Eri suuruiset välittäjien palkkiot

Kiinteistövälitystoiminta poikkeaa siitä missä päin Espanjaa olet asuntokauppoja tekemässä. Valenciassa kiinteistövälitysyritykset toimivat pääosin itsenäisesti ilman merkittävää yhteistyötä muiden välittäjien kanssa. Molemmat osapuolet sekä myyjä että ostaja maksavat sovitun 3% välittäjälle, joten yhteensä 6%. Tämän päälle tulevat tavanomaiset kulut mm.notariaatti ja juristi, yhteensä noin 15%. Näin siis Valenciassa, mutta Costa Blancalla asiat tehdään toisin.

Kiinteistövälittäjien yhteistyö

Alicanten alueella yhteistyö muiden välittäjien kanssa on merkittävää. Moni kiinteistövälittäjä ylpeästi esittelee kuinka paljon tekevät yhteistyötä ja keiden kanssa. Tämä oli yllättävää, samoin kuin välittäjien palkkiot. Palkkiot ovat noin 5% + alv, joten pyöristettynä 6%. Muut kulut ovat pienemmät kuin Valenciassa, noin 10%. Tämä asia kannattaa pitää mielessä kun ostat asunnon tai talon, koska kun myyt sen, niin kuluja tulee noin 16% päälle, mikä on mielestäni todella suuri summa. Moni kertookin, että yrittää ottaa tämän huomioon kauppoja tehdessä. Kovasti pitää tinkiä. Tietenkin yhtä lailla on kiinteistövälittäjiä, joiden palkkio on noin 3%, riippuu mitä sovitte. Kaikki on neuvoteltavissa. Ei se ole hullu, joka pyytää, vaan se joka maksaa. Kannattaa tarkkaan miettiä. Lisäksi on välittäjiä, jotka haluavat yksinoikeuden asunnon myyntiin, jolloin mielestäni on kohtuullista laskea palkkio alle 5%:n. Hinnat ovat korkealla ja välilliset kulut noin 16%, joten melko haastavaa tehdä voittoa asuntokaupoissa. Takkiin tulee luultavasti, mutta kuten eräs espanjalainen tuttuni sanoi, että jokaisessa paratiisissa asustelee käärme. Hän tarkoitti, ettei kaikki täällä etelän lämmössä voi olla paremmin. Suomessa kiinteistökauppa on kovin erilaista ja välittäjät tekevät ne työt mitä juristit täällä. Ja vaikka harva nyt voittoa tavoittelee, niin kyllä tappion tekeminen harmittaa.

Myyn itse asuntoni

Jos itse myyt asuntosi tai talosi, niin tietenkin säästät kiinteistövälittäjän kulut. Varaat vaan ajan notariaatille ja maksat pakolliset kulut. Tällöin kannattaa ottaa selville myyjän vastuu kiinteistöstä, joka saattaa vaihdella eri kunnissa. Eräs pariskunta on jo pitkään yrittänyt myydä asuntoansa. He haluavat myydä sen muille kuin suomalaisille. Heidän kokemuksensa mukaan suomalaiset jälkeen päin aina nurisevat jostakin, joka liittyy asuntoon ja entiset omistajat saavat vastailla jälkikäteen kaikkeen asuntoon liittyviin asioihin. Tämä on erinomaisen hyvä pointti. Moni kiinteistövälitysyritys mainostaa, että he tarjoavat apua asunnon ostajalle for the lifetime! Jokainen tietenkin ymmärtää, että pahasti liioitellaan, mutta kunhan apua saa edes seuraavat pari kuukautta, niin hyvä. Moni asunnon tai talon ostaja kaipaa apua, joten aina parempi, että ottavat yhteyttä myyjään, siis kiinteistövälittäjään, eivätkä yksityiseen henkilöön.Toisin on espanjalaisten kanssa, jotka voivat omalla äidinkielellään selvittää asioita ja tietävät asuntokaupoista ehkä enemmän kuin ulkomaalaiset.

https://amzn.to/49BcDsj

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *