Kansainvälinen kuriiripalvelu

Myyjät, suomalainen pariskunta, eivät matkustaneet Espanjaan kaupantekotilaisuuteen. He halusivat nauttia Suomen kesästä. Matkat kahdelta edestakaisin ja hotellimajoitukset olisivat maksaneet liikaa. Matka olisi kumminkin kestänyt vain muutaman päivän ja lopulta melko rasittava reissu. Tämän vuoksi pariskunta palkkasi paikallisen suomalaisen asianhoitajan Kristiinan, joka otti kohtuullisen palkkion siitä, että menisi kaupantekotilaisuuteen, ottaisi vastaan shekin, veisi sen pankkiin ja maksaisi pariskunnan asuntolainan pois.

POA, the power of attorney, el escritura de poder

Kaikki tuntui menevät hyvin, kunnes Espanjasta tuli tieto, että pariskunnan pitää mennä Suomessa maistraattiin ja todistaa siellä, että antavat Kristiinan Espanjassa hoitaa heidän puolesta kaupan. Tätä ennen Kristiina oli lähettänyt lupa-asiakirjan, eli the power of attorney, suomalaisille asiakkaille. Suomalaiset varasivat ajan maistraattiin, jonka jälkeen kirjekuori tulisi lähettää pikana Espanjaan. Saatuaan asiakirjan eli POA:n Kristiinan oli määrä mennä sen kanssa asiakkaiden käyttämään pankkiin, jossa pankki antaa vielä siunauksen paperille, että kaikki ok. Tämän jälkeen pitää sopia kaupantekotilaisuuden ajankohta ja varsinkin pankin kanssa, koska laina pitää maksaa pois.

Apostille-todistus

Suomalainen pariskunta oli helpottunut kuinka nopeasti asianhoitaja Kristiina lähetti lupa-asiakirjan ja aika maistraattiin saatiin sovittua. Turussa asuvan pariskunnan piti matkustaa Porin maistraattiin, koska sieltä saivat ensimmäisen vapaan ajan. Asialla oli kiire, koska tämän paperin saaminen Espanjaan oli edellytys, jotta kaupat voitaisiin tehdä sovitun aikataulun mukaan. Maistraatissa heti sisään astuessa pariskunnan pieni kääpiöpuudeli, joka oli kantokassissa, sai porttikiellon, jonka vuoksi toinen myyjistä meni seisomaan koiransa kanssa eteiseen eli tuulikaappiin, kunnes tuli vahdinvaihto. No, pieni vastoinkäyminen, mutta ei se mitään. Seuraava paikka oli kuriiripalvelun toimipiste, jonne jätettiin arvokas kirjekuori ja annettiin ymmärtää, että 30€ maksanut kirjelähetys olisi perillä jos ei seuraavana päivänä, niin ainakin parin päivän päästä. Pari päivää oli kulunut, eikä lähetys ollut saapunut Espanjaan. Kun myyjä tarkasti kirjelähetyksen tilan, niin hän totesi, että se on edelleen Tampereella! Suomalaiset ottivat heti yhteyttä kansainväliseen kuriiripalveluun, josta vastattiin, että he pyrkivät saamaan kirjekuoren Helsinki-Vantaan lentokentälle. Saman päivän illalla tuli tieto, että kirje on Vantaalla, mutta läpivalaisukone rikki. Suomalaiset asunnon myyjät soittivat seuraavana aamuna ja edelleen tilanne oli sama, läpivalaisukone rikki ja kirjekuori edelleen lentokentällä. Tilanne kuumeni, sillä he eivät voineet käsittää kuinka näin huonoa palvelua voi olla ja tämän takia asuntokaupat Espanjassa voisivat vaarantua. Totta kai syy ei ollut puhelimen toisessa päässä, jossa nuori ihminen yritti vain tehdä työnsä, mutta joskus asiakkaalla menee hermot. Saman päivän iltana tuli puhelimeen tieto, että kirje vihdoin saapunut Espanjaan. Seuraavana päivänä klo 18 kansainvälinen kuriiripalvelu oli ajanut Kristiinan kotipihalle ja hän sai kauan odotetun kirjekuoren. Tämä kaikki kesti 6 päivää. Nyt hihat vaan heilumaan. Asiakirjan viimeisestä sivusta eli apostillesta pariskunta oli ottanut kuvan maistraatin tuulikaapissa ja lähettänyt Kristiinalle, jotta tämä veisi sen kääntäjälle mahdollisimman pian, joka kääntäisi sen espanjan kielelle. Apostille-todistusta tarvitaan silloin, kun sinun täytyy todistaa asiakirjan allekirjoittajan toimivalta. Espanjan viranomaiset eivät ota vastaan suomenkielisiä asiapapereita.

POA

Kun analysoi edellistä tapahtumaketjua, niin oivaltaa sen perusvirheen, mikä oli aikaisemmin tehty. Kun Kristiina otti asiakkaakseen suomalaisen pariskunnan ja lupasi hoitaa heidän asiat esim. laskut ja verot, niin tätä toimeksiantoa varten olisi jo silloin useita kuukausia aikaisemmin pitänyt pyytää lupa-asiakirja eli the power of attorney, POA. Tämä olisi voitu tehdä jo ensi tapaamisella. Suomalainen pariskunta lopetti toimeksiannon lakifirman kanssa, koska palkkiot korkeat ja heidän asiansa oli delegoitu toimihenkilölle, jolla ei ollut minkäänlaista koulutusta alalla. Toimihenkilö antoi väärää tietoa ja turhaan pelotteli pariskuntaa ylimääräisillä sakoilla Espanjan verottajan puolelta. Onneksi tieto ei pitänyt paikkansa ja pariskunta huokasi helpotuksesta. Yhteistyö Kristiinan kanssa oli mennyt sitä vastoin hyvin. Pariskunta oli tavannut Kristiinan, asianhoitajansa, kasvokkain ja käyneet asiat läpi. Pariskunnan ollessa Suomessa kesäkuukaudet Kristiina oli käynyt säännöllisesti kastamassa kukat, huolehtinut uima-altaasta ja toiminut jopa kiinteistövälittäjän apulaisen roolissa mm. avannut ovet ja viimeisenä sulkenut ne.

Kun kissa on poissa, niin hiiret juoksevat pöydillä

Vaikka moni vähättelee, niin edulliset turvakamerat, joita Amazonilla myydään, ovat osoittautuneet tarpeellisiksi. Jotkut asunnonkatsojat ovat mm.kosketelleet tavaroita ja siirtäneet kameroita. Kamerat tallentavat kaikki liikkeet. Olemme joutuneet pari kertaa pyytämään Kristiinaa korjaamaan kameroiden asentoa ja korostamaan välittäjille, että asunnonkatsojia ei jätetä yksin, vaan välittäjä on koko ajan mukana. Kerran kun katsoin videotallenteita asuntoesittelystä, niin näin, että välittäjä oli lähtemässä jo ulko-ovella, kunnes joku mies juoksi asuntomme perältä hänen luo. Välittäjä oli yllättyneen näköinen. Kysyin myöhemmin, että miksi joku katsoja jää meidän takahuoneeseen. Vastaus oli, että mies kävi vessassa meidän vierashuoneessa ilman lupaa kysymättä. En tiedä olenko nipottaja, mutta ilmoitin, että saavat käydä muualla tarpeillaan. Jos kerran näytöt ovat aina yksityisnäyttöjä, niin silloin asunnonkatsojia pidetään silmällä. Kaikki asuntonäytöt, joissa olen ollut mukana, niin meitä katsojia on vahdittu, eikä mihinkään huoneeseen ole voinut mennä yksin. Joskus ollut jopa ahdistavaa, kun asunnon omistajat ovat kulkeneet perässä.

Turvakamerat

Kamerat tuovat turvallisuutta, koska ne pyörivät akselinsa ympäri ja milloin vaan voit kurkata Espanjan asuntoon ja katsella ympäri huonetta tai ulkona koko piha-aluetta. Kamera ottaa myös kuvia, jos halutaan. Jos olet Suomessa, saat hälytyksen, avaat turvakameran ja näet, että asuntoosi murtaudutaan, niin se on totta, että et voi paljon tehdä asialle mitään. Se mitä voit tehdä on ottaa kuvat murtautujista ja sinulle jää videotallenteet. Seuraavan kerran kun menet asuntoosi, niin ainakin tiedät mikä sinua odottaa. Meillä on naapurimme kanssa sopimus, että, jos jompikumpi ei ole kotona, niin ulkokamerat ulkona käännetään siten, että myös naapurin puoli näkyy kameroissa. Harvalla meistä kovin arvokasta tavaraa on kotona, mutta jos asuntoa yritetään vallata, niin aikaa on 3 päivää tehdä ilmoitus asiasta poliisille, jotta poliisi reakoi asiaan ja häätää valtaajat.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *