Saako asunnon vuokrata?

Suomessa kuten myös Espanjassa kaikki asunnot eivät ole vuokrattavissa. Luin lehdestä jokin aika sitten tilanteesta Turussa, jossa vanhemmat olivat ostaneet muutaman pienen yksiön lasten opiskelua ajatellen samasta taloyhtiöstä, mutta päätyivätkin Airbnb-vuokraukseen. Tästä ei kuitenkaan taloyhtiö pitänyt ja siitähän tuli riita. Onko lupa harjoittaa liiketoimintaa taloyhtiössä? Espanjassakin vaakakupissa painaa se tosiasia, että lyhytaikaista turistivuokrausta varten pitää olla erillinen lupa. Lyhtaikainen vuokraus vaatii erillisen vuokralisenssin, jota ilman ei saa vuokrata. Firenzen kaupungissa Italiassa hallitus on kieltänyt uudet lyhytaikaiset vuokra-asunnot, kuten Airbnb, sen historiallisessa keskustassa. Palma de Mallorcalla on asuntojen vuokraus turisteille kielletty kokonaan. Barcelonan vanhaan kaupunkiin ei tällä hetkellä myönnetä uusia turistilisenssejä. New Yorkissa, Yhdysvalloissa, tuli voimaan uusi asetus, joka vaatii alle 30 päiväksi asunnon vuokraavia rekisteröitymään New Yorkin kaupungintaloon saadakseen lisenssin. Portugali on päättänyt lopettaa turistiasuntojen myynnin. Portugalin hallituksen esityksen mukaan turistikotien omistajat joutuvat maksamaan ylimääräisen maksun, 15 % tästä vuodesta alkaen. Tällä tavoin Portugalin hallitus aikoo rajoittaa tilapäisten asuntojen tarjonnan kasvua suurilla suurkaupunkialueilla ja rannikkoseudulla. Yleiset kaupunkisuunnitelusäädökset Alicantessa määräävät oletuksena, että turistikodit voivat sijaita vain pohjakerroksessa tai ensimmäisessä kerroksessa.

Saako liiketoimintaa harjoittaa?

Taloudellinen toiminta saattaa siis olla kiellettyä taloyhtiössä. Espanjassa joitakin asuntoja kohtaa on olemassa lakisääteinen kielto, joka määrää, että rakennuksen asunnoissa ei saa harjoittaa ammatillista liiketoimintaa, vaan asunnot ovat tarkoitettu pelkästään asuinkäyttöön. Lisenssejä on myös kahta erillistä mallia. Toinen on välittäjän hakema lisenssi, jolla asuntoa saa vuokrata vain kyseisen välittäjän kautta ja toinen versio on asunnon omistajan hakema lisenssi, tällä lisenssillä asunnon saa laittaa mille tahansa vuokrausalustalle. Asunnon vuokraaminen lyhytaikaisesti vaatii asunnon rekisteröimisen loma-asuntorekisteriin, siis turistirekisteriin. Kuinka monet Alicantessa tarjotuista lyhytaikaisista asunnoista noudattavat verovelvoitteitaan sen lisäksi, että ne luovat vähän työpaikkoja? Moni kyselee. “Siellä, missä minä asun, on jäljellä muutamia vanhoja ihmisiä, ja kun kuolemme, ketään ei ole jäljellä, kaikki on turisteja”, Jose Ramon Navarro Vera valittaa. Hän on rakennusinsinööri ja toiminut kaupunkisuunnittelun professorina Alicanten yliopistossa. Naapureiden pelko on, että tämä turistivuokraus tuhoaa naapuruston sosiaalisen rakenteen.

Asunto vuokrattu 24 tunnin sisällä

Kun asunnon omistaja tekee ilmoituksen asunnon vuokraamisesta, niin hän saa valtavan tulvan yhteydenottoja ja usein asunto on vuokrattu 24 tunnin sisällä. Vuokra-asunnoista on pula etenkin suurissa kaupungeissa. Alhaalla olevassa kaaviossa näet vuokrailmoitukset, jotka poistettu 24 tunnin kuluessa eri paikkakunnilla.

Vuotuisessa vertailussa vuokrat nousivat Espanjassa marraskuussa 9,2 %, noin 12 euroa neliöltä. Kysynnän ja tarjonnan välinen jännitys on nostanut vuokrat pilviin viime vuosina.

Alhaalla näkyy turistiasuntojen määrä maakunnissa.

Mitä minun pitää tehdä laillisena omistajana vuokratakseni asunnon ?

1. Hanki asumistodistus, La Cédula de Habitabilidad 

Jos haluat vuokrata kotisi, sinun on hankittava kiinteistön asumiskelpoisuustodistus, sillä tämä asiakirja todistaa, että kiinteistösi täyttää asumisen edellyttämät tekniset vaatimukset. Asiakirja on voimassa 15 vuotta.

2. Hankki lisenssi turistirekisteristä (Declaración responsable
referente a viviendas de uso turístico)

Tarvitset mm.
asumistodistuksen sekä kiinteistön kauppakirjan(escritura).

3. Hanki energiatehokkuustodistus.

4. Tee kirjallinen vuokrasopimus!!!

5. Pyydä takuita. Kun vuokrasopimus päättyy, sinun on palautettava summa vuokralaiselle 30 päivän kuluessa 

Espanjassa ei-residentti EU-kansalainen maksaa vuokratuloista 19% veroa. Verot maksetaan neljännesvuosittain huhti-, heinä-, loka- ja tammikuussa. Vuokratulot on ilmoitettava Suomessa pääomatuloina.

Vuokralaisen oikeudet ovat vahvat

Vuokralaisen oikeudet ovat vahvat Espanjassa ja heitä on vaikea saada ulos asunnosta, vaikka he eivät täyttäisi sopimuksen ehtoja. Tästä syystä asunnon omistajan kannattaa yleensä varmistua vuokralaisen maksukyvystä. Ennen sopimuksen tekoa voi vaatia todistusta tuloista: eläke, palkka tai saldo tililllä. Vuokralainen ei voi alivuokrata asuntoa edelleen, mutta hänellä on oikeus majoittaa sinne kavereita ja sukulaisia.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *