Vuosi 2022 oli Espanjan kiinteistömarkkinoiden paras vuosi 15 vuoteen

Vuonna 2022 ulkomaalaiset ostivat eniten asuntoja Alicanten provinssista 41,8%, Santa Cruz de Tenerife 35% ja Baleaarit 34,4%. Alicanten provinssissa vuosi 2022 oli ennätysten vuosi, jolloin tehtiin 31 691 asuntokauppaa. Viime vuosi oli koko Espanjan kiinteistömarkkinoiden paras vuosi 15 vuoteen. Ulkomaalaiset ostivat enemmän kuin koskaan aikaisemmin, 14,5% enemmän kuin vuonna 2021.

Eniten tehty kiinteistökauppoja Torreviejassa

Eniten kiinteistökauppoja koko Espanjassa on tehty Torreviejassa, vaikka ei ole minkään maakunnan pääkaupunki. Kasvu alueella johtuu osaksi uusien modernien kiinteistöjen rakentamisella Costa Blancan alueella. Torreviejan ja Orihuelan kaupunkien välisellä alueella myydyt kiinteistöt kattavat 65% kaikista myydyistä kiinteistöistä koko maakunnan alueella. Useat näistä moderneista kiinteistöistä muistuttavat skandinaavisia asuntoja, joissa selkeät, raikkaat ja vaaleat värit ja muodot. Myös espanjalaiset haluavat käyttää säästöjä. Kiinteistösijoittaminen on edelleen espanjalaisten tärkein sijoituskohde. Espanjan keskuspankin mukaan kiinteistöt ovat noin 7% vuosituotollaan paljon kannattavampi sijoitus kun muut rahoitussijoitukset.

Sijainti ja hinta

Kaksi ehdottoman tärkeintä asiaa kiinteistökaupassa ovat sijainti ja hinta. Kun kiinteistön hinnoittelee oikein, niin pysyy etenkin suurissa kaupungeissa markkinoilla maksimissaan muutamia kuukausia. Jos kiinteistö pitkään markkinoilla, niin se happanee. Näin meille on vaarassa käydä Valenciassa. Talomme on townhouse-tyyppinen ja sijaitsee pienessä kylässä lähellä Valencian kaupunkia. Maksoimme vähemmän kun pyydettiin ja tehtiin taloon hintava remontti. Olemme hinnoitelleet talon siten, että ostohintaan on lisätty vain remonttikulut, joten voittoa ei olla saamassa. Tästä huolimatta taloa ei ole myyty. Kohde on sopiva espanjalaiselle pariskunnalle, jolla 1-2 lasta. Kylä siisti ja turvallinen, jossa kaksi englanninkielistä päiväkotia ja lyhyt matka junalla Valencia kaupunkiin. Rakastan taloa, sillä se on kaunis ja vahvaa tekoa, rakennusvuosi 1900, mutta sijainti on väärä, varsinkin ulkomaalaisen kannalta. Jos talo sijaitsisi Valenciassa, niin se olisi jo myyty. Juuri tänään juttelin kiinteistövälittäjän kanssa, joka ehdotti hinnan laskua. Vastasimme, että harkitsemme asiaa, kun tulee tarjous, mutta ongelma on, etteivät potentiaaliset ostajat tule edes katsomaan asuntoa, koska edelleen liian hintava. Päätimme palata asiaan pääsiäisen jälkeen.

“Kruununjalokivet”

Joskus taas sijainti on hyvä, mutta muut olosuhteet eivät vastaa alueen odotusten mukaista profiilia. Kotikatu kapea ja likainen, baarit ja ravintolat liian lähellä ja aiheuttavat meluhaittoja. Kun ostimme meidän ensimmäisen asunnon Espanjassa, niin se oli kattohuoneisto, 8.kerros, ja noin 15 min päästä Valencian keskusta. Parveke oli iso ja viihtyisä. Haaveilimme, kuinka nauttisimme aamukahvit parvekkeella ja illalla lasillinen viintä. Todellisuus oli, että jopa ylimpään kerrokseen kuului kova liikenteen melu, kun ihmiset menivät töihin, palasivat töistä siestan viettoon, takas töihin ja taas illaksi kotiin. Ei ollut hiljaista, paitsi keskiyön jälkeen. Hissi oli äänekäs ja sen käyttö kuului hyvin huoneistoihin. Koiramme pelkäsi ruuhkaisia jalkakäytäviä ja runsasta liikennettä, eikä ollut halukas kävelemään kovinkaan kauas. Yleensä yksi eniten arvostetuimmista ominaisuuksista kerrostaloissa on se, missä kerroksessa asunto sijaitsee. Kattohuoneistot ovat kerrostalojen “kruununjalokiviä”. Niiden tarjoamista näköaloista saa myös pulittaa suosion mukaisen hinnan, jopa 50% enemmän, keskimäärin noin 27% enemmän kuin muista kerroksista. Pohjakerroksessa olevat asunnot, joissa oma puutarha, ovat suosittuja, etenkin lapsiperheiden keskuudessa. Luonnonvaloa arvostetaan entistä enemmän ja avaimet käteen- kauppa. Ostajat eivät ole kiinnostuneet remontoitavista kohteista.

Paras ilmansuunta asunnolle

Ilmansuunta vaikuttaa asunnon hintaan. Asunto, jonka ilmansuunta on etelä tai itä, on yleensä kalliimpi Espanjassa. Kuinka paljon asuntoon tulee valoa, on kuitenkin ratkaisevin asia. Pimeähköt asunnot eivät kiinnosta, ainakaan ulkomaalaisia, sillä Espanjaan lähdetään hakemaan juuri valoa ja aurinkoa. Jos asunnon pääilmansuunta on pohjoinen, mutta sieltä on hienot merinäköalat, ilmansuunta ei ole niin tärkeä. Meidän talon ilmansuunta on pohjoinen-etelä. Talo on ylhäällä mäen päällä, josta upea näköala suolajärvelle. Talon takana iso ulkoterassi, jonne aurinko paistaa melkein koko päivän. Istumme aamuisin yläkerran koko seinän kattavien lasiliukuovien takana ja ihailemme kaunista järveä, jonka toisella puolella talojen valot näkyvät kuin pitkä valomeri iltaisin. Isot liukuovet ovat myös alakerrassa, joten valoa on aivan riittävästi ja takaterassille voi mennä, jos nauttii auringossa oleilusta. Pohjoisen ilmansuunnan etuja ovat tasainen valonmäärä päivän aikana, merkittävä säästö ilmastointikuluissa, sillä kaupungit kesäisin kuumia. Pohjoisen ilmansuunnan huonoja puolia on, että aurinko ei paista asuntoon suoraan. Auringonvalo pääsee asuntoon vain kesällä ja silloinkin varhain aamulla ja myöhään illalla. Väärä ilmansuunta voi kasvattaa energiankulutusta jopa 70% ja vaikuttaa merkittävästi asumisviihtyvyyteen. Eteläinen ilmansuunta on suosikki, koska aurinko paistaa läpi päivän suurimman osan vuodesta, myös keskipäivän kuumimpina tunteina. Aurinkopaneelien käytön verotus poistui Espanjassa, joten niiden käyttö yleistynyt. Aurinkopaeelien käyttö alentaa huomattavasti sähkön kulutusta, jopa 70% pienempi. Talomme ilmanvaihtolaitteet toimivat aurinkosta saatavalla energialla. Toimiva ilmanvaihto pitäisi olla jo uudemmissa asunnoissa, koska laki velvoittaa, mutta käytäntö on eri. Suosittelen lämpimästi sen asentamista. Minulle sanottiin, että jos ei ole, niin jätä ikkuna auki, niin se riittää. Ei kyllä riitä, mutta vanhemmissa taloissa ei sellaista todellakaan ole, vaikka rakennusvaiheessa olisi ollut helppo toteuttaa.

Länsi ja itä

Läntinen ilmansuunta ei ole suosittu, koska aurinko paistaa kuumimmillaan keskipäivällä, mutta aamulla ei ole valoa. Tämä tarkoittaa sitä, että kertynyt lämpö vapautuu yöllä ja ilmastointia saatetaan siksi tarvita jopa yöaikaan. Ystäväni Inma kertoi, että kasvattaa talvisin pidemmät hiukset, jotteivät korvat palele öisin. Maassa on tapana lämmittää vain se huone, missä oleskellaan. Makuuhuoneeseen laitetaan patteri päälle juuri ennen nukkumaanmenoa ja otetaan pois päältä herätessä. Huone tuuletetaan ja suljetaan päiväksi. Keskuslämmitys löytyy vain 10% espanjalaisista asunnoista ja 15% asunnoista ei ole minkäänlaista lämmitystä. Ilmalämpöpumppu löytyy noin neljäsosassa asunnoista. Ilmalämpöpumput ovat hyviä kavereita myös kesähelteellä. Ne ovat hiljaisia ja kuluttavat sähköä vähän. Kuten Inmakin kertoi, niin espanjalaisissa kodeissa on usein vain paikallinen lämmitysmalli; kaasulämmitin tai sähköpatteri.

Itäisen ilmansuunnan etu on energian säästäminen. Aurinko paistaa asuntoon aamulla ja puoleen päivään asti, jolloin lämpöä pääsee kertymään ja se kuluu hitaasti iltaan asti. Erinomainen ilmansuunta, jos haluaa valoisan asunnon, mutta ei maksa suuria ilmastointikuluja.

Takka

Espanjalaiset arvostavat takkaa lämmitysmuotona. Tosin takka on usein itse muurattu ja suunnittelultaan sellainen, että lämpö nousee ylös harakoille eikä juurikaan lämmitä huonetta. Varaavien takkojen suosio on kasvanut ja suomalaisten tietotaito on löytänyt jalansijan myös Espanjassa. Meillä Valencian talossa on takka, jota olisi mukava käyttää juuri lämmitykseen, mutta tosiaan lämpö karkaa taivaan tuuliin. Vanhan talon seinät ovat todella paksut, joten lämmittävä takka olisi ollut erinomainen keksintö tässä maassa. Ihmetystä on myös aiheuttanut hornit ilman peltejä. Kun olemme kesän jälkeen saapuneet Valencian taloomme, niin takasta on löytynyt mm.valtava ampiaispesä ja kuolleita lintuja.

Samankaltaiset artikkelit

Yksi kommentti

  1. Thaat is a good tip espehially to tose fresh too tthe blogosphere.
    Brief bbut vvery preccise information… Thanks
    for sharing this one. A mst reead article!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *