Asunnon päivitys

Espanja koki dramaattisen taloudellisen muutoksen 1960- ja 1970-luvuilla. 1950-luvun lopulla Espanjan taloutta vaivasi inflaatiokriisi.  Hinnat nousivat nopeammin kuin palkat ja useimpien espanjalaisten elintaso laski. Reaalipalkkojen lasku aiheutti joissakin osissa Espanjaa teollisia levottomuuksia, joita Espanjan poliisi käsitteli kovakouraisesti. Huono taloudellinen tilanne johti siihen, että monet espanjalaiset suuttuivat Francon hallintoa kohtaan. Uudistusten kautta maa alkoi pikkuhiljaa nousemaan. Espanjan talouskasvu johtui osittain sen matkailualan kasvusta, joka 60-luvulla sai kunnolla tuulta purjeisiin. Palkkojen ja tuotannon noustessa Espanjassa alkoi syntyä ensimmäistä kertaa kuluttajatalous. Varsinkin Espanjan rannikkoseuduilla työvoiman tarve kasvoi turistien saapuessa maahan ja oli kiire rakentaa työntekijöille asuntoja. Asuntojen koko oli pieni, koska asuntojen tarve suuri ja rakentaminen vei aikaa ja rahaa.

Hökkelikylät

Francon aikana koko perhe ahtautui noin 40neliön asuntoon, joita on jäänyt paljon tyhjilleen. Pieni kolmen makuuhuoneen asunto ei mene kaupaksi markkinoilla, jotkut väittävät. Ei voi pitää paikkansa. Tämän vuoksi pitää käyttää mielikuvitusta ja tehdä kokonaisvaltaisia remontteja ja liitettävä kerroksia yhteen. Nämä rakennukset eivät katoa kartalta, vaan jäävät muistuttamaan niiden historiasta. Kirjailija ja psykiatri Luis Martin-Santos teoksessa Hiljaisuuden aika ( 1962)kuvailee asuntotilannetta 60-luvulla. Kirjailija kirjoittaa teoksessaan lääketieteen opiskelijasta Pedrosta, joka matkustaa lähiöihin, näkee kurjuuden ja kuvailee asuntoja hökkeleiksi. Pedro soluttautuu Madridin slummien asukkaiden joukkoon ja joutuu kohtaamaan heidän usein väkivaltaisen käytöksen vaikeissa olosuhteissa.

Sinkkujen loftit

Nämä pienet ja vanhentuneet talot voidaan tänäpäivänä helposti muuttaa sinkkujen loftiksi, ja 40 neliön asunnossa he eläisivät ylellisyydessä. Jos perillinen saa perinnöksi tälläisen pienen asunnon, niin ei syytä murheeseen, sillä myytäessä hinta saattaa olla melko korkea, koska kysyntää riittää. Nykyään on paljon yksinasujia ja pienistä asunnoista on usein pula. Yleensä espanjalaisissa taloissa ja asunnoissa on paljon pieniä huoneita. Nämä päivitetään ja kaadetaan muutama seinä, niin kyllä pitäisi mennä kaupaksi. Suurperheitä on vähän, yleensä 1-2 lasta perheessä, joten pienet perheet tai yksinelävät ovat ne asunnon ostajat tulevaisuudessa. Tämä näkyy jo asuntomarkkinoilla negatiivisesti siten, että espanjalaiset kauniit, mutta isot talot on vaikea myydä. Paljon neliöitä ja hintalappu sen mukainen. Harva espanjalainen ostaa 300- 500 000€ taloa. Ulkomaalaiset vuorostaan vierastavat vanhempaa asuntotuotantoa, sillä uskovat uusiin skanditaloihin, joiden hintalappua korkea osittain siksi, että kysyntää enemmän kuin tarjontaa ja toiseksi rakennusmateriaalit ovat kallistuneet.

Skanditalot

Nämä hökkelikylät eivät välttämättä ole vain vanhaa asuntotuotantoa koskevat, vaan myös tulevaisuudessa nykyiset skanditalot saattavat tyhjentyä osaksi heikkotasoisen rakentamisen vuoksi. Koska rakennusmateriaalit ovat kallistuneet, niin ne on korvattu halvemmilla materiaaleilla. Kiire on kova, koska kysyntää paljon. Tämän vuoksi suosittelen, että asunnon ostajat menevät tutustumaan työmaille ja tekemään omia johtopäätöksiä. Kaikki uusi ei ole tehty niin hyvin kun pitäisi. Kuten useampi kiinteistövälittäjä on sanonut suoraan, niin alle 300 000€ asunto ei ole siitä kestävimmästä päästä. Hyvä rakentaminen maksaa, myös Espanjassa.

Tutustu asuinalueisiin

Asuntokaupoilla kannattaa huomioida edellä mainitut asiat. Lisäksi asuinalueen väestörakenne. Jos ostat ison talon, jossa paljon huoneita, niin huomioi pari asiaa. Ensimmäinen tärkeä asia on, että lapset ja lapsenlapset eivät välttämättä pidä samoista asioista. He haluavat asua muualla tai matkustella eri paikoissa. Tämän vuoksi älä varaudu jälkipolvien majoittamiseen. Halvemmaksi tulee maksaa muutama yö hotellissa. Toinen asia on se, että jos asuinalueesi lähellä ei ole lastentarhoja tai kouluja, niin ei sieltä myöskään lapsiperheet hae asuntoa. Jos asuntoasi tai taloasi ei pysty muuttamaan siten, että on useampi sisäänkäynti ja useampi huone, jotka voidaan muuttaa yksiöiksi, niin isoa taloa voi olla vaikeaa myydä myöhemmin. Talon mukautumismahdollisuuksia kannattaa miettiä, koska vuokraaminen on aina parempi vaihtoehto jos talo jää tyhjäksi. Tällöin pienet yksiöt on helppo vuokrata kohtuu vuokralla, kuin isot tilat ja isompi vuokra. Eräs pariskunta osti ison talon, jossa paljon huoneita ja kylpyhuoneita. Heidän tarkoitus on aloittaa vuokraaminen esim.taiteilijaporukoille. Hyvä idea. Isoja, vanhempaa asuntokantaa olevia taloja on saatavilla edulliseen hintaan. Kohtuullinen remontti ja sitten vuokralle.

Varainsiirtovero, Impuesto sobre Transmisiones Patrimoniales, ITP ja kiinteistövero IBI

Kovinta käytettyjen asuntojen varainsiirtoverotus on mm.Valencian seudulla ja Kataloniassa, joissa kaikissa veroprosentti on kymmenen (10%). Yleensä varainsiirtovero on 7%. Uusista asunnoista ei makseta varainsiirtoveroa, vaan IVA-arvonlisävero, mikä on 10%. Kiinteistövero eli IBI on 0,4-1,1% maarekisteriarvosta.

Suomessa varainsiirtovero on kiinteistöjen ja rakennusten osalta 3% ja asunto-osake-ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden 1,5%. Yleinen kiinteistöveroprosentti on 0,93-2,00% ja vakituisesta asuinrakennuksesta 0,41-1,00%.

https://amzn.to/4bphcrr

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *