Kuntotarkastukset

Kaikesta siitä, mikä on nähtävissä, et voi jälkikäteen reklamoida

Tämän vuoksi kenenkään ostajan ei pidä olla passiivinen ja kuntotarkastuksen yhteydessä mennä ihailemaan maisemia. Kuntotarkastuksessa pitää olla kriittinen ja vaatia kaikki mahdolliset toimenpiteet, jos on jotain epäselvää esim.vesivahinko tai notkuvat lattiat. Aina pitää selvittää se todellinen syy, mikä on aiheuttanut vahingon ja selvittää miten, vaikkapa vanha vesivahinko on vaikuttanut rakenteisiin. Tämän vuoksi kosteusmittari ei riitä, vaan tarvitaan pora.

Ole aktiivinen!

Olen ollut mukana useissa kuntotarkastuksissa ja edelleen saan hämmästellä ostajien välinpitämyyttä ja tietämättömyyttä siitä, miksi tarkastus tehdään. Potentiaaliset ostajat ottavat usein passiivisen katsojan roolin. Poikkeuksen tekevät isät, jotka haluavat todistaa jälkikasvulle, kuinka paljon he tietävät. Isät ottavat suuren johtajan roolin ja osan esittäminen joskus jopa tekee hallaa asuntokaupalle. Tiedän erään tapauksen, jossa isä vaati, että myyjä maksaa jo aikuisen tyttärensä ja hänen miehensä puolesta keittiöremontin, koska nykyinen keittiö ei heitä miellyttänyt. Tietysti ostaja tekee oman budjetin siitä, mitä on valmis maksamaan asunnosta ja tässä budjetissa pitää olla huomioitu omat tulevat remontit kohteessa. Jos keittiö on muuten kunnossa, mutta materiaalit eivät miellytä, niin ei niistä myyjän kanssa aleta neuvottelemaan, vaan oikea kohde on kalusteliike, josta materiaalit ostat.

Yhteinen kieli

Jos lähtökohta on se, että ostajat eivät osaa maan kieltä tai auttavasti ja kuntotarkastaja ja myyjä puhuvat samaa kieltä, niin miten hyvin tietojen välitys onnistuu? Kokemuksestani voin todeta, että huonosti. Ostajia viedään kuin pässiä narussa. On ensisijaisen tärkeätä, että tarkastaja on kielitaitoinen ja kuntoraportti on tehty myös esimerkiksi englannin kielellä. Toinen vaihtoehto on ottaa ulkopuolinen henkilö, joka kääntää kuntotarkastuksessa löydettävät asiat ostajille. Lisäksi kuntotarkastajan pitäisi olla puolueeton, ei myyjän tuttuja. Ostajien kannattaa hankkia kuntotarkastaja ja jostain muualta kuin myyjän “kotikylästä”.

Kuntotarkastus on myyjän etu

Myyjälle on erittäin tärkeätä, että kaikki mahdolliset ongelmat tulevat kuntotarkastuksessa esille, ne tutkitaan ja kirjataan. Tällöin ostajakin tulee tietoiseksi ongelmista, eikä voi jälkikäteen tehdä reklamaatioita. Jos päinvastoin ongelmia pyritään peittämään, niin niiden paljastuttua myöhemmin voi tietää oikeustaistelua, jota kannattaa välttää viimeiseen asti. Espanjassa kuntotarkastukset eivät ole yhtä yleisiä kuin Suomessa. Olen ollut mukana vain muutamassa kuntotarkastuksessa, jotka olleet melko hintavia, mutta erittäin perusteellisia ja raportti ollut sen mukainen. Kuten aina, niin katon kunto pitää aina tarkastaa. Kerran eräs kuntotarkastaja joutui kiipeämään erittäin liukkaalle katolle, jossa hatarat portaat. Pelkäsin, että milloin kaveri luisuu alas maahan. Mietin kaikki mahdolliset pehmusteet, jotka voisin heittää alle siinä tapauksessa, että tarkastaja putoaa katolta. Tarkastettava on mm.kaikki läpiviennyt, jotka pitää olla kunnossa, ettei katto vuoda.

Ilmanvaihtokanavat

Espanjassa kiinnittän erityistä huomiota asunnon ilmastointiin, mahdollisiin homepesäkkeisiin. Ehkä liiankin herkällä nenällä haistelen huoneita ja komeroita. Huono sisäilma aina herättää epäilyksiä ja siksi ilmanvaihto on oleellisen tärkeätä, sen lisäksi, että katto ei vuoda tai sokkelin kautta ei pääse kosteus sisälle taloon. Riittävä maavara on tärkeä, jotta rakenteet eivät makaa sadevesissä tai lumessa. Ilmanvaihtokanavien poraaminen seiniin, ei maksa paljon, mutta parantaa huomattavasti sisäilman laatua. Suosittelen lämpimästi omasta kokemuksestani ilmanvaihtokanavien laittoa joka huoneeseen, myös komeroiden oviin.

Tee se itse-mies

Kun ostin ensimmäisen oman asuntoni ja kuntotarkastuaika oli sovittu, niin etsin netistä kaiken mahdollisen tiedon siitä, mitä kuntotarkastuksessa tapahtuu ja mihin minun pitää kiinnittää huomiota. Tulostin artikkeleita, joissa käsiteltiin kuntotarkastuksia ja alleviivasin pääkohtia. Kun menin sovittuna ajankohtana kuntotarkastukseen paperit kädessä, olin hermostunut ja jännitin. Oli niin paljon asioita, joista piti tietää. Tarkastus meni mielestäni hyvin ja raportin saatuani menin sen läpi sekä vanhempieni että pankkivirkailijan kanssa. Tein kaupat rivitaloasunnosta. Parin viikon päästä minulle selvisi, että edellinen omistaja oli ollut tee se itse-mies ja tehnyt omia sähkövirityksiä. Onneksi ei vakavia virityksiä ja taloyhtiö maksoi kaikki korjaukset. Itselleni jäi maksettavaksi uusi jääkaappi-pakastin, joka ei pitänyt sähkökatkoksista. Punainen valo syttyy heti, kun joku mainitsee, että on itse hieman viksaillut ja silloin poikkeuksellisesti kannattaa vaatia myös sähkötöiden selvittämistä.

Kani saunassa

Ainoastaa kerran olen joutunut itse kustantamaan sähkötyöt, kun lemmikkikanini oli päässyt saunan lauteiden alle ja puraissut pari johtoa poikki. Kanille ei tapahtunut mitään, vaan loikki ulos saunasta hyvinvointisena täysin tyytyväisen oloisena. Seuraavan kerran kun menimme saunaan, niin kanin puuhat selvisivät. Onneksi kukaan ei saanut sähköiskua. Sähkömies kertoi, että kanit ovat viisaita eläimiä, sillä purevat poikki vaan ne johdot, joista ei ole mahdollista saada sähköiskua. Ikävä puoli on, että ihminen voi kärähtää oikosuluista.

Lauseke, jolla rajataan korvausvastuuta

Kun menet kuntotarkastukseen, niin muista, että kaikki mitä näet siellä, mutta et vaadi lähempää selvittelyä, et voi tehdä niistä reklamaatiota myöhemmin. Aina voi tietenkin tehdä, mutta lopputulos on, että luultavasti et saa korvauksia. Jos vain toteat, että lahot ovien tai ikkunoiden karmit tai pieni vesivahinko tapahtunut, mutta annat niiden olla, niin ei niitä kaupanteon jälkeen enään korvata, vaan maksat kaiken omasta pussista. Olettamus on, että näit ja tiesit ongelmat ennen kaupantekoa, joten olet ollut niistä tietoinen ja hyväksynyt ne. Entinen omistaja ei ole korvausvelvollinen. Jos nämä ongelmat olisi havaitessa kirjattu kuntoraporttiin, niin tällöin entinen omistaja joutuisi korjaamaan ne ja tietenkin jo ennen kaupantekoa. Eräs juristi suositteli, että kirjataan lauseke, jossa sanotaan, että jos kaupanteon jälkeen ilmenee korjaustarvetta enemmän kuin x-summa edestä, niin entisellä omistajalla on oikeus purkaa kauppa. Tämä siis koskee kiinteistöjä, jotka vaativat erityisen paljon remontteja kuten huonokuntoiset kesämökit. Tällä varmistetaan se, että kummatkin osapuolet ovat tietoisia siitä, että talo on ns.riskikohde, josta voi ilmetä uusia remontoitavia kohteita. Entinen omistaja ei ole halukas kustantamaan koko remonttia, vaan vetää rajan siihen esim.3000 tai 30 000 euroon asti. Tämä on hyvä kirjaus, koska moni ei ehkä uskalla laittaa myyntiin huonokuntoista taloa tai asuntoa, koska pelkää joutuvansa maksamaan lopulta koko remontin.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *