoja ja välittäjät vahvistivat sen, mutta asuntojen hintojen nouse ei niinkään koske kaupunkien ulkopuolella olevia asuntoja. Kysyin, miksi kauppa ei käy yli 300 000 euroa maksaville asunnoille ja sain vastaukseksi, että kysyntää on eniten asunnoille, joiden hintalappu jää alle 300 000 euroon. Espanjalaiset itse ovat hyvin varovaisia ja tämän vuoksi välittäjät ovat kiinnostuneita ulkomaalaisista ostajista, jotka ovat valmiita maksamaan enemmän. Johtopäätös on siis, että jos haluat myydä asuntosi esim. pienestä kylästä kaupungin ulkopuolelta ja hintalappu yli 300 000 euroa, niin sen myyminen ainakin pitkittyy. Espanjalaiset eivät osta, koska liian kallis ja ulkomaalaiset vierastavat espanjalaista miljöötä.

Kuka hoitaa puutarhasi?

Kun vietät kesän Suomessa, niin kuka hoitaa puutarhasi Espanjassa? Espanjan lämmössä tarvitaan säännöllistä kastelua. Tämän vuoksi on ulkomaalaisia, jotka ovat laatoittaneet esim.pihansa ja tuoneet sinne tarvittaessa viherkasveja, kukkia ja pensaita. Kun lähdön aika koittaa, niin palkkaat henkilön, joka hoitaa kasvit. Tiedän yhden tapauksen, jossa kaadettiin kaikki puut ja laitettiin tekonurmi. Omasta mielestäni hölmöläisten touhua, koska puut ovat tärkeitä auringonsuojia. Nykyään asunto on ollut myynnissä jo pidemmän aikaa, eikä varmastikaan puiden kaataminen lisännyt kohteen kiinnostusta. Toinen tapaus koski iäkästä naista, joka asui yksin, eikä jaksanut hoitaa puutarhaansa. Hänellä oli sitruspuita pihalla, joita hän alkoi karsia oksa oksalta. Lopulta puista oli jäljellä vaan rungot. Todella sääli. Myös tämä asunto on ollut myynnissä melkein vuoden. Eräänä aamuna huomasimme, että talomme takana olevalta terassilta oli yllättäen avautunut näkymä merelle. Aikaisemmin merinäkymän edessä oli kasvanut valtava pinjamänty pari taloa meistä alempana ja nyt se oli kaadettu. Olimme oikein tyytyväisiä, sillä etuterassilta meillä on järvimaisema ja nyt takapihalta merinäkymä. Sääli komeata puuta, mutta merinäköala nostaa asunnon arvoa. Luulen, että eräs syy puun kaatamiselle oli kehrääjän toukat, jotka voivat aiheuttaa allergisia reaktioita ihmisille ja perheen pienimmille ja lemmikeille voivat olla jopa hengenvaarallisia.

Asuntoja myydään aina uima-allas kuvilla, jos sellainen on ja trendi on, että allas on iso plussa asuntoa etsiessä. Kuinka kauan rakennetaan uima-altaita asuntojen yhteyteen, kun vedestä saattaa tulla pula? Vastaukseksi sain, että uima-allas ei ole ratkaiseva tekijä. Ei varmaankaan se ratkaiseva, mutta tärkeä lisä, jos arvostaa oleskelua vedessä tai sen lähellä ja jos altaita ei jatkossa rakenneta samalla aktiivisuudella kun nykyään, niin luulisi niiden arvon nousevan. Tämän vuoksi uskon, että ainakin ulkomaalaiset arvostavat allasta, johon pulahtaa kesähelteillä.

Kuva on ensimmäinen asia, johon ostaja kiinnittää huomionsa

Kun myyt asuntoa, jossa ei ole puutarhaa, niin miksei kiinteistövälitysfirmat tee kuvitettuja kuvia? Kuviin voidaan suunnitella laatoitetun pihan tilalle puutarhan, jolloin ostajat näkevät mitä erilaisia mahdollisuuksia on olemassa. Eikä kysymys ole pelkästään ulkotiloista, vaan myös sisätiloihin voidaan tehdä erilaisia versioita jostain huoneesta tai tilasta ja sen jakamisesta. Kuvat ovat tärkeä elementti tuotteen viestinnässä, sillä ne vaikuttavat voimakkaasti mielikuviin asunnosta. Usein ostaja tarvitsee apua, jotta pystyy paremmin hahmottamaan tilan, johon haluaa tehdä muutoksia. Kuva on ensimmäinen asia, johon ihminen kiinnittää huomion. Tämän vuoksi ihmettelen, ettei kuvitettuja kuvia käytetä enemmän myyntityössä.

Ole itse aktiivinen

Aiemmassa blogissani kirjoitin erilaisista kiinteistövälitysfirmoista, joista osa erikoistunut kaupunkeihin ja osa maaseudulle. Usein tuntuu siltä, että välittäjät eivät ole innokkaita esittelemään kohteita, jotka ovat kaupunkien ulkopuolella, koska aika on rahaa. Tämän vuoksi kaupunkien ulkopuolisia kohteita myydään vähemmällä aktiivisuudella ja myyjien pitää olla yhteydessä välittäjiin, ettei kohde unohdu ö-mappiin. Yritän auttaa erään kaupungin ulkopuolella olevan kohteen myymisessä ja sitä varten joudun olemaan säännöllisesti yhteyksissä välittäjiin, ettei vaan kohde unohdu. Eräs pariskunta oli ollut erittäin kiinnostunut asunnosta, mutta siinä ei ollut autotallia. Välittäjä välitti tiedon ja valitteli, että autotalli tai ainakin autopaikka ovat erittäin arvostettuja asioita ja tässä tapauksessa niitä ei ollut. Menin Idealistan sivuille ja etsin vuokrattavaa/myynnissä olevaa autohallipaikkaa ja heti tärppäsi. Vuokrapaikka melkein naapurissa 50 euroa/kk tai autohallipaikka ostettavissa hintaan 5 500 euroa kulman takaa. Ilmoitin tiedot välittäjälle ja kaupanteko jatkui.

Käytetyt asunnot jatkavat nousuaan Alicantessa ja ylittävät jo 2 000 euroa neliömetriltä

Tämä tarkoittaa, että 80 neliön omakotitalo maksaa yli 161 000 euroa. Omistajat eivät ole halukkaita alentamaan hintoja, joten asuntokaupoissa neuvottelutaidot ratkaisevat. Olen oppinut sen, että kun välittäjä ei halua neuvotella, niin tulee radiohiljaisuus. Koen itse tämän jonkin verran epäkohteliaana käytöksenä, mutta tämä on maan tapa. Espanjalaiset tuntuvat olevan herkkähipiäistä porukkaa. Asuntokauppoja kun tehdään, niin silloin ei ole varaa ottaa nokkiinsa. Asuntokaupan hienous on kauppaneuvottelut.

Parasta asuntokaupoissa on taito neuvotella

Tutustuimme mieheni kanssa kiinteistövälittäjään, joka jatkoi vanhempiensa perustamaa tunnettua kiinteistövälitysfirmaa. Hän tuntui olevan erittäin aktiivinen ja innostunut, jota hän olikin, kunnes piti alkaa hieroa kauppoja. Välittäjä jähmettyi. Hän oli myöhemmin kehunut, kuinka hän oli myynyt kalliin kiinteistön kaupungin keskustasta, mutta ei ollut kilpailuttanut muita potentiaalisia ostajia, jotka olivat olleet raivoissaan. Myyjät olisivat saaneet huomattavasti paremman hinnan, jos välittäjä olisi kilpailuttanut. Hän kertoi tämän kaiken meille, eikä ymmärtänyt, että tätä ei olisi kannattanut kertoa, koska se oli erittäin huonoa mainosta hänestä ja hänen toiminnastaan. Todettiin mieheni kanssa, että omena oli pudonnut todella kauas puusta. Lopulta mieheni otti suoraan ostajaan yhteyttä ja keskenänsä neuvottelivat ja mieheni sai asuntonsa myytyä.

Tinkaamisvara oltava aina

Jokin aika sitten somessa eräs naispuolinen kiinteistövälittäjä kertoi, kuinka ei ollut onnistunut tekemään myyntisopimusta myyjän kanssa. Hän esitti asian siten, että myyjät olivat se häviäjä puoli ja hän toimi oikein. Tässä tapauksessa myyjät olisivat halunneet hintalappuun 10 000 euron korotuksen, mutta naisvälittäjä ei suostunut. Myyjät ottivat yhteyttä muihin välittäjiin ja tekivät myyntisopimuksen toisen välittäjän kanssa, joka suostui aloittamaan asunnon myynnin korkeammalla hinnalla. Mielestäni naispuolinen kiinteistövälittäjä oli häviäjä ja hänelle huonoa mainosta kertoa, että menetti kaupat 10 000 euron vuoksi. Pieni summa, kun tehdään asuntokauppoja. Aina pitää olla tinkimisen varaa vähintään 5% kauppahinnasta. Nykyään, kun kauppoja syntyy vähemmän, niin tinkimisvaraa voi olla jopa 10-15%. Mutta kun aloittaa tarjouskaupan, niin mielestäni kannattaa olla hienovarainen myyjiä kohtaan ja aloittaa tinkaaminen varovaisesti. Eihän kukaan ostaja halua loukata myyjää, vaan pehmittää pikku hiljaa. Asunto on koti ja sen omistajat asennoituvat siihen voimakkaasti tunteella. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta asuntokaupat pitää tehdä järki päässä ja laittaa tunteet sivuun.

Neliöhinta on kasvanut 15,1% Alicanten kaupungissa (1 820 euroa); 9,9 % Elchessä ( 1 250); 11,3 % Benidormissa (2 415); 8,2 % Orihuelassa (2 175); 16,7 % Torreviejassa ( 1 782) ja 6,7 % Alcoyssa ( 839).

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *