Chihuahua, suuri vahtikoira

Vaikea tilanne naapurimme kanssa jatkuu. He saivat rakennuskiellon, kuten olen aikaisemmin kirjoittanutkin ja nykyään naapurin puolelta tulee mielenosoituksellista toimintaa. Uusimpia tempauksia on vahtikoiran hankinta pihalle, tässä tapauksessa pieni chihuahua. Yllättäen koira on ilmestynyt naapurin pihalle ja sitä pidetään ulkona päivät ja yöt, vaikka se on seurakoira. Välillä ollut melko vilpoisia öitä, mutta silti koira on ulkona ja haukkuu, melkein koko ajan. Ja ääni ei ole mikään basso vaan kirkas sopraano. Kutsunkin koiraa nykyään chihauhauksi. Tekee todella pahaa pienen koiran puolesta, sillä chihuahualla ei ole kovinkaan paksua turkkia ja koko piha laatoitettu. Sitä ei ole tarkoitettu ulkokoiraksi. Pihalla ei mitään vihreää, pelkkää kylmää laattaa.

Oranssit nyrkkeilyhanskat

Tänään aamulla, kun lähdin aikaisin lenkille, oli vielä pimeää ja auringon nousuun runsas tunti. Oli hiljaista, paitsi naapurin chihuahua jaksoi vielä haukahtaa muutaman kerran ja tuli portin alle nuuskimaan, kun menimme ohi. Palattuamme lenkiltä näin oranssiset, isot nyrkkeilyhanskat naapurin ikkunalaudalla. Kyseisen ikkunan alta seinä lohjennut ja näkyy vain iso ammottava aukko. Naapurin työmiehet olivat hieman poranneet seinää, sillä tarkoitus oli ottaa ikkuna pois ja asentaa paikalle liukuovet. Projekti on nyt jäässä.

Ihmettelin, että ei nyrkkeilyhanskat ainakaan kuivumassa ole. Onko isäntä nyrkkeilyn harrastaja tai viesti meille, että täältä pesee? Oranssiset hanskat loistavat kuin kaksi poijua ja näkyvät pitkälle alas katua. Ilmassa selvästi jonkinlaista pelottelua tai provosoimista. Mietin, mikä olisi vastaveto, ihan kesy sellainen. Chihuahua kirkasääninen haukunta on kyllä tehokas veto, koska sen kuuntelu vie ainakin multa hermot. Ajattelin pyytää tyttäreltäni hänen karatevyönsä ja laittaa se pihalle liehumaan… ja se vyö ei ole oranssi! Oranssi väri kertoo, että harrastaja on vasta alkeissa, joten ajattelin, että nyrkkeilyhanskojen värikin kertoisi harrastustasosta. Oranssin värin perusteella naapurimme isäntä olisi siis vasta aloittanut nyrkkeilyn korkeintaan pari vuotta sitten. Värikoodit eivät toimi nyrkkeilyssä. Tiedän.

Romanialaiset

En aikaisemmin tiennyt juuri mitään romanialaisista. Oletin, että kielellisesti jotain vaikutteita slaaveista. Omaan korvaani naapurin kieli kuullostaa arabian kieleltä tai ainakin sukulaiskieli. Parina iltana ovat tanssineet asunnossa, musiikki pauhaa, jalkoja tömistellään lattiaan vasten, käsiä taputellaan yhteen ja väliin riemun kiljahduksia. Melkoinen meteli, mutta onneksi kestää vain noin iltayhdeksästä kello yhteentoista. Mutta tanssimisen aikana on melkein mahdotonta esim. katsella televisiota. Googletin romanian kielen ja selvisi, että se on romaaninen kieli, joka on kehittynyt latinasta. Arviolta yli 70 prosenttia sanastosta on yhteistä italian, ranskan, portugalin ja espanjan kanssa, joten ei mikään ihme, että romanialaisia paljon Espanjassa ja ostavat täältä asuntoja. Romanian kieli on saanut myös paljon vaikutteita etenkin slaavilaisista kielistä. Tässä kohtaa alkoi hälytyskellot soimaan ja kuuntelin erilaisia kielinäytteitä somesta. Tulos oli, että meidän naapurit eivät todellakaan ole romanialaisia, kuten ruotsalainen tietokeskus Mari antoi ymmärtää tai ymmärsin väärin. Naapureiden kielessä ei ole juuri lainkaan suhu-äänteitä. S-kirjaimen käyttö minimaalista. Heidän musiikkinsa muistuttaa arabialaista musiikkia. Kielinäytteiden perusteella eivät ole bulgarilaisia, eivät kreikkalaisia, eivät romanialaisia, eivät unkarilaisia, eivätkä turkkilaisia. Lopulta selvisi, että perhe on todennäköisesti Iranista. Ainakin kieli kuullostaa iranin kieleltä, jota kuuntelin. Aikaisemmin hieman ihmettelin, miksi ruotsalainen Mari tuli niin hyvin juttuun perheen kanssa. Mari kertoi, että perheen isä lupasi, että hänen työmiehensä tulevat maalaaman hänen asuntoonsa ja halutessa myös remontoimaan. Mari kun ei oikein osaa espanjaa ja englantia auttavasti, niin mitä kieltä ovat käyttäneet jutustellessa ?Mari on itse Iranista ja paennut maasta Ruotsiin 70-luvulla.

Otin yhteyttä Mariin, joka tällä hetkellä Ruotsissa, ja kysyin asiasta, että ovatko naapurini Iranista. Mari kielsi ja sanoi, että ei missään nimessä, vaan Venäjältä, ei siis Romaniasta. Sanoin, että ei voi olla. Kieli ei kuullosta mitenkään slaavilaiselta kieleltä. Lopulta hän kertoi, että he ovat armenialaisia. Maailman kartastosta selvisi, että Armenialla ja Iranilla on lyhyt yhteinen raja, joten ei ihme, jos maiden välillä voi olla jotain kielisukulaisuutta. Mari kielsi yhteisen rajan ja kielisukulaisuuden ja keskustelu loppui kuin seinään. Onko näiden kahden maan välillä jotain eri puraa? Ainakin armenialaisten apu kelpaa Marille.

Armenialaiset

Armenian kansa on kokenut kovia, osmaanien(nykyisten turkkilaisten)tekemän kansanmurhan, jossa noin 1,5 miljoonaa armenialaista menehtyi ja Venäjän imperalismin. Armenia itsenäistyi lopulta vuonna 1991, jolloin maa irtaantui Venäjästä. Oma veikkaukseni on, että naapurimme ovat aikoinaan, siis heidän isovanhempansa, paenneet Venäjälle ja sieltä Eurooppaan, Ranskaan. Kansanmurhan yhteydessä vuonna 1915 moni pakeni Venäjälle tai Iraniin. Eräs työmiehistä pari viikkoa sitten, kun terassia vielä rakennettiin, kysyi, että olemmeko venäläisiä. Vastasin topakasti, että ei olla. Miehelläni on sukujuuret Kazakhstaniassa, maa, joka on uskaltanut pistää venäläisille vastaan. Omat sukujuureni menevät isäni kautta Unkariin, josta ei nykyään ole mitään hyvää sanottavaa.

Naapureiden autot, joita on useampi, ovat Ranskan rekisterissä, joten tämän vuoksi he ovat mahdollisesti saapuneet maahan Ranskan kautta. Naapurin isäntä puhuu hyvää espanjaa ja englantia, joten kielitaitoa perheessä on, jos vielä ranskaa puhuvat äidinkielensä lisäksi. Mutta se yhteinen kieli puuttuu meidän ja naapurin väliltä. Odotamme mitä tapahtuu seuraavaksi, kun nyt rakennuskielto on voimassa ja työmaa seisoo. Olemme valmiita keskustelemaan parvekkeesta, mutta näin järeä versio mitä naapurit ovat suunnitelleet, ei tule kysymykseen. Miten olisi sellainen ranskalainen parveke?

https://amzn.to/42GTaEK

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *