Myyn sinulle perintöni

Nykyään on yrityksiä, jotka ostavat niiden henkilöiden perintöoikeudet, jotka eivät halua tai pysty tai jaksa käsitellä loputtomia perhekiistoja. Nämä yritykset veloittavat oman osansa ja asiakas tietää, että hänen perintöoikeutensa olisi arvokkaampi kuin se, mitä hän saa, mutta hän hyväksyy tilanteen.

Se, joka jättää perinnön, jättää riidan

Sananlasku sanoo, että se, joka jättää perinnön, jättää riidan. Useat perheet riitaantuvat vasta sitten, kun on perinnön aika. Varsinkin, jossa esim. kiinteistön omistaa useampi henkilö. Kukaan perillisistä ei omista yksin. Kun ei olla sovittu siitä, mitä tehdään, kun henkilö, jolla on ollut hallintaoikeus kiinteistöön, poistuu keskuudestamme, niin silloin osapuolet usein riitaantuvat. Ja osapuolina ovat myös perillisten puolisot, kumppanit ja jälkikasvu. Kiista voi olla katkera ja pitkä, ja niin kauan kuin se kestää, on todennäköistä, että joudut kohtaamaan ylimääräisiä kuluja, kuten oikeudenkäyntikulut. Tilanne on henkisesti erittäin raskas, koska et pääse käsiksi omaisuuteen. Epätietoisuus on raskas taakka. Siksi monet päättävät säästää päänsäryltä ja irrottautua tilanteesta myymällä osuutensa. He sopivat hinnasta ja antavat jonkun muun hoitaa loput muiden perillisten kanssa. Asiasta on itselläni omakohtaisia kokemuksia, neljän vuoden kiista sisarusten kanssa oikeudessa. Ja meidänkin tapauksessa vaikuttivat sisarusten kumppanit riita-asiaan. Välillä tuntui, että jos olisimme keskenämme sopineet asiat, niin emme olisi riitaantuneet. Jos perillisiä on useampi, niin silloin on vaarana, että prosessi saattaa pysähtyä, koska joku heistä asuu ulkomailla tai on jäljittämätön tai dokumentit puuttuvat. Prosessi on joskus hyvin monimutkainen ja kun asiat pitkittyvät, niin ne myös mutkistuvat, siis kallistuvat. Tiedän yhden tapauksen, jossa Suomessa asuvat perilliset menettivät paljon sen vuoksi, koska eräs sukulaisista ulkomailla ei koskaan vastannut tiedusteluihin.

Perinnöllisten oikeuksien myyminen

Perinnöllisten oikeuksien myyminen on siis laillinen tapa. Jakamattoman kuolinpesän osakas ei voi myydä kiinteistöstä murto-osaa, mutta hän voi myydä osuutensa kuolinpesään. Tämä voidaan tehdä ilman muiden perillisten tai käyttöoikeuden haltijan suostumusta. Ostaja voi olla toinen perillisistä, mutta myös kolmas osapuoli, toinen henkilö tai yritys. Joka tapauksessa, toimeksianto maksaa. Sopimus on edullinen vain, jos arvostamme enemmän mielenrauhaamme kuin osuuttamme riidanalaisesta omaisuudesta tai jos meidän on välittömästi saatava rahaa, vaikka tiedämme tekevämme huonomman ratkaisun, kuin jos kestäisimme taistelun ja pääsisimme enemmän tai vähemmän sovinnolliseen ratkaisuun. Perilliset voivat toki käyttää peruuttamisoikeuttaan. Laki tunnustaa perilliset etusijalle, joten he voivat vaatia ostajaa myymään hankkimansa osan edelleen samaan hintaan, jonka hän siitä maksoi. Jos he eivät käytä tätä oikeuttaan, heidän on siitä hetkestä lähtien otettava esim. yhtiö osallistujaksi mihin tahansa päätökseen. Yhtiö, joka on ostanut osuuden perinnöstä, siitä tulee yksi perillisistä, osaomistaja. Jakamaton kuolinpesätermiä käytetään siihen saakka, kunnes perinnönjako on toimitettu. Omistusosuudet kiinteistöön määräytyvät vasta toimitetun perinnönjaon jälkeen. Jakamattoman kuolinpesän osakas ei voi myydä kiinteistöstä murto-osaa, mutta hän voi myydä osuutensa kuolinpesään.

“Myyjä tietää, että jos se toteutuu, hänen perintöoikeutensa olisi arvokkaampi kuin se, jonka annamme hänelle, mutta hän jättää sen mieluummin huomiotta eikä hänen tarvitse käydä läpi konfliktia tai edes oikeudenkäyntiä. On myös hyvin yleistä, että ihmiset tulevat meille likviditeetin puutteen vuoksi, koska heillä ei ole rahaa maksaa perinnön vastaanottamiseen liittyviä veroja”, González korostaa, La Verdad.

“Kun sentimentaalinen komponentti on poistettu ja meille jää vain numerot, panoraama muuttuu paljon. Jos lopulta näemme, että sopimus kiinteistön myyntiin saattamisesta on mahdotonta, pääsemme pahimmassa tapauksessa perinnön selvitystilaan oikeudellisesti. Se on riski, jonka otamme. Aina ei voita, joskus vain tasataan”, González päättää, La Verdad.

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/kuolinpesan-veroasioiden-hoito/ulkomainen-kuolinpesa/

https://amzn.to/3SjlcRP

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *