Minkälaista asuntoa suomalaiset etsivät?

Suomalaiset arvostavat asuntoa, josta näkymät joko merelle tai vuoristoon. Ilmansuunta olisi itä-länsi, jolloin voi ihailla auringon nousua ja laskua tai etelä-länsi, jolloin aurinko paistaa melkein koko päivän. Etelään tullaan hakemaan juuri valoisuutta ja aurinkoa, joten nämä seikat kannattaa huomioida. Moni arvostaa myös lähipalveluja ja harrastus mahdollisuuksia. Sosiaalinen elämä on tärkeätä ja jos ei halua pelata esim.suosittua padelia, niin aina voi mennä katukuppilaan nauttimaan lasin viintä ja harrastaa ohikulkijoiden tarkkailemista. Pieni puutarha tai piha merkitsee monille paljon, varsinkin viherpeukaloille ja lapsiperheille. Autopaikka ja lentokentän läheisyys ovat plussaa. Asunto, jossa 2-3 makuuhuonetta, on haluttu kohde ja kattoterassi tai parveke, jossa oma yksityisyys. Naapurit eivät saa tulla aivan iholle, vaan suomalainen arvostaa omaa rauhaansa. Remonttikohteet eivät miellytä. Pientä remonttia voi tehdä ja jättää oman käden jälkensä asuntoon.

Asunnon hintaan vaikuttaa tietenkin sijainti. Esteetön näkymä merelle maksaa noin 35% enemmän. Kun menet sisämaahan päin, niin siellä asunnot noin 20% edullisimpia. Uudet asunnot ovat noin 20% kalliimpia kuin vanhat. Koska kaksiot ja kolmiot ovat kysytyimpiä, niin isompia asuntoja voi saada edullisemmin. Tavallista on, että eläkkeellä tai eläköitymässä oleva pariskunta etsii riittävän suurta asuntoa, koska olettavat, että jälkipolvi tulee lomailemaan ja haluavat majoittua vanhempien tai isovanhempien luokse. Muutamien vuosien jälkeen kuitenkin jälkipolvi haluaakin nähdä enemmän maailmaa ja valinneet uusia matkakohteita. Iso asunto jää hiljaiseksi ja lopulta tulee tarve myydä asunto. Terve itsekkyys on hyväksi, sillä asunnon myyminen ja mahdollisesti uuden etsintä käyvät työstä. Espanjassa pitää aina muistaa ne välilliset kustannukset 10-15% kaupanteon yhteydessä.

Kaikki asuntokaupat ovat kiinteistökauppoja

Espanjassa kaikki huoneistot ovat kiinteistöomistuksia, myös autohallipaikat. Tämä tuli itsellekin yllätyksenä joitakin vuosia sitten, kun ostimme kerrostaloasunnon Valencian vanhasta kaupungista. Asunnossa oli 65 neliöitä ja IBI, kiinteistövero oli noin 500€/vuosi, joka maksettiin kerralla. Asunnon omistaja maksaa suoraan osuutensa tonttiin kuuluvasta maasta. Suomessa ostetaan osake asunto-osakeyhtiöstä. Tämän vuoksi siis asunnon osto on aina kiinteistökauppaa ja se on lainhuudatettava notaarilla. Kiinteistö on merkittävä maarekisteriin ennen kuin kauppa on virallisesti vahvistettu. Asunnonomistajan vastuulla ovat mm. mahdolliset vesivahingot, eivät taloyhtiön, joten tämä huomioitava kun ottaa vakuutukset.

What do you desire?

Kiinteistökauppa käy vilkkaana. Uusia asuntoja nousee kuin sieniä sateella ja myös vanhempaa asuntokantaa tulee myyntiin. Valikoimaa siis riittää. Costa Blancalla on parhaimpia ranta-alueita, joista ostaa mm.sijoitusasunnon. Kun ottaa huomioon mm. neliöhinnan, sen sijainnin, infrastruktuurin ja niiden tarjoaman elämänlaadun, niin suosituiksi alueiksi nousee Gandia ja La Manga del Mar Menor.

Gandia sijaitsee Costa Blancalla Valenciasta etelään, lähellä Javeaa ja Deniaa. Gandia on suhteellisen pieni paikka, 75 000 asukasta, mutta turistikautena se triplaantuu ja siksi erityisesti asuntojen lomavuokraustoiminta on suosittua. La Manga del Mar Menor Costa Calidalla, Alicantesta etelään, on yksi Espanjan arvokkaimmista asuntosijoitusalueista. Alue on kahden meren syleilyssä, Mar Menorin, joka on Euroopan suurin suolajärvi ja Mar Mayorin, joka vuorostaan on yhteydessä Välimereen. Aikaisemmassa blogissani olen juuri esitellyt kerrostaloasunnon meren rannalla, joka sijaitsee La Manga del Mar Menorissa. Olen itse käynyt tutustumassa asuntoon ja se on mielestäni varsinainen helmi. Jos olet kiinnostunut Costa Blancan asuntomarkkinoista, niin ota yhteyttä täyttämällä yhteydenottolomakkeen ja kerro minkälaista asuntoa olet ajatellut. Otan yhteyttä kontakteihini ja pyydän heiltä erilaisia vaihtoehtoja asunnoista, jotka sopivat sinun ehdotuksiisi. Esitän ne sinulle, valitset sieltä parhaimmat, sovitaan näyttöpäivä ja lähdetään tutustumaan asuntoihin. Olen mukana asuntoesittelyissä ja muutenkin autan parhaani mukaan, ihan miten itse haluat. Mieheni antaa talouteen ja verotukseen liittyvää palvelua, sillä toimii työkseen veroasiantuntijana. Olen aina käytettävissä, jos haluat tutustua alueisiin ja asuntoihin tai haluat kysyä jotain asuntokauppaan liittyvää. Asunnon ostaminen on yksi tärkeimmistä hetkistä ja sijoituksista. Jännitys ja hermostuneisuus ovat aina läsnä. Blogissani olen halunnut avoimesti kertoa omista kokemuksistamme sekä vastoinkäymisistä että onnistumisista. On tullut paljon yllättäviä asioita eteen, joihin olisi ollut vaikea varautua etukäteen, koska jotkut asiat vaan tehdään eri tavalla kuin Suomessa ja asiat etenevät eri lailla kuin kotimaassa.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *