Espanja parantaa kilpailukykyä

EU:n neuvoston puheenjohtajuus kiertää jäsenmaiden kesken puolen vuoden välein. Heinäkuussa astuu remmiin Espanja. Espanjan hallitus on tätä silmällä pitäen esittänyt 1000 miljoonan euron elpymis-, muutos-ja kestävyyssuunnitelman rahoituksen hakemista EU:lta. Suunnitelma koskee modernisointia sekä vihreää että digitaalista siirtymää matkailualalle. Euroopan työnantajajärjestö kehottaakin Espanjaa parantamaan yritysten kilpailukykyä, vähentämään byrokratiaa ja edistämään kunnianhimoisempaa ohjelmaa.

Suomi digivertailun paras

Espanja on noussut digitaalitekniikassa sijalle 7, kun vielä 2017 sija oli 14. Espanjalaiset pienet ja keskisuuret yritykset (pk-yritykset) myyvät verkossa enemmän kuin ranskalaiset tai italialaiset pk-yritykset. Tämä käy ilmi Euroopan komission laatiman digitaalitalous- ja yhteiskuntaindeksin tiedoista. Suomi on Eu:n digivertailun ykkös-sijalla. Suomen jälkeen sijoittuvat kova haastaja Tanska, Alankomaat ja Ruotsi. Melko kaukana kärjestä ovat mm. Ranska 12., Saksa 13. ja Italia 18. Koronakriisi antoi vauhtia EU- alueen yritysten digitalisaatiopyrkimyksille ja Euroopan unioni on kuronnut kiinni Yhdysvaltain etumatkaa. EU:n yrityksistä 69% otti käyttöön edistynyttä digitaaliteknologiaa vuonna 2022, kun Yhdysvalloissa määrä oli 71%. Neljän vuoden aikana kuilu on kaventunut.

Matkailuala kovassa nosteessa

Matkailualalla menee kovaa ja sen odotetaan saavuttavan pandemiaa edeltävän tason tänä kesänä, samoin työllisyys on kasvanut. Espanja on Euroopan unionin alhaisemman inflaation maa, mikä lisää espanjalaisten yritysten kilpailukykyä. Hallitus ennakoi 52,3 miljoonaa turistia saapuvan maahan toukokuusta lokakuuhun mennessä. Kulutuksen osalta matkailu tuo 67 600 miljoonaa euroa, mikä on 12,1 % enemmän kuin ennen pandemiaa. Huhtikuussa saapui turisteja Iso-Britanniasta, kun taas suurin prosenttimääräinen kasvu tapahtui Yhdysvalloista, jossa kävijöitä oli 60,7 % enemmän kuin vuonna 2022, sekä Italiasta ja Portugalista, joilla kummallakin oli 30 % kasvu. Jo useita vuosia sitten meille kerrottiin, että kiinteistövälitysfirmat odottavat, että juuri Yhdysvalloista tulevan kasvava määrä turisteja ja asunnon ostajia. Tämä kuullosti silloin epärealistiselta, koska ajattelin, että miksi tulla valtameren toiselta puolelta, kuin vastaavaa on tarjolla esim. Etelä-Amerikassa. Yhdysvalloista saapuvat matkailijat ovat lisääntyneet ensimmäisen neljän kuukauden aikana 75,4% Espanjassa ja täten maa on kasvattunut eniten matkailijoiden määrää verrattuna vuoden takaiseen.

Espanja on maailman matkailun kärjessä

Turistit käyttivät huhtikuussa ennätysmäärän 8 480 miljoonaa euroa, 22,7 % enemmän kuin vuosi sitten ja 20,2 % verrattuna parhaaseen pandemiaa edeltävään dataan. Vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana Espanjaan on tullut lähes 21 miljoonaa matkailijaa, mikä on 32,4 % kasvua viime vuoteen verrattuna. Kokonaiskulutus oli 25 681 miljoonaa euroa, 36,6 % enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. Espanja on maailman matkailun kärjessä. Keskimääräinen kulutus matkailijaa kohden oli huhtikuussa 1 172 euroa, ja vuosikasvu oli 3,6 %. Myös keskimääräinen päiväkulutus puolestaan ​​kasvoi 11,6 prosenttia 173 euroon INE:n julkaisemien tietojen mukaan.

Turistit viihtyvät maassa keskimäärin 6,8 päivää. Edelleen Espanja on englantilaisten yksi suosikki kohteista. Huhtikuussa 1,4 milj. brittiä saapui maahan, mikä on 8,7% enemmän kuin samana ajan kohtana viime vuonna. Ranska ja Saksa ovat seuraavat maat, joista Espanjassa vierailee eniten turisteja, molemmissa yli miljoona kävijää. Ranskalaiset turistit kasvoivat huhtikuussa vuositasolla 26,9 % ja saksalaiset 2 %. Leirintäalueilla yöpymiset lisääntyivät huhtikuussa 22,5 % vuoden 2022 vastaavaan kuukauteen verrattuna. Katalonia oli leirintäalueiden suosituin kohde yli 1,5 miljoonalla yöpymisellä, mikä merkitsee 16,9 prosentin kasvua vuositasolla.Turistialueittain Costa Dorada oli suosituin kohde, samoin Costa Blancalla (Alicante) oli korkea käyttöaste. Maaseutumatkailumajoitukset kasvoivat huhtikuussa 7,6 %. Turistialueittain yksi suosituimmista kohteista oli Mallorcan saari, mutta Menorcan saari edelleen suosituin.

Solvia

Mahdollisuuksia on aina, niitä pitää vain osata etsiä. Kiinteistövälitysfirma Solvia tarjoaa monen hintaisia asuntoja sekä niitä edullisimpia että myös pankeille kuuluvia asuntoja. Jotkut asunnot ovat jopa purkukunnossa, joten tällöin merkitsee tontin arvo. Puretaan vanha ja rakennetaan uutta. Viimeisimmän tiedon mukaan Banco Sabadell on päättänyt myydä 80 %:n omistamastaan Solviasta ruotsalaiselle Intrumille.

Vuonna 2017, kun etsimme asuntoa Valencian keskustan tuntumasta, niin katsoimme asuntoja myös Solvian sivuilta. Eräs asunto kiinnitti huomiomme ja sovimme esittelyn. Kysyin mahdollisuutta saada kyydin asuntoesittelijältä, koska meillä ei ollut omaa autoa ja joutuisimme ottamaan taksin. Sain vastaukseksi, että esittelijä ei mielellään ota muita kyytiinsä. Ihmettelin hiukan, mutta totesin vaan, että asia selvä. Asunto sijaitsi Valencian kiinalaiskorttelissa aivan kaupungin keskustassa. Odottelimme Solvian esittelijää vanhan kerrostalon alapuolella kadulla, jossa oli useampi ravintola. Liikenne oli melkoinen ja olin jo menettää toivoni, kunnes vihdoin esittelijä saapui paikalle. Katua pitkin ajoi koko mustaan nahka-asuun pukeutunut mies mustalla moottoripyörällään. Mies tuli meitä kohti, pysäköi moottoripyöränsä ja otti mustan kypärän päästä, hymyily ja viittoili meitä seuraamaan sisälle kerrostaloon. Ajattelin, että tämäpä originelli kiinteistövälittäjä. Paljon mustaa nahkaa, vähän puhetta. Ikimuistettava vierailu asuntoon, mutta tällä kertaa ei tullut kauppoja.

Ranska haluaa lopettaa turistivuokrauksen veroedut

Ranskan hallitus aikoo lopettaa veroedut, joista vuokra-asuntoja vuokraavat omistajat hyötyvät. Tarkoitus on lisätä asuntomarkkinoiden tarjontaa. Tähän saakka asuntojen ja turistiasuntojen omistajat ovat voineet vähentää tuloistaan 70%. Vuokra-asunto rintamalla on sosiaalisen asuntopommin vaara, koska monilla on vaikeuksia löytää kohtuuhintaisia asuntoja ja tästä syystä Ranskan hallitus on valmis toimimaan.

Turistien asunnonvuokraus ei ole ainoa syy vuokrahintojen nousuun, mutta turisteille suunnattujen asuntojen tarjontaa rajoittamalla siihen voidaan vaikuttaa kuten Barcelonassa ja Mallorcalla. Katalonian pääkaupungissa lisäksi velvoitetaan rakennuttajien varaamaan 30% uusista asunnoista tuettuun asumiseen. Espanjassa on selvästi vähemmän valtion tukemia edullisia vuokra-asuntoja kuin esimerkiksi Suomessa. Tämä osaksi selittää suuren määrän vallattuja asuntoja. On tapauksia, jossa asunnon ostanut henkilö ei pysty maksamaan pankkilainaansa, joten jääkin asuntoon asumaan. Vain noin 20% valtauksista on riitaisia. Kirjoitin aikaisemmassa blogissani tapauksesta, joka sattui omalla asuinalueellani. Valtaajat saatiin häädettyä naapuruston yhteisin voimin. Tilanne oli hyvin hektinen ja osaksi siksi, että valtaajat, nuori perhe, otti laittomasti sähkön naapurin puolelta, jossa asui iäkäs, yksinäinen nainen. Jokaisen oikeudentaju sanoi, että eläkeläiseltä ei voida veloittaa sähköä, jota joku toinen käyttää. Toisaalta tuntui pienten lasten puolesta pahalta, koska talo ollut pitkään tyhjä ja erittäin kaunis piha, jossa perhe varmaan viihtyi hyvin.

Mallorcalla on jopa kielletty yksityisasuntojen vuokraamisen matkailijoille, koska vuokrakustannukset ovat nousseet jopa 40%. Tämän tietysti ymmärtää, että työssäkäyvien pitää saada asunto ja jos vuokrataan vain lyhytaikaiseen käyttöön korkealla vuokralla, niin kohtuutonta. Consell de Mallorca -saaren hallitus – on määrännyt 125 000 euron sakon digitaaliselle alustalle Airbnb Palma de Mallorcan turistivuokra-asuntojen mainostamisesta, mikä on Baleaarien pääkaupungissa kiellettyä toimintaa. Consell de Mallorca vakuuttaa jatkavansa laittomien loma-asuntojen etsimistä Palman kunnassa muilla digitaalisilla alustoilla osana suunnitelmaa laittomien turistivuokrausten torjumiseksi. Palman kaupunki hyväksyi aikoinaan turistivuokrauskiellon omakotitaloissa koko kunta-alueella, jonka korkein oikeus hyväksyi viime helmikuussa.

Mediaanipalkat

Mediaanipalkka Espanjassa on noin 2700€, Suomessa noin 2900€. Suomessa erittäin korkea verotus ja eläminen kallista, joten kummalle jää enemmän rahaa käteen? Ihanteellinen budjettikulutustaso tarkoittaa, että asumiseen (vuokra- tai asuntolainan maksuun) ei menisi enempää kuin 30%. Espanjan keskuspankki ilmoitti tällä viikolla, että espanjalaiset laittavat jo keskimäärin 40% käytettävissä olevista tuloistaan ​​vuokraan, mikä on neljänneksi korkein prosenttiosuus EU:ssa, jonka ylittävät vain kreikkalaiset, hollantilaiset ja belgialaiset. Keskimäärin vuonna 2017 suomalaisten tuloista meni asumiseen 27% ja pääkaupunkiseudulla 37%. Nykyään asumiskulut ovat suunnilleen 30-34% Suomessa.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *